Stora orgasmskolan: Så lär du dig komma – snabbare och lättare

Vissa kommer bara på egen hand medan andra enbart kan nå klimax med hjälp av sin partner – för andra förblir orgasmen ett ouppnåeligt rus.
Vissa kommer bara på egen hand medan andra enbart kan nå klimax med hjälp av sin partner – för andra förblir orgasmen ett ouppnåeligt rus. Foto: Colourbox
RELATIONER

Du gnuggar, masserar och pillar – men inget händer.
Lika underbar som orgasmen kan vara, lika svår kan den vara att uppnå.
Men det finns enkla metoder som både är sköna och ger resultat.
Sexologen Linn Heed vet hur du kommer lite lättare, vare sig du är nybörjare eller rutinerad.

Den kvinnliga orgasmen finns skildrad och beskriven som alltifrån kittlande till multipla vågor av njutning som sköljer över en. Men lika underbar som orgasmen kan vara, lika svår kan den vara att uppnå. Vissa kommer bara på egen hand medan andra enbart kan nå klimax med hjälp av sin partner. För andra förblir orgasmen ett ouppnåeligt rus.
Men de allra flesta kvinnor kan faktiskt komma – eller ha det mycket skönt på vägen dit. Det första steget för att nå nya höjder av njutning är därför att släppa prestationskraven och välkomna alla sköna upplevelser vare sig de leder till orgasm eller inte. När vi slutar betygsätta och jämföra så är mycket vunnet.

Ta eget ansvar

De flesta kvinnor behöver någon form av klitorisstimulering för att uppnå orgasm under samlag. Jag har träffat flera ledsna kvinnor som ger uttryck för att känna sig dåliga i sängen eftersom de inte får orgasm av penetrerande sex. Det är alltså hög tid att en gång för alla göra oss av med föreställningen om att den perfekta orgasmen är den som sker av sig själv, utan att man överhuvudtaget behöver anstränga sig. Alla orgasmer är bra orgasmer, oavsett hur man når den.
När jag mötte en 73 år gammal kvinna som i flera år varit änka och som för första gången testade en vibrator och fick sitt livs första orgasm, blev jag tårögd. Livet är för kort för att vi inte ska ta eget ansvar för vår njutning. Den kvinnliga orgasmen är så nära magi man kan komma eftersom vi kan ta oss till den himmelska platsen på väldigt många olika sätt.

Våga njuta

Ett ganska vanligt hinder är de mentala spärrar många av oss har, men har du lusten att vilja lära känna din kropp finns det massor av tekniker att testa på – ensam eller tillsammans med en partner.
I dag lever vi i ett sexuellt mycket upplyst klimat och min förhoppning är att just du ska våga bejaka din lust fullt ut. Det finns inget mer upphetsande än en kvinna som vågar ta för sig och njuta av sin kropp. Så säg ja till dig själv och börja njut. Guiden nedan hjälper dig på traven.


Vi måste våga berätta om vad vi gillar och hur vi vill bli smekta

5 säkra vägar till orgasm

Bemästra lusten

En väldigt vanlig anledning till att kvinnor har svårt att njuta av sex är att det saknas grundläggande förutsättningar – du är helt enkelt inte upphetsad. Sömnbrist är den vanligaste orsaken till att lusten inte infinner sig, och utan lust är det mycket svårare att få orgasm. Ta alltså reda på vad som gör just dig upphetsad så att du både fysiskt och psykiskt känner lust. När du känner att ditt underliv blir både vått och blodfyllt triggar det dig nämligen mentalt, vilket gör att upphetsningen stegras ytterligare. Det här kan vi kalla för en uppåtgående ”kåtspiral”.
Så ge dig hän och ta reda på vad just du tycker om. Förspel kan innehålla allt från hångel, smek och kyssar, till erotiska noveller, filmer eller oanständiga ord som viskas i örat. Det finns inga rätt eller fel.

Läs på

Teknik låter både fyrkantigt och tråkigt men att lära känna sin kropp och dessutom få handfasta tips, kan faktiskt göra underverk för sexlivet och förmågan att nå orgasm.
Så ladda upp med sexuell nyfikenhet, skippa prestigen och gå på sexuell upptäcktsfärd med dig själv eller tillsammans med någon du tycker om. Bra hjälp får du både i Ylva Franzéns bok ”Orgasmera mera – vägar till kvinnlig njutning”, och Katerina Janouchs ”Orgasmboken: allt om konsten att få orgasm”. Franzén och Janouch tipsar bland annat om olika metoder för att nå orgasm, och hur olika dessa kan vara. Vissa föredrar fingrarna, andra gnider sig mot en kudde eller en sängkant, andra vill ha en vibrator och någon ytterligare föredrar att knipa med benen och musklerna. Inget sätt är fel.

Kommunicera mera

Många kan uppleva steget från att ha sex med sig själv och på egen hand njuta, till att få orgasm tillsammans med en partner som mycket stort. Nyckelordet är kommunikation. Vi måste våga berätta om vad vi gillar och hur vi vill bli smekta. Det finns inget magiskt ordlöst facit utan det handlar om att ta eget ansvar för sin njutning och i både ord och handling visa sin partner vad som är skönt.

Släpp prestigen

Stoppa och backa bandet. Koppla bort alla måsten och krav – de hör inte hemma i sängkammaren. Glöm retuscherade bilder på ”perfekta” kroppar och fokusera i stället på din orgasm. Lägger du energi på att hålla in magen samtidigt som du ska känna dig kåt blir det nämligen bra mycket svårare att njuta. Bjud på dig själv och stå för den du är. Din partner kommer aldrig njuta av en stillbild på en okänd som av extasen i dina ögon när du närmar dig klimax.

Fokusera rätt

Ju mer vi trånar, längtar och jagar efter orgasmen, desto svårare är den att uppnå. I värsta fall låser sig hela systemet och den innersta njutningen förblir onåbar.
Glöm alltså målet och njut i stället av resan. Ju mer du njuter och tillåter dig själv att känna glädje och upphetsning, desto större förutsättningar har du att nå hela vägen fram till orgasm.
Ibland kan din partner vara den som i sin iver över att du ska nå orgasm ställer till det för dig. Njutning förvandlas till stress och sex till något jobbigt.
Förklara att du vill ha det kul och skönt tillsammans och att det andra kommer av sig självt.

Ju mer du njuter och tillåter dig själv att känna glädje och upphetsning, desto större förutsättningar har du att nå hela vägen fram till orgasm.
Ju mer du njuter och tillåter dig själv att känna glädje och upphetsning, desto större förutsättningar har du att nå hela vägen fram till orgasm. Foto: Colourbox

9 nivåer av njutning

Klitorisorgasm: vanligaste formen av orgasm är när klitoris blir stimulerad.
Vaginal orgasm: penetrering vid samlag och när antingen g-punktsområdet blir stimulerat eller livmoderhalsen.
Fontänorgasm: även kallad sprutorgasm. En kvinna kan få utlösning i samband med orgasm. Den kan både stötas ut från körtlar runt slidan och urinröret, men även från urinröret. Ska inte förväxlas med urin.
G-punktsorgasm: när området på slidans främre vägg stimuleras, antingen med fingrar, penis eller g-punktsstav.
Anal orgasm: när anus stimuleras.
Multipel orgasm: när flera orgasmer följer på varandra.
Mental orgasm: när den mentala njutningen och kraften ger en skön kroppsupplevelse.
Drömorgasm: när man vaknar från en dröm och känner hur underlivet krampar av en orgasm.
Icke genital orgasm: när man får orgasm av att andra erogena zoner på kroppen smeks eller stimuleras.
Fejkorgasm: bör alltid undvikas. Du målar in dig själv i ett hörn och kommer långt bort ifrån sexuell njutning.

Plugga dig till kunskap om njutning, var nyfiken och odla dina sexuella fantasier, tipsar Linn Heed.
Plugga dig till kunskap om njutning, var nyfiken och odla dina sexuella fantasier, tipsar Linn Heed.Foto: Colourbox

Du som är nybörjare – så kommer du

Lägg lite pengar på en bra introduktionsbok. ”Orgasmboken: allt om konsten att få orgasm” finns i pocketutgåva.

Avsätt tid för att lära känna din kropp och din njutning. Onani är kungsvägen till ett bra sexliv.

En klitorisvibrator är en bra investering och du hittar effektiva och snyggt designade för runt 200 kronor.

Var nyfiken och ha lite tålamod. Övning ger färdighet.

Kliv av orgasmjakten. Njut i stället av nuet, stunden och upplevelsen.

Du som är erfaren – så kommer du snabbare

Satsa på ett skönt förspel. Allt som bygger upp spänningen och öppnar sinnena för sex är välkommet.

Odla dina sexuella fantasier. Du kan ”putta dig själv över kanten” genom att tänka på sådant som får dig att bli upphetsad.

Sex föder sex, det vill säga ju mer sex vi har och ju mer vi tänker på sex, desto mer sex blir det i slutändan.

Prova att titta din partner i ögonen när du närmar dig klimax. Många upplever det som intensitetshöjande och som en skön trigger.

Andningen är ofta en viktig del för att nå klimax. Prova att växla andningsteknik och hastighet. Andas fortare, andas långsammare.

Se till att vara utsövd. Underskatta inte sömnbristens negativa inverkan på lust och orgasmförmåga.

Älska dig själv och din kropp. En god självkänsla och ett gott självförtroende gör dig mer attraktiv både i dina egna och andras ögon.

Träning och rätt kost får dig att må bra. Oxytocinet, kroppens ”må bra”-hormon, som utsöndras vid bland annat träning minskar stress och underlättar för lusten och orgasmen.