Forskaren: Inte ovanligt att kvinnor manipuleras

Magnus Ranstorp om kvinnorna i IS

Publicerad 2019-02-20

Kvinnor som anslutit sig till IS kan ha blivit manipulerade av äldre extremister, enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Men han varnar för att betrakta kvinnor som offer.

– Alla har ett personligt ansvar i detta. Men när du väl är där nere har du inte mycket val, säger han.

Magnus Ranstorp, terrorforskare

Aftonbladet har träffat Amina vars dotter Eynii befunnit sig i IS-kontrollerade områden. Hon anslöt sig till terrorsekten 2014, enligt mamman rekryterades hon och vilseleddes av en några år äldre man.

Magnus Ranstop, terrorforskare vid Försvarshögskolan, säger att det inte är ovanligt att yngre kvinnor manipulerades, och mer eller mindre lurades in i IS.

– Självklart finns det aspekter av det, att de har ryckts med i detta, det är förståeligt, säger han.

Vid tidpunkten betraktades kalifatet som en utopi för många som valde att resa. Kvinnor som lyckades ta sig dit hade dock inte mycket val på plats.

Ranstorp menar att de var fångar.

Får inte röra sig fritt

– Du kan inte röra dig fritt mellan olika städer utan en manlig kompanjon och utan tillåtelse. Hon hade inte kunnat åka till Turkiet om hon inte hade passersedel att ta sig ut, säger han.

Samtidigt understryker han att även kvinnor gjorde ett val när de anslöt sig till IS. Vissa kvinnor har också haft en aktiv roll i terrorsekten.

– Det finns också kvinnor som har rekryterat människor från Sverige därifrån. Kvinnor kan vara minst lika farliga som männen.

Om man har levt i IS, hur indoktrinerad skulle du säga att man är i deras ideologi?

– Jag skulle säga att man tror på den islamiska staten, men är väldigt inne i det spåret.