Var oftare bakfull än nykter på jobbet

Publicerad 2014-09-26

Camilla Kuylenstierna, 47, skämdes över sitt beroende

NYKTER SEDAN NIO ÅR. När Camilla Kuylenstierna ser tillbaka på åren som alkoholmissbrukare, blir det tydligt att hon som kvinna behandlades annorlunda än en man som drack. ”Vi kvinnor är så starkt förknippade med modersrollen, vi ska vara som busiga men fläckfria fromma änglar”, säger hon.

– Vi kvinnor ska vara som ­busiga men fläckfria fromma änglar.

Det säger affärskvinnan ­Camilla Kuylenstierna, 47.

I många år var hon slav ­under alkoholen och full flera gånger i veckan.

Då när drickandet pågick som mest, och det var mer regel än undantag att hon gick till jobbet bakfull, upplevde Camilla Kuylenstierna det inte lika tydligt.

Men när hon ser tillbaka på de många år då hon var bästis med flaskan blir det uppenbart att hon som kvinna behandlades annorlunda än en man.

– Det blir väldigt lätt äckligt och eftersnack när en kvinna dricker mer än vad som förväntas. ”Fy vad snuskigt” låter det, medan mannen belönas med en ryggdunk. Vi kvinnor är så starkt förknippade med modersrollen, vi ska vara som busiga men fläckfria fromma änglar.

Kvinnor själva spär på myten

Intressant nog är kvinnorna själva duktiga på att spä på den myten, betonar Camilla Kuylenstierna. Det är talande att hon själv mycket hellre umgicks med män än kvinnor när hon drack som mest, tycker hon.

– Då var det lättare att underhålla mitt drickande. ”Fan vad packad du var, hö hö”, kunde killarna säga, sedan var det bra med det. Med kvinnorna blev det i stället ofta ryktesspridning - ingen sa något ­direkt till mig.

Men, det är synsättet hon vänder sig mot, inte den kritiska blicken i sig.

– Det är inte fräscht med en kvinna som raglar omkring OCH det är inte fräscht med en man som gör det heller.

Tiden har stått stilla

Fast i vissa samhällsskikt verkar tiden stå mer stilla.

– I den framgångsrika företagsvärlden och högre societeten drar många gånger karlarna fortfarande i väg och jagar och dricker whiskey medan kvinnorna är hemma och passar barnen och tar ett glas vitt. Även bland ungdomar frodas könsrollerna. Det räcker med att titta på ett avsnitt av ”Big brother” för att se det.

Trots att alkoholproblem är lika vanligt hos båda könen är männen överrepresenterade på AA-mötena.

– Många tänker säkert att ”Inte nog med att jag är en dålig mamma, nu ska jag även behöva berätta om det.” Kvinnor skäms så fruktansvärt mycket, säger Camilla Kuylenstierna.

Hon är mycket bekymrad över svenskarnas nya dryckesvanor.

– Numera ska föräldrarna dricka även på klassfesterna och till lördagsbrunchen blir det gärna bubbel. Vi har märkt att det är så lätt att umgås med alkohol och vill inte släppa det. Men konsekvenserna blir därefter, säger Camilla Kuylenstierna, nykter alkoholist sedan 2005.

Ny forskning: Könsrollerna styr synen på drickandet

En man som dricker testar gränser.

En kvinna som tar ett glas för mycket, är ohämmad och ansvarslös.

Sociologen Josefin Bernhardsson visar i sin nya avhandling hur könsroller styr vår syn på drickande.

Sociologen Josefin Bernhardsson.

Våra dryckesvanor har förändrats. Vi dricker mer öl och vin och mer till vardags. På många sätt dricker kvinnor och män lika i dag, men det får inte samma betydelse.

– Kvinnors och mäns drickande förklaras genomgående på olika sätt. Medan hon förväntas vara mer ansvarstagande och ha kontroll förväntas han tänja på gränser och släppa kontrollen. Hon kopplas ihop med moderskapet, han ursäktas med biologi och hormoner, säger Josefin Bernhardsson på Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet.

Tydligt mönster

Hon har gjort fokusgruppintervjuer med närmare två hundra personer mellan femton och sextiofem år och hon ser ett tydligt mönster.

Normerna tycks alltså inte ha förändrats i samma takt som dryckesvanorna. Det gäller ­alla åldersgrupper.

– Jag hade nog förväntat mig lite mer variation i svaren, men tonåringars syn på alkoholbruk skiljer sig inte nämnvärt från sextioåringars.

Ytterligare en sak förvånade henne. När intervjupersonerna talade om sina föräldrars dryckesvanor var det bara­ pappornas berusning som nämndes.

– Alkoholproblem är belagt med skam hos ­alla, men särskilt mammor.

• Varför lever normerna kvar?

– Svårt att svara på, men kanske är det något med alkoholen som tar fram de här traditionella rollerna och gör dem extra synliga. Normerna visar sig tydligast i berättelserna om barndomen, vilket jag tror beror på att den förväntas vara skyddad och trygg.

Benny Haag: Det är inte coolt med fulla män

Visst ser vi olika på hur män och kvinnor dricker ­alkohol.

– Men viktigast för mig är att minska konsumtionen i stort oavsett kön, säger skådespelaren och debattören Benny Haag, 53.

Skådespelaren Benny Haag, numera nykter alkoholist.

Han vann kriget mot sin egen alkoholism, men för nu en kamp på en bredare nivå: Att få alla högkonsumenter att dricka mindre. Inte minst för att drickandet får så stora konsekvenser för omgivningen; barn, syskon, föräldrar, vänner.

Själv drack han hemma ­utan någon som såg och han var ”aldrig stolt”.

– Det här med att det skulle vara coolt för en man att dricka och bete sig på krogen tror jag är att generalisera. Men det är klart att vi ser olika på män och kvinnor här. Vi lever fortfarande i ett patriarkalt samhälle där kvinnan förväntas ta hand om barnen och står för omvårdnad.

Följ ämnen i artikeln