Så hittar du g-punkten – hos honom och henne

Experten om nya metoden som ger fantastiska resultat

Foto: Thinkstock
Nu kommer nya bevis för G-punktens existens.
RELATIONER

G-punkten är ett omdiskuterat fenomen.
Vi har tagit reda på hur du ”prickar rätt” i sängen.
– Alla kan, men det krävs lite erotisk kunskap, säger Ylva Franzén, erotikpedagog.

Finns det ett speciellt ställe i våra kroppar som kan utlösa extra stor sexuell njutning?

Ja, om g-punktens vara eller icke vara, det är den ständiga frågan. Ja-sidans förespråkare är övertygade om att de hittat punkten, medan andra tvivlar.

Sedan början av 1980-talet är det i varje fall ett känt begrepp, då den erogena zonen fick namn efter den tyske gynekologen Ernst Gräfenberg, som publicerat en avhandling om urinrörets betydelse för kvinnans orgasm på 1950-talet.

Men rent vetenskapligt har g-punktens existens ännu inte kunnat fastställas.
Eller, inte tillräckligt i alla fall.

Snart kommer bevisen

Foto: Lotte Fernvall
Erotikpedagogen Ylva Franzén tror att g-punktens gåta snart är löst.

Men nu börjar forskarvärlden komma den på spåren – och enligt Ylva Franzén, erotikpedagog och författare kommer det inom en snar framtid finnas bevis för att den inte alls är någon myt.

– Att g-punkten finns har vittnats om sedan urminnes tider. Alla förförare besitter kunskapen, och de kvinnor som själva har upptäckt den vet att den finns. Men tyvärr är det långt ifrån alla. Desto viktigare är det därför att bevisa det vetenskapligt och de senaste åren har många positiva resultat från forskare kommit, så vi är definitivt på god väg, säger Ylva Franzén.

Om detta berättar hon i sin senaste bok ”Klittra mera”(Arx Förlag AB). Bland annat skriver hon om den franske gynekologen och forskaren Pierre Foldes, som hävdar att han lyckats fånga g-punkten på 3D-fotografier.

– Det är fantastiska resultat. Problemet är att de studier som hittills gjorts är för få och med endast ett tiotal kvinnor involverade, så det behövs mer vetenskapligt underlag, säger hon.

Viktigt för hälsan

Njutningsforskning är inte lika prioriterat som sjukdomsforskning. Men Ylva Fransén menar att det finns ett samband.

– Vi vet att sexuellt välbefinnande och hälsa går hand i hand. Genom att lära oss mer om hur kroppen fungerar kan vi också förebygga sjukdomar, och inte minst är det viktigt i dag med tanke på hur stressade många är och sexlivet får ge vika.
Med den nya tekniken finns det också goda möjligheter att en gång för alla bevisa g-punktens existens, tror hon.

– Många forskare menar att det inte finns någon g-punkt, men de har inte undersökt levande kvinnor utan lik. G-punkten existerar när det är rätt tajming, före eller efter orgasm då området är upphetsat. Pierre Foldes 3D-fotografier är tagna inuti slidväggen på upphetsade kvinnor och visar förändrad körtelvävnad som hänger ner som en bulle. Det är det som är g-punkten, säger Ylva Franzén.
Men exakt var den sitter varierar.

– Vi är alla olika , men någonstans 2,5 – 5 centimeter in på övre slidväggen. Ibland är den längre ner, ibland längre upp och ibland längre åt sidan.

Du ger själv kurser i hur man hittar sin g-punkt. Har alla potential att lyckas?

– Absolut, alla kan. Det handlar bara om att ha intresse och tid. Erotisk kunskap är a och o.

Även män har en g-punkt, men den kallas för p-punkt?

– Ja precis, p som i prostatan. Man brukar säga att prostata-körteln motsvarar kvinnans g-punkt och genom att stimulera den kan man öka njutningen rejält. De flesta kvinnor vet inte var den sitter, men om man lär sig detta kommer man att ha en evigt tacksam man.

FAKTA

Ylva Franzéns guide till hennes g-punkt

Lär dig först som kvinna själv var din g-punkt sitter. Det varierar från person till person, mellan allt från 2,5 – 5 centimeter in på övre slidväggen. Många beskriver att området kan kännas som en ”inre klitoris”.

Stimulera området genom att antingen använda fingrarna, dildo eller vibrator. Det finns även särskilda g-punktsstavar, vilket är det allra bästa. Jag har själv utvecklat en särskild stav, extasstaven. Använder du ett redskap rekommenderas ett hårt material, då g-punkten ligger längre in i vävnaden och man måste trycka ganska hårt för att få kontakt. Material som glas, trä eller stål är att föredra. Hårdplast går också bra.

Rätt tajming är oerhört viktigt. G-punkten framträder då du är rejält upphetsad, antingen precis före eller efter orgasm. Utforska tills du har hittat din g-punkt, efter ett tag lär du dig var den sitter.

När ni sedan är tillsammans är ett upphetsande förspel viktigast i början, gärna 20 – 30 minuter. Hitta först kvinnans g-punkt via fingerstimulering, för att sedan kunna ta sikte på den vid samlag. Rätt stimulans, tryckteknik och beröring är viktigt.

Vid penetrering tar de allra flesta män inte sikte på g-punkten, utan gör kraftiga djupstötar. Detta slår enbart mot livmodertappen. Nyckeln är att stanna halvvägs istället och trycka kraftigt där, precis före eller efter orgasm. Genom att gå in snett underifrån är det också mycket lättare att hitta rätt.

FAKTA

Ylva Franzéns guide till hans p-punkt

Mannen har en dubbelt så lång penis som man kan tro, eftersom halva ligger inne i kroppen. Tryck i bäckenbotten runt penis och känn var den slutar. Efter penis kommer ett mycket mjukare område, det är vid penisroten som p-punkten sitter.

När ni är tillsammans, satsa som sagt på ett upphetsande förspel. Det lönar sig.

Massera sedan området i bäckenbotten och ha koll på när mannen är nära orgasm.
Rätt tajming är oerhört viktigt. Testiklarna höjer sig alltid innan orgasm. Precis i det läget, tryck då kraftigt.

Bästa ställningen för g- och p-punkten

Foto: Paul Wallander
Sjöstjärnan

Sjöstjärneställningen:

”Hemligheten med den är att händerna är fria att stimulera var som helst på kroppen. I princip är varje ställning bra där detta är möjligt. Till exempel är också ridställningen utmärkt” säger Ylva Franzen.