Skål för vinsafari i Rioja-distriktet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-10-12

Böljande landskap med god mat och gästfrihet

Vinerna har länge varit bland svenskarnas favoriter.

De blir till i ett böljande landskap mitt i norra Spanien, känt för sin goda mat och gästfrihet.

Följ med Aftonbladets mat- och vinskribent Jon Hansson på vinsafari i Rioja.

I en liten, liten vingård påtar en liten, liten vinmakare (han heter Miguel Merino). Han odlar rosor i slutet av varje rad med vinstockar. Börjar rosorna sloka är det skadeinsekter på gång och dags att vidta åtgärder.

Och den lilla, lilla vingården ligger i en liten, liten stad (den heter Briones).

Och i den lilla, lilla staden ligger ett litet, litet torg. Och i ena hörnet av det lilla, lilla torget ligger en ganska stor kyrka och uppe i tornet häckar ett storkpar.

Ja, det låter ju som en saga men är faktiskt sant.

Rioja är litet, behändigt och mysigt. Det finns ingen Rambla och det där moderna, smarta Sydeuropa som i Barcelona.

Det finns inget Pradomuseum smockat med gamla mästare som i Madrid. Det finns definitivt inga playor som på Costa del sol. Men det finns det goda vinet, den goda maten och det goda (lite mer tillbakalutade) livet. Det finns massor av kultur (vinet igen!), berg att traska över och bäckar att fiska i.

Och det vore ju ingen riktig saga om det inte i det andra hörnet av det lilla, lilla torget fanns en liten, liten bar där ingen tittade på tjurfäktningen på tv men alla snackade och drack vin.

Utom vi, för Miguel var törstig och bjöd svenskarna på öl – men bara en liten.

Jon Hansson

Följ ämnen i artikeln