”Så blir du tänd på din partner igen – knepen”

Kvinnor i långa förhållanden drabbas av låg sexlust

Stimulera lusten genom att tänka på sådant som är lustfyllt.
Foto: COLOURBOX
Stimulera lusten genom att tänka på sådant som är lustfyllt.
RELATIONER

Kvinnor i långa relationer löper mycket högre risk att tappa sexlusten än de i korta, visar en ny dansk studie.
– Det spontana begäret minskar. Istället ökar behovet av sexuell beröring som triggar igång lusten, säger läkaren Sarah Wåhlin-Jacobsen.

I början vill du ha sex, sex och mer sex. Men efter ett par år lockar kanske surfplattan eller tegelstensromanen mer än hans tidigare så oemotståndliga kropp.

Som kvinna är du långt ifrån ensam om problemet.

Nu har en grupp forskare vid Sexologisk klinik vid Rigshospitalet i Köpenhamn slagit fast att kvinnor i förhållanden som varar längre än sju år löper fem gånger högre risk att drabbas av låg sexlust jämfört med dem som levt ihop med en partner mindre än två år. I en studie fick 428 kvinnor som ännu inte nått övergångsåldern svara på frågor om parrelationer, psykisk hälsa och sexuell förmåga.

”Sexuell beröring triggar”

I parförhållanden som varar mellan två och sju år löper kvinnor tre gånger högre risk att tappa lusten jämfört med de som hållit ihop mindre än två år.

– Att problemet för kvinnor ökar ju längre förhållandet varar kan bero på att den spontana lusten under de första åren övergår till att bli mer ”responsiv”, säger läkaren och forskningsledaren Sarah Wåhlin-Jacobsen.

– För många kvinnor kan behovet av sexuell beröring som triggar igång lusten upplevas som en brist på lust, fortsätter hon.

Finns ingen snabbkur

Kan minskad sexlust bero på hormonella förändringar eller andra biologiska faktorer?

– Det kan påverka, men vi har tagit hänsyn till sådana faktorer i vår forskning, säger Sarah Wåhlin-Jacobsen.

Går det att återfå lusten i ett långt förhållande?

– Det finns ingen snabbkur. Mitt bästa råd är att prioritera tid för varandra och inte ta varandra för givet. Lämna mobiler och surfplattor utanför sovrummet.

Tänk ”utveckla”

Lennie Lindberg, klinisk sexolog, menar att man inte ska sträva efter att få tillbaka samma slags lust som vid en nyförälskelse.

– Det kan snarare skapa ännu mer stress att jaga något som är relativt omöjligt att uppnå. Tänk ”utveckla” istället för ”hitta tillbaka”, säger han.

Enligt Sarah Wåhlin-Jacobsen finns idag inget läkemedel som ökar kvinnors lust.

– Det finns ett preparat på den amerikanska marknaden, Flibanserin, som ännu inte är godkänt i Europa. Men det forskas i ämnet och flera läkemedel ligger i pipeline, säger hon.


Kvinna, så får du tillbaka lusten – Experterna tipsar

Foto: PRIVAT


Sarah Wåhlin-Jacobsen, forskare och läkare:
Stäng av mobiler och skärmar i sovrummet. Kyss och smek varandra istället.
Var nyfikna på varandra och kommunicera era sexuella behov och preferenser.
Om det inte fungerar, ta kontakt med en sexolog.

Foto: PRIVAT

Lennie Lindberg, auktoriserad klinisk sexolog:
Öva på att tala om dina behov.
Tänk ”utveckla” istället för att ”hitta tillbaka”. Det är lättare att skaffa sig nya sexuella erfarenheter än att försöka jaga gamla, vilket bara leder till mer stress.
Fundera över vilken sexualitet du vill ha innan du pratar med din partner. Allt kanske inte går att förverkliga i just din relation, men det kan vara viktigt att tänka igenom vad som är viktigt för dig.
Mer sexlust handlar ofta om att göra mindre av sådant som bromsar den. Att exempelvis minska på stress och krav och motionera regelbundet kan öka lusten.
Stimulera lusten genom att tänka på sådant som är lustfyllt. Sysselsätt tankarna med sexuella fantasier.
Väck lusten genom att kommunicera din längtan efter sex på nya sätt. Något så enkelt som ett sms, ett mejl eller något annat oväntat kan göra att både du och din partner vill avsluta arbetsdagen ännu snabbare.
Sexleksaker och sexhjälpmedel kan liva upp för vissa, medan det för andra har motsatt effekt. Fundera över vad som passar dig eller er.

3 vanligaste sexuella problemen bland svenska kvinnor

1. Minskad sexlust (52 %)
2. Svårt att bli sexuellt upphetsad (37 %)
3. Svårt att få orgasm (37 %)

Källa: Viagrarapporten 2011