Vi vardagsljuger – för kärleken

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-11-09

2–3 lögner om dagen är normalt. ”Det är som smörjmedel i relationen”

Ärlighet varar inte längst. Och allra minst kan du lita på din partner.

Nu kommer listan som visar de vanligaste vardagslögnerna – men vi ljuger för att rädda relationen.

– Vardagslögner som är obetydliga sprider ofta mer glädje och omtanke än sanningen, säger Sverker Wadstein, relationsexpert och familjerådgivare.

Redan som barn fick vi lära oss att det var fult att ljuga.

Pinocchios snok växte ikapp med lögnerna och i det svenska barnprogrammet ”Från A till Ö” växte även Hedvigs näsa när hon ljög för ugglan.

På dagis fick vi veta att tungan blev svart om vi lurades. Ändå gör vi det.

Forskning visar att män ljuger i genomsnitt 1 092 gånger per år. Kvinnor 728. Det är mellan 2–3 lögner per dag.*

– Vi ljuger för att vi inte vill äventyra relationen, för att harmonin i förhållandet ska fortgå, säger Sverker Wadstein.

3 av 4: Vita lögner är okej

Hur många gånger har du inte sagt ”älskling, titta vad jag hittade på rea” samtidigt som du visar upp ditt senaste shoppingfynd för din partner? När tröjan egentligen var butikens senaste tillskott, och inte alls till reapris, gäller det att rädda den gemensamma ekonomin – eller åtminstone din partners inställning till beloppet på kontoutdraget.

Nästa gång din partner är med dig i provrummet kan du heller inte veta om han eller hon är ärlig om hur stor din rumpa ser ut i de där jeansen. Det kan vara ännu en vardagslögn för att behålla familjefriden.

Faktum är att just den kommentaren är en av de tio vanligaste nödlögnerna män använder sig av.

Ibland ljuger vi för att skydda oss själva men också för att inte såra människor vi tycker om. Och 75 procent tycker att det är helt okej med vita lögner.

Som balsam för kärleken

Enligt experterna ska samvetet inte få sig en törn när vi spottar ur oss en och annan liten lögn. De är till och med både lönsamma och som balsam för relationen.

– Om vi alltid sa sanningen skulle vi bli omöjliga tillsammans med andra. Vardagslögner är ofta ett smörjmedel för att förhållanden ska fungera smidigare, säger Bodil Wennberg, leg. psykolog.

Sverker Wadstein håller med.

– ”Älskling, vilken äcklig middag” är osmart att kläcka ur sig om du vill behålla harmonin i relationen. Då är en vardagslögn mer passande, säger han och fortsätter:

– Kommunikation i en relation handlar inte att att vara helt öppen med vad man tycker och tänker. Nästan allt man tänker behåller man för sig själv och så ska det vara.

Ibland krävs sanningen

Men det finns gränser. En vardagslögn som ”Vilken snygg frisyr” när någon har klippt sig mindre fint är okej. Men i bland krävs det att sanningen kommer fram trots att det svider. Och större lögner i en relation gör ofta stor skada.

– Ljug aldrig om sådant som är viktigt för dig, även om sanningen är obekväm. Ju tryggare en relation är desto ärligare ska man kunna vara, säger Sverker Wadstein.

För Bodil Wennberg är gränsen tydlig:

– Gränsen går när man börjar ljuga för sin egen skull och inte för att skydda andra, säger hon.

* Siffrorna från OnePoll.