Så undviker du sextristessen

Uppdaterad 2011-06-03 | Publicerad 2011-05-30

Sex i kväll? Nja, jag vet inte om jag orkar. Har inte riktigt lust.”

Det finns små, vardagliga fällor som dödar sexlusten i förhållandet.

Så undviker ni dem – var ni är befinner er i förhållandet.

Det största problemet i ett långvarigt förhållande är att sexlusten och tillfällena till sex minskar. Enligt sexologer och relationsterapeuter är det en vedertagen sanning att sexet är limmet som håller ihop förhållandet. Att sluta ha sex är alltid ett tecken på att någonting är fel. Självklart kan det vara yttre påfrestningar som småbarn, stress på jobbet och sjukdom som påverkar sexlivet negativt, men när par som varit tillsammans länge helt slutar känna passion för varandra är det ett allvarligt problem, för det leder så småningom till ett status quo i förhållandet, som riskerar att antingen övergå till ett platoniskt förhållande eller att någon av parterna kanske är otrogen.

Så förhindrar du sextorka

Det menar i alla fall Julienne Davis och Maggie Arana, författare till boken ”Stop calling him Honey and start having sex”, en bok som försöker att ringa in de små, vardagliga och till synes normala företeelserna – ord, vanor, sätt - som leder till att vi slutar känna åtrå till varandra, trots kärlek. Börjar vi med dessa väldigt vanliga, och därför accepterade, vanor så förlorar vi den sexuella attraktionen, menar de. Se upp! Och bara för att ”andra gör så” betyder inte att det är en bra grej. Om andras sex och sexuella attraktioner sinsemellan kan vi aldrig vara säkra. Men faktum kvarstår – sex i långvariga förhållanden tenderar att minska. Så här förhindrar du att det händer i ditt förhållande.

Så här undviker du att hamna i sextristessen

Råd för nya par som vill hålla passionen levande.

1. Undvik smeknamn

Det kan låta trist men undvik att kalla varandra för smeknamn som ”gullet”, ”sötnos” och till och med ”älskling”. Det är könlösa, asexuella namn som man även kallar sina barn och husdjur.

Varför då kalla sin partner det? Många slutar också att kalla sin partner vid namn, och använder namnet bara när de är arga eller vill säga någonting på allvar. Det är synd.

Att kalla varandra vid förnamn, det stärker och markerar er som individer. Det är intimt och ökar bandet mellan er. Att kalla din man eller kvinna för ”gullet” eller ”smulan” avkönar och avsexifierar och gör det svårare att se personen som en sexuell, het, passionerad individ.

Vem har du helst sex med – en gullegris eller din partner?
SAMMANFATTAT: Sluta kalla varandra för smeknamn och återgå till era förnamn, som man gör i början av ett förhållande, då det är som sexuellt hetast.

2. Var inte bara ”mamma & pappa”

Att kalla varandra för ”mamma” och ”pappa” är också förödande för förhållandet i längden. Håll isär de sexuella rollerna och rollerna i hushållet. Att ligga med ”mamma” är varken upphetsande eller fräscht.
SAMMANFATTAT: Ni är ”mamma” och ”pappa” åt era barn, inte åt varandra. Det finns ingen anledning att blanda in föräldraskapet i sexlivet.

3. Undvik bebisspråk

Börja inte tala med varandra på bebisspråk. Använd inga ”gulliga röster”. Ni är inte bebisar, ni är vuxna och sexuella varelser. En bebis vill inte ligga.
SAMMANFATTAT: Prata med varandra med vuxenröst, inte bebisröst. Den vuxna rösten är mogen, sexig och självsäker. Bebisrösten helt asexuell.

4. Blanda inte ihop intimitet med närhet

Att ”vara öppen” med varandra, eller ”dela allt” är inte samma sak som att ha toalettdörren öppen, att tala om kroppsfunktioner, att rapa eller prutta i varandras sällskap. Det är enbart dåliga vanor och brist på artighet och företeelser som ofelaktigt leder till sexdöden.
SAMMANFATTNING: Respektera varandras gränser och rätt till privatliv. Håll badrumsdörren stängd och besvära inte varandra med kroppsfunktioner. Det finns ingenting attraktivt eller intimt med det alls.

5. Se varandra i ögonen

Att sluta se varandra i ögonen är vanligt, men också något som fatalt minskar intimiteten mellan två personer. Ta tid och ansträng er för att se varandra i ögonen, som man gör i början av ett förhållande. Det är inte bara intimt och romantiskt utan också ett bra sätt att ”läsa av varandra” och komma varandra ännu närmare.
SAMMANFATTNING: Se varandra i ögonen mer.

6. Se sovrummet som en helig plats

I sovrummet kan ni vara kroppsliga med varandra, vara tysta med varandra och inte prata om småsaker, saker som hör hushållet till eller små irritationer. Att blanda ihop en sexuell och kroppslig plats med köket eller andra delar av huset gör att sexakten förlorar sin heliga, speciella stämning. Att prata om triviala saker som städning och jobbirritationer i sängen påverkar sexlivet, det gör att irritationsmomenten hittar in i sängen.
SAMMANFATTNING: Låt sovrummet vara ett rum för intimitet.

Så behåller ni hettan

Låt passionen glöda! Att ändra små, vardagliga vanor kan göra mycket för intimiteten och därmed sexlivet.

Men man behöver också vrida upp värmen i sängkammaren då och då för att glöden ska fortsätta brinna.

Även där kan små, små justeringar göra så att ni fortsätter att vara sexuella för varandra, vilket är nyckeln. Precis som man kan bromsa tristessen genom att sluta, eller helst inte ens börja, kalla varandra för avsexualiserande namn, med avtändande bebisröst, så kan man öka den sexuella gnistan genom att prata sexigt med varandra.

1. Var inte rädd för att prata om sex

Prata gärna om vilket sex ni gillar, vad ni gillar hos partnern när ni har sex, drömmar, fantasier. Var heller inte rädda för att prata ”dirty” med varandra, alltså använda sexiga, ”förbjudna” ord. Det kan vara eggande. Skicka sexiga sms, sexiga meddelanden och prata ofta och gärna om sex. Då blir sex en normal och hälsosam del av ert liv och er vardag.
SAMMANFATTNING: Prata om sex. Ofta.

2. Säg vad du tycker

Var ärlig och rak när ni grälar, dra inte in ovidkommande saker, gamla händelser, slag under bältet. Kalla absolut inte varandra för saker (som ”idiot”), använd inte glåpord. Allt sådant bryter ned intimiteten och närheten mellan er, och skjuter den ifrån er.
SAMMANFATTNING: Bråka rent och ärligt, håll er till sak.

3. Ta en liten funderare ibland

Gör en liten utvärdering, och känn efter. Är dina åsikter verkligen dina eller har du anammat några av din partners? Finns det vissa saker eller ämnen du valt att helt enkelt bara hålla med om, för att det ”är lättare så” eller för att din partner tycker det? Att tycka lika i allt är inte ett måste i ett harmoniskt förhållande. Tvärtom, i ett bra förhållande respekterar man den andres åsikter och känslor.
SAMMANFATTNING: Känn efter då och då – respekterar ni varandras åsikter? Var ärlig.

Hitta tillbaka till intimiteten

Börja med att hitta tillbaka till dig själv!

Att utvecklas tillsammans, som par och som individer, är något som håller relationen levande.

Känner man att relationen står still, att man är understimulerad och ”fast” så är det varningstecken på att relationen håller på att stagnera.

Det är vanligt när man blivit så van med varandra att man glömmer bort egna delar av sig själv. Kanske tar barnen upp så mycket tid och ork att man inte har plats för sig själv och sina egna tankar, drömmar och behov. Kanske är relationens gemensamma vardagslunk så behaglig att man flyter in i varandra istället för att utvecklas individuellt.

Stanna upp och känn efter

Äter ni samma mat flera gånger i veckan?

Har ni samma rutiner och ritualer jämt om kvällarna?
Stanna upp och känn efter – hur har relationen utvecklats sedan ni träffades? Hur mycket känner du att du får utvecklas själv och på egen hand? Gjorde du utvecklande och kreativa saker förut som du inte gör nu, i så fall varför? I en relation måste det finnas utrymme för två personer, annars riskerar den att kollapsa.

1. Tillåt dig själv att vara en egen individ.

Om du hade tid/pengar/möjlighet – vad skulle du vilja göra? Skriv ned detta och utforska sedan möjligheterna till att göra det. På riktigt!

2. Hitta en plats för dig själv

Det behöver inte vara en plats i hemmet, men finns det möjligheter till en egen vrå så kan det vara en utmärkt plats för egna reflektioner, ett ställe där du lär dig koppla av och känna in dig själv. Men det kan också vara en promenadsträcka, en särskild plats i naturen, på biblioteket, på ett café. Någonstans där du känner dig trygg och avslappnad och kan återvända när du har tid och möjlighet.

3. Försök ta in nya saker i förhållandet

Träffa nya vänner, bjud över ett par ni inte träffar så ofta på middag istället för de ni brukar bjuda. Prova på en ny aktivitet, en ny måltid, en ny restaurang. Detta kan stimulera nya idéer, känslor och tankar och leda till en gemensam utveckling.

4. Inkludera din partner

Hittar du en ny aktivitet du tycker om – kanske ett nytt gympapass, en ny kurs, en ny hobby – så hänge dig men glöm inte att du är en del av ett förhållande. Inkludera din partner genom att berätta, visa och demonstrera. Låt han eller hon bli invigd i din nya värld, annars är faran att din partner känner sig exkluderad, till och med svartsjuk.