”Det är svårt att få ihop vardagen”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-18

Ett år efter valet stormar det mer än någonsin kring Filippa Reinfeldt

Toppkarriär, trebarnsmamma och snygg som en fotomodell. Filippa Reinfeldt får ihop livspusslet med hjälp av mamma.

– Utan barnens mormor och farmor vet jag inte hur det skulle gå, säger hon.

Det har stormat kring paret Reinfeldt den senaste tiden. Filippa, som är högsta ansvarig för sjukvården i Stockholms län, har fått kritik för den nya sjukvårdsreformen och maken Fredrik har haft händerna fulla med ännu ett avhopp från regeringen.

Ett år har passerat sedan valsöndagen då Sverige fick en borgerlig regering. Vi träffar Filippa Reinfeldt i Bergianska trädgården i Stockholm, och slår oss ner vid ett bord utanför växthuset.

– Det har varit ett svårt år på många sätt, säger hon. Mitt nya arbete är en stor utmaning: delvis nya frågor att sätta sig in i och nya möten. Och så har vi flyttat, och att rycka upp barnens vardagsliv gör att man oroar sig. Man funderar ju över hur de trivs och mår.

Medveten

Filippa snurrar på en Ramlösa-flaska som står framför henne på bordet. Hon lägger till:

– Jag fick den. Annars föredrar jag vanligt kommunalt kranvatten. Jag gillar inte kolsyra.

Är man statsministerfru gäller det att vara medveten om detaljer. Som vilket sorts vatten som är bäst att dricka framför en reporter till exempel, eller sitt utseende en helt vanlig kväll i närbutiken.

– En kompis berättade att hon läst ett blogginlägg som någon skrivit om mig. Det stod: ”I?dag såg jag Filippa Reinfeldt i affären. Hon kom i slitna jeans, omålad och med håret i en slarvig hästsvans. Hon såg sliten ut.” Det kändes inte så schyst. Att bli uthängd på det sättet. Det är en viss skillnad från tidigare då jag mest var igenkänd som lokalpolitiker i Täby.

Barnens bästa

Det var inte alls självklart för familjen att flytta från villan i Täby till Sagerska palatset i Stockholms innerstad. Till den våning som är reserverad för Sveriges regeringschef och fullt möblerad vid inflyttningen.

– Jag sa redan från början att om det inte fungerar för barnen, då flyttar vi inte. Men vi gör ett försök. De går kvar i samma skolor och har samma idrottsaktiviteter. Det blir lite längre att åka bara, till fotboll och basket.

Hur trivs du själv?

– Jag trivs bra, även om jag saknar närhet till grannar och kompisar. Det är en jättefin lägenhet och vi har tagit dit en del egna möbler, foton och böcker. Även om den inte är vår måste det kännas som hemma. Men det är inte så många andra som bor runt omkring, det är ju mitt inne i Stockholm stenstad, så det blir ganska mörkt om kvällarna.

Med toppjobb och småbarn, hur får du ihop vardagspusslet?

– Det får jag nästan inte! Om jag sa att det var enkelt att få ihop vardagen skulle jag inte tala sanning. Det är svårt, och ibland känner jag mig ruskigt trött och otillräcklig. Så är det. Som tur är får vi stöd och hjälp utifrån.

Förutom barnflicka och städhjälp finns två personer som får det Reinfeldtska företaget att rulla framåt:

– Våra mammor är fantastiska. De stöttar oss enormt mycket och är en viktig del av vårt vardagsliv. Det har de varit hela tiden.

Har ni ett jämställt förhållande?

– Absolut, vi delar på både det roliga och tråkiga hemma. Min make diskar och städar, våra barn är väldigt allergiska mot damm så det är jätteviktigt att det är rent. Jag lagar oftast maten. Det är avkopplande. Städfirman anlitar vi för att vi ska kunna umgås den stunden i veckan som vi är lediga tillsammans.

Filippa brinner för sitt jobb, det återkommer hon till många gånger under intervjun. Hon drivs av ”ett intresse och engagemang för samhällsfrågor som väcktes redan på mellanstadiet”.

Viktigt med egentid

Samtidigt är hon medveten om risken att jobba för mycket. Att bli utbränd.

– Just därför bokar jag in egentid i min kalender. Jag hittar luckor i mitt schema då jag inte har något att göra och det är helt tyst omkring mig. Då sätter jag mig ner med en kopp kaffe, bläddrar i en tidning, eller tar en promenad. För mig är det helt nödvändig att ha en ventil.

Sommaren blev också avkopplande.

– Vi tog det väldigt lugnt. Det blev en utflykt till Astrid Lindgrens Värld, till vänner i Västervik och segling i Stockholms skärgård. Men framför allt försökte jag att göra precis ingenting.

Ingen åldersnoja

I juni fyllde Filippa Reinfeldt 40 år. Ett vägskäl för många. Men någon ålderskris hon inte märkt.

– Nej, då var det värre att fylla 30. Fast jag har börjat fundera över livet?, hur man har spenderat sin tid hittills. Jag vill inte vakna upp en dag och inse att jag har gjort misstaget att jobba för mycket, och önska att jag hade spenderat mer tid med mina barn.

Kan du känna att du har gjort det?

– Ibland, när det är väldigt hårt tryck utifrån. Visst är det så. Jag får påminna mig själv om att gå hem från jobbet i rimlig tid och inte ta med mig läspapper hem. Jag tycker om att göra mycket tillsammans med mina barn, som att spela fotboll, åka skidor eller bada. Jag kanske är en bättre storbarnsmamma än bebismamma.

Hemma vid köksbordet, frågar ni varandra om råd i politiska beslut?

– Nej, det gör vi bättre med kollegorna på jobbet. Men vi pratar om samhällsfrågor i stort, det var ju i de frågorna vi fann varandra en gång. Eller diskuterar intressanta artiklar, och kommenterar nyhetshändelser. Fast, framförallt så pratar vi om frågor som rör familjen, ups and downs. Vi är en helt vanlig familj.

En helt vanlig statsministerfamilj, alltså. Filippa verkar lyckas med det mesta hon tar sig för. Men det är inte bara inom politiken som hon söker nya utmaningar. Närmaste framtidsprojektet har inget med politik att göra.

– Innan jag fyller 45 vill jag göra Tjejklassikern. Eftersom jag är 40 år nu är det dags att sätta igång. Skidor, simning, löpning och cykling?… Det kan bli kul.