Blogga eller inte – var går gränsen?

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-04

”När din partner säger stopp, då har det redan gått för långt”

Du vill skriva en succéblogg.

Men hur mycket av ditt privatliv måste du offra?

Och var drar dina närmaste gränsen?

– Du blir inte framgångsrik för att du är utelämnande, i stället handlar det om hur du berättar saker, säger Sverker Wadstein, familjerådgivare.

Det är ingen slump att många av de mest lästa bloggarna lämnar ut mycket av sina privatliv. Antagligen är det just därför de blir så lästa. Även artister som är öppna med sin privata sfär blir många gånger väldigt folkkära.

Lätt att glömma konsekvenserna

Men i bloggvärlden försvinner feedbacken ansikte mot ansikte och det är lätt att lämna ut saker på nätet – som aldrig skulle yppas på fikarasten på jobbet.

– Ingen skulle stå på ett torg och berätta om sitt sexliv, men många bloggar om intima detaljer som inte alltid uppskattas av partnern, säger Sverker Wadstein och fortsätter:

– Det är lätt att glömma konsekvenserna när du sitter på kammaren och bloggar för dig själv.

Det är alltid viktigt att prata med de som kan nämnas på ens blogg och fråga om lov för vad som får bli offentligt och vad som ska hållas privat. Som bloggare handlar det om ett ansvar och ett förtroende. Det är okej att blogga om sin vardag så länge ens nära och kära är med på noterna.

– När din partner säger stopp, då har du redan gått för långt, säger Sverker Wadstein.

– Då ska du dra i nödbromsen och helt sluta skriva om partnern för att visa att du accepterar hans eller hennes val.

Blogga privat – men på rätt sätt

Att vissa saker ska förbli privata och inte fläkas ut på webben tycker Sverker Wadstein är en självklarhet, men han är också övertygad om att man kan blogga om väldigt mycket som är privat om man gör det på rätt sätt.

– Du kan berätta om det mesta så länge du gör det med värme och är kärleksfull, säger han och berättar om en enkel regel för att smidigt dra gränsen mellan mellan bloggosfären och det privata.

– Kan du inte säga det direkt till personen ifråga så ska du heller inte blogga om det.

Bloggprofilerna svarar: Var går gränsen för vad du bloggar om?

”Aldrig om bråk – eller sex.”

Calle Schulman, 30,

bloggar på: nojesguiden.se/blogs/calle-schulman – Det är väldigt lätt. Om jag misstänker att min tjej ens skulle höja ett ögonbryn avstår jag från att skriva. Jag skulle aldrig blogga om bråk som inte kan betecknas som ”gulliga gräl”. Och sex har jag svårt för att blogga om. Jag blir generad bara jag tänker tanken.

”Håller mycket för mig själv.”

Anchisa ”Foki” Wallström, 18,

bloggar på: fokis.se

– Jag bloggar ganska öppet om förhållandet mellan mig och min pojkvän. Men massor av saker väljer jag att inte skriva om. Det finns mycket som ett par bör behålla för sig själva.

”Ju mer privat – desto härligare.”

Katrin Zytomierska, 32,

bloggar på: finest.se/katrinSchulman

– Jag har nog ingen gräns för vad som är privat. Jag tycker att det är precis tvärtom. Ju mer privat desto härligare att skriva om och dela med sig av. Men har jag det dåligt i mitt förhållande så bloggar jag inte om det. Om jag har hopp om att det ska bli bra igen, då känns det onödigt att folk ska veta vad jag känner i stundens hetta.

Så skiljer du privatliv från bloggliv

1) Dra i nödbromsen

Sluta blogga om en person om den säger ifrån. Visa respekt.

2) Ta dig en funderare

Vad du får ut av att visa upp ditt privatliv? Vad betyder mest – din partner eller bloggläsarna?

3) Kommunicera

Diskutera alltid med nära och kära om det är okej att de nämns i bloggen.

4) Välj förhållningssätt

Blogga med värme. En författare blir aldrig framgångsrik för att han/hon lämnar ut känsliga saker, snarare för sättet han/hon berättar det på.

5) En enkel bloggregel!

Ska du blogga om en annan person ska du kunna konfrontera personen ifråga ansikte mot ansikte med innehållet. Kan du inte det – låt bli!

450 000 svenskar bloggar

5 procent av Sveriges befolkning bloggar (cirka 450 000 personer).

37 procent av internetanvändarna i Sverige läser bloggar, enligt siffror för 2009.

Bloggläsandet är som störst bland yngre och framför allt bland unga kvinnor. Bland kvinnliga internetanvändare i åldern 16–25 år läser 69 procent bloggar. I gruppen unga män är andelen 51 procent.

Källa: World Internet Institute, Internetstatistik.se