Stefan lämnade sin fru för en psykopat

Förälskelsens slutade i katastrof. Stefan har fortfarande svårt att få grepp om vem Mia egentligen var.  ”Hon gjorde allt hon kunde för att förstöra mitt liv”, säger Stefan som egentligen heter något annat.
Foto: ANDERS DEROS
Förälskelsens slutade i katastrof. Stefan har fortfarande svårt att få grepp om vem Mia egentligen var. ”Hon gjorde allt hon kunde för att förstöra mitt liv”, säger Stefan som egentligen heter något annat.
RELATIONER

Mia var både vacker, smart och trevlig – och Stefan föll som en fura.

Men relationen utvecklades snabbt till en mardröm.

– Mot slutet låste jag in mig i mina barns rum och filmade mig själv för att ha bevis, om hon skulle få för sig att anmäla mig för misshandel, som hon gjort med sitt ex.

När Stefan hör av sig Aftonbladet och vill berätta har det gått ett år sedan uppbrottet från Mia. Han säger att tankarna fortfarande snurrar och att han inte kan sluta fråga sig vad det egentligen var som hände och vem Mia egentligen var? Han har gått i terapi för att försöka förstå.

Men svaren uteblir - och tankarna efter kaoset vägrar ge vika.

– Ibland undrar jag om hon fanns på riktigt eller om hon bara var en docka? Min känsla var hela tiden att allt var en fasad och att hon var tom, att det inte fanns något innehåll, säger Stefan.

Han träffade Mia på en fest för tre år sedan. Då var han gift och hade inte en tanke på att inleda en affär. Men Mia som var på festen med sin dåvarande sambo ”stal hela showen”, som Stefan uttrycker det.

Foto: ANDERS DEROS

– Hon var väldigt karismatisk och såg till att vara i centrum hela kvällen. Dessutom var hon vacker och jag uppfattade henne som smart och vitsig.

Stefan berättar att Mia sökte sig till honom, vilket gjorde honom smickrad.

– I efterhand har jag förstått att det är svårt att värja sig mot den här typen av människor, de vet precis hur de ska göra för att få det de vill ha. Mitt äktenskap gick på sparlåga, jag hade mycket god ekonomi och var förstås ett perfekt offer för en sådan som hon.

Hjälp att ordna en fest

Under kvällen berättade Mia att hon behövde hjälp att ordna en överraskningsfest för sin sambo, och frågade Stefan om han ville hjälpa till.

– Jag tyckte att det lät som en bra idé och åkte hem till henne en vecka senare, fortsätter Stefan som menar att han inte hade en tanke på att Mia hade helt andra planer med inviten.

Stefan uppfattade Mia som flirtig och åkte hem med en konstig känsla i magen.

– Jag hade svårt att sätta fingret på vad det var. På ett sätt var jag nyfiken på henne men samtidigt var situationen lite märklig. Hon var udda, på något sätt.

Ytterligare en vecka senare hörde Mia av sig igen, de träffades ett par gånger till, Stefan uppfattade Mia som oerhört bekräftande, allt han sa var fantastiskt, tyckte hon.

Och till slut hände det som inte fick hända.

– Vi drack vin och kvällen slutade tyvärr med att vi hamnade i säng med varandra, säger Stefan och fortsätter:

– Efteråt fick jag ångest, kände mig förvirrad och ville avsluta det hela. Men Mia tyckte tvärtom att vi borde lämna våra respektive partners och bli ett par.

Tyckte synd om henne

När Mia inte fick som hon ville uppfattade Stefan att hon blev arg.

– Hon skickade ett sms och skrev att hennes sambo tagit reda på vad som hänt, och att jag måste berätta för min fru. I efterhand har jag fått veta att hennes utspel bara var ett försök fånga in mig ordentligt.

Efter att Stefan berättat för sin fru om otrohetsaffären ville hon omedelbart skilja sig.

– Det blev kaos i huvudet, även om äktenskapet inte hade varit bra mådde jag otroligt dåligt och flyttade i princip samma kväll.

Enligt Stefan måste allt ha gått som Mia planerat eftersom hon snart stod utanför hans nya bostad och knackade på dörren.

– Hon påstod att hon blivit utslängd, att hennes sambo hotat henne och att hon nu inte hade någonstans att ta vägen. Hon sa även att hon gjort en polisanmälan och kände sig otrygg.

Även om Stefan menar att han kände sig tveksam, säger han att han på ett sätt tyckte synd om Mia.

– Vi var ju två om att ha klantat till det, tänkte jag, så jag lät henne komma in. Och sedan blev hon bara kvar.

Den nya relationen med Mia kantades omgående av stridigheter, svartsjuka och kontroll.

Sålde utemöblerna

Stefan minns att Mia kunde vara otroligt bekräftande ena sekunden och iskall och anklagande i nästa. I början handlade konflikterna ofta om Mias ex, och om att hon tyckte att Stefan var för svag i relation till sin ex-fru. Enligt Stefan var det dessutom självklart för Mia att han skulle betala allting.

– Jag tänkte att hon mådde dåligt och försökte på alla tänkbara sätt få henne nöjd. Men ju mer jag anpassade mig, desto elakare blev hon. Hon var expert på att manipulera och vända saker och ting emot mig. Ibland ifrågasatte jag mitt eget omdöme och kände att jag höll på att bli knäpp. Hon skapade nya konflikter hela tiden.

En dag när Stefan kom hem från jobbet hade Mia sålt hans möbler.  ”Hon ville ha nytt, lyxigt och dyrt. Att jag inte hade råd med hennes dyra vanor förstod hon inte alls. Själv arbetade hon inte ens.”
Foto: ANDERS DEROS
En dag när Stefan kom hem från jobbet hade Mia sålt hans möbler. ”Hon ville ha nytt, lyxigt och dyrt. Att jag inte hade råd med hennes dyra vanor förstod hon inte alls. Själv arbetade hon inte ens.”

En dag när Stefan kom hem från jobbet hade Mia sålt alla hans utemöbler.

– Hon tyckte helt enkelt att jag dålig smak. I stället ville hon ha nytt, lyxigt och dyrt. Att jag inte hade råd med hennes dyra vanor förstod hon inte alls. Själv arbetade hon inte.

Vart pengarna för utemöblerna tog vägen vet inte Stefan. Han såg aldrig skymten av dem.

Stefan säger att han började må allt sämre. En stor del av hans vakna till gick åt till att försöka förstå sig på sin nya sambo. Men han kom aldrig nära, det fanns ”ingen där”, säger han.

– Allt handlade om yta, något djup fanns inte. Hon hade inga nära vänner. Däremot sökte hon hela tiden bekräftelse från andra. Hon lindade människor runt sitt lillfinger och skapade konflikter. Utåt sätt var hon en stjärna på att få människor att känna sig sedda. Å andra sidan verkade hon njuta av att trycka ner mig och få mig att må dåligt.

Började känna sig rädd

Stefan säger att han började förlora orienteringen och tappa kartan över sitt eget liv. Hans familj och vänner dög inte åt Mia. Han upplevde sig allt mer isolerad.

För att försöka lära känna Mia bättre tog Stefan med henne på en lyxig semesterresa.

– Min tanke var att vi skulle lära känna varandra och komma bort ifrån alla störningsmoment på hemmaplan, men det gick inte. Hon var bara intresserad av att shoppa. Att prata gick inte alls. Och då insåg jag att relationen var död.

När Stefan förklarade för Mia att han ville göra slut stötte han på motstånd.

– Hon blev fullständigt galen och började ringa runt till folk jag känner, bland annat hörde hon av sig till min arbetsgivare, och hävdade att jag var alkoholist och misshandlade henne.

Stefan säger att han nu började känna sig rädd för sin sambo, som vägrade flytta ifrån huset.

– Jag låste in mig i mina barns rum på nätterna och filmade mig själv för att använda som bevis om hon skulle polisanmäla mig för misshandel. Dessutom var jag tvungen att kontakta en advokat för att försöka få ut henne ur mitt hus. Det var den värsta tiden i mitt liv.

Enligt Stefan ökade Mias kontroll av honom under den här perioden.

– Det var precis som om hon vägrade acceptera mitt beslut och i stället bestämde sig för att göra mitt liv till ett helvete. Värst var när hon gjorde en orosanmälan gällande mina barn. Hon anmälde både mig och min ex-fru. Då blev jag riktigt rädd och förstod att jag hade att göra med en farlig människa.

Ett år efter uppbrottet är Stefan fortfarande kluven till sina erfarenheter. Tidigare har han alltid sett sig som en god människokännare. Han har haft sunda, långvariga relationer i sitt liv och förvånas över hur Mia lyckades nästla sig in i hans liv, och nästan ta ifrån honom allt han byggt upp.

– Jag hade aldrig stött på en människa som Mia tidigare. I dag förstår jag hur långt empatilösa människor kan gå för att få sin vilja igenom. Och hur lätt det är att bli hjärntvättad.

Har du någon kontakt med Mia idag?

– Nej, men jag vet att hon har träffat en ny, rik man och att historien upprepar sig.

ÅSA PASSANISI


Psykologen: Därför blir osunda relationer som en drog

Vem som helst kan fastna i en osund relation – och många gör det, igen och igen och igen.

– En relation med en psykopat eller en narcissist kan liknas vid ett drogberoende, säger psykologen Monica Emanell.

Hör du till dem som alltid tycks träffa partners som behandlar dig illa?

Då är du långt ifrån ensam.

– Att fastna i relationer med psykopater och narcissister är inte svårt, eftersom de ger belöning i form av passion och kickar. Många känner sig mer levande i sådana relationer. Baksidan är att självkänslan pulveriseras totalt. Till slut lever man bara på de där små ögonblicken av passion och gör allt man kan för att komma tillbaka dit igen, säger Monica Emanell.

Psykolog Monica Emanell
Psykolog Monica Emanell

När relationen är över undrar många vem deras partner egentligen var. Att känna abstinens och ”bara komma ihåg de fantastiska stunderna” är vanligt. På så vis dras man snabbt tillbaka in i psykopatens eller narcissistens nät när hen känner för att höra av sig. Om ex-partnen tröttnat kan skadan i själen ändå blivit så djup att man fortsätter att söka sig till liknande individer - för att återuppleva passionen och bekräftelsen, som den första psykopaten nu slutat att ge.

– I sådana fall har man gjort osunda relationer till en drog och har svårt att känna attraktion till friska personer, eftersom de ofta upplevs som lite tråkigare. I en sund relation uteblir de tvära kasten, vilket kan vara svårt att hantera när man gjort sig beroende av drama, beundran och degradering.

Vill man bryta sig loss för alltid finns bara en sak att göra:

Börja tänka – och sluta känna.

Monica Emanell förklarar:

– Den som varit i en relation med en narcissist eller psykopat, behöver tid att läka, läsa på om hur de här typerna fungerar och göra ett aktivt val som innebär att de framöver inte faller för smicker och bekräftelse som de här människorna är experter på att ge.

Dessutom är det en god idé att jobba på sin självkänsla, menar Monica Emanell.

– När du är stark igen och tycker om dig själv kommer du inte att vara intresserad av att vara i en relation med en psykopat eller narcissist. Du kommer helt enkelt tycka att du är värd bättre. De blir på så sätt ointressanta för dig.

Utbrotten och degraderingen börjar så fort du är fast

Allt handlar om logik, menar hon.

– Psykopater är smarta och väljer noga ut personer som tycks vara mottagliga för deras spelade beundran. När man inte längre går på teatern och har lärt sig mer om deras manipulationsknep, förlorar de sitt intresse. De inser helt enkelt att de inte kommer att kunna livnära sig på dig.

De som faller igen, och igen och igen är ofta samvetsgranna personer som suktar efter yttre bekräftelse eller befinner sig i en sårbar situation.

– Precis som i tidigare, liknade relationer tänker man kanske: ”Nu äntligen har jag träffat mitt livs kärlek”. Men så fort man är fast börjar utbrotten och degraderingen. Skillnaden är att offret nu känner igen mönstret och har lärt sig att de kan ”jobba sig tillbaka” till de fantastiska stunderna. Det blir som en ond cirkel, där både psykopaten och hens partner bekräftar psykopaten och dennes sjuka beteende, säger Monica Emanell och fortsätter:

– Har man blivit utsatt för den här typen av beteende är det lätt att tänka ”jag kan det här nu, jag ser mönstret och vet hur jag ska skydda mig.” Men man ska aldrig underskatta hur skicklig en psykopat faktiskt är. Det bästa man kan göra är att bryta kontakten helt och att tänka logiskt nästa gång man träffar en liknande individ.

Psyket gillar struktur och ordning

Enligt Monica Emanell gillar psyket struktur, ordning och förutsägbarhet - en relation med en psykopat eller narcissist omkullkastar allt detta. Inget är längre logiskt och förutsägbart. Ena dagen kan psykopaten bedyra sin kärlek och i nästa - kasta dig på soptippen.

– I ett sådant läge är det inte konstigt att man försöker förstå vad det var som hände. Men faktum är att det inte finns något att förstå. Psykopaten gillar kickar och är ointresserad av långsiktighet. Hen gör som den vill, när den vill, utan att bry sig om hur det påverkar andra.

ÅSA PASSANISI


Så blir du fri – på riktigt

När du väl bestämt dig för att lämna – inför nollkontakt. Om så behövs: byt telefonnummer, blockera personen på facebook, öppna inga mejl från psykopaten. Hen kommer att göra allt för att fortsätta påverka dig. Fall inte för frestelsen att höra av dig.

Om du har möjlighet: Åk bort på semester. Att snabbt skapa nya, friska minnen är viktigt.

Gör sådant som du tyckte om att göra innan du gick in i den osunda relationen – även om du inte tycker att det känns kul. På sikt kommer känslan att förändras. Och du kommer sakta att må bättre.

Träna! Träning är bra mot ångest och får dig att sova bättre om nätterna.

Se till att du har en eller ett par vänner som du alltid kan kontakta - när du känner abstinens och vill ringa psykopaten.

Gå INTE på psykopatens smicker om bot och bättring. Hen kommer aldrig att ändra sig.

Läs på om hur psykopater och narcissister fungerar - lär dig att känna igen deras ”mönster”.

Prata med en psykolog som kan hjälpa dig att stärka självkänslan och ge dig verktyg för hur du tar hand om dig själv på bästa sätt.

När/om du träffar en ny psykopat/narcissist - glöm inte att du nu vet hur de fungerar. Utnyttja din nya kunskap, tänk logiskt - inte känslomässigt.

Träna på att träffa sunda individer. Även om vanliga personer till en början känns lite tristare (eftersom du vant dig vid drama, smärta och kortvariga kickar) – glöm ALDRIG hur skadad du blev av narcissisten/psykopaten.

Fråga dig själv vad du är värd. Vill du verkligen vara i en relation med en person som ljuger, manipulerar och bryter ner dig?