”Det svåra är att få relationen att hålla”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-02

Relationsexperten: Problemet ligger inte i att träffa någon

Fyrtio procent av alla hushåll i Sverige är singelhushåll.

Ofrivilligt eller självvalt – det är ingen som vet.

Men den svåraste nöten att knäcka är inte att träffa någon utan att få relationen att hålla år efter år, enligt relationsexperten och psykologen Bodil Wennberg.

Bodil Wennberg är relationsexpert, legitimerad psykolog och författare.

I jobbet, genom gemensamma vänner, på gymet, på krogen.

Ja, möjligheterna att träffa någon är nästintill oändliga.

Och med alla de dejtingsajter som poppat upp på internet de senaste åren ligger problemet inte i att träffa någon, tror Bodil Wennberg.

Men Sverige är ändå det singeltätaste landet i världen.

Är vi svenskar dåliga på relationer?

– Nej, livslånga kärleksrelationer finns men de är inte gratis. Vi är bara människor och alla har våra tillkortakommanden att brottas med.

Längre tillbaka i tiden var det vanligare med livslånga relationer än i dag. Bodil Wennberg tror att det främst handlar om pengar.

– Då var man tvungen att vara två för att det skulle gå runt. I dag kan man leva gott på bara en lön. Det har blivit lättare och mer accepterat att leva själv. Då blir det inte ett lika stort steg att bryta upp från ett förhållande.

Synen på frihet

Men det handlar också om synen på sin egen frihet.

– Många tror att man förlorar sig själv om man kompromissar i en relation, vilket man ibland måste göra. Vill man ha total frihet och inte är beredd att ge efter ibland, då är det kanske enklare att leva som singel, säger Bodil Wennberg och tillägger:

– Det vanligaste misstaget är att vi inte kommunicerar tillräckligt och att vi ibland har för höga krav.

Knepigt med höga krav

Höga krav är bra i en relation och framför allt när man väljer sin partner, men i vissa stunder i livet kan det bli knepigt.

– Många barnfamiljer har så höga krav på sig själva och på livet under de där jobbiga småbarnsåren. Ibland måste man prioritera och inse att det inte är möjligt att göra allt på samma gång. Ibland måste man kompromissa.