Snabbt och lättlagat för "enarmade" föräldrar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-31

Ständigt en liten bebis i famnen?
Ny kokbok lär småbarnsföräldrar att hinna äta rätt.

”Kokboken inspirerar till att skippa min vanliga lunch ”pasta pesto” och pröva något mer spännande, framförallt om det går fort att laga”, säger Hanna Björkstedt, 25, medan hon klipper upp en tetraförpackning med tomatkross.

En gråtande bebis på ena armen och två otåliga barn ryckandes i byxbenet.

Känner du igen dig? Nu är räddningen här: Sveriges första ”Kokbok för enarmade föräldrar”. Receptsamlingen ska hjälpa stressade föräldrar med bara en ledig hand att laga nyttig och god mat.

– Skippa filmjölken och bli en gladare förälder och partner, säger författaren Ann Eberhardson.

Ann Eberhardson fick idén till boken när hon upptäckte vilka dåliga lunchvanor andra föräldralediga hade.

Idén fick hon när hon var hemma med sin tredje son. Under graviditeten prioriterade hon sig själv och var noggrann med att få i sig rätt mat. När sonen föddes fick han allt fokus och hon själv glömdes bort.

– När barnet kom ut rasade jag ner på sista plats. Många i föräldragruppen kände likadant.

Vanligaste svaret: filmjölk

En enkät lades ut i väntrummen på barnavårdscentraler i Uppsala och hundra föräldralediga mammor och pappor berättade om sina lunchvanor.

Många hade svårt att hitta tid till att laga och äta. Ofta värmde de rester som inte hann bli genomvarma eller åt direkt ur kastrullen på stående fot.

– De vanligaste svaret var ”en tallrik filmjölk” och yoghurt för att lyxa till det, säger Ann Eberhardson och berättar att det var då hon satte igång med boken.

Men att föräldralediga äter rätt är viktigt och påverkar hela familjen, det vet Sara Ask, barndietist på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

2 500 kalorier per dag

– En tallrik fil till lunch kan funka någon gång i veckan, men det är snarare ett okej mellanmål, säger hon och tillägger:

– Mammor som ammar behöver i genomsnitt 2 500 kalorier per dag och det är viktigt att få sig tillräckligt med vitaminer och mineraler. Ammande mammor bör äta minst fem deciliter mejeriprodukter varje dag, för att säkra intaget av kalcium och D-vitamin som är bra mot benskörhet och gärna fisk för barnets utveckling av hjärnan.

Två lagade mål om dagen, tallriksmodellen och två–tre mellanmål gäller, men ha inte dåligt samvete om det någon dag i veckan inte hinns med, påpekar Sara Ask.

Skildrar barnfamiljslivet

Kokboken innehåller, förutom nyttiga recept, skildringar av barnfamiljslivet. I reportageform får vi följa med hem till köket hos fyra familjer och i situationer med författaren och hennes söner. Ibland är det kalabalik.

– Man måste få skratta åt det jobbiga kaos som det faktiskt innebär att vara förälder. Tanken med boken är också att visa att vi inte är ensamma. Vi är många som delar den här vardagen, säger Ann Eberhardson.