Banklån, extrakostnader och typiska fallgropar

Så finansierar du husköpet i Spanien

Uppdaterad 2019-02-11 | Publicerad 2019-02-08

I andra avsnittet av tv-serien ”Drömmen om Spanien” går vi på djupet med finansiering. För hur får man egentligen råd med sitt drömhus i solen?
Programledare Camilla Enström guidar oss genom den snåriga spanska bostadsmarknaden.

Förra året var det rekordmånga svenskar som köpte en bostad i Spanien. Runt 4 000 svenskar förverkligade sin dröm om att bo helt eller delvis i det sköna spanska klimatet.

Det är lite mer komplicerat att köpa en fastighet i Spanien jämfört med Sverige. De flesta tar en banklån för att täcka kostnaden och ett bra tips är att ta ett lån i en bank i Spanien. Om man känner sig osäker på grund av språket så är det bra att veta att det finns bankkontor som har skandinaviska representanter, till exempel DNB, Swedbank och Handelsbanken.

Camilla Enström guidar dig genom den snåriga spanska bostadsmarknaden.

Extra avgifter och lån

Man kan räkna med att få låna runt 70 procent av bostadens värde. Resten av pengarna måste man ha själv. Även de 10–15 procent utöver köpeskillingen som ska betalas för att få köpet genomfört.

– Om du tar ett lån i Spanien så sätter du din spanska bostad som säkerhet. Du får ett lån i euro, samma valuta som huset är värderat i, säger Svein Erik Lampe på banken DNB.

Hans bästa tips är att anlita en advokat som finns på plats nere i Spanien och som kan kontrollera att allt blir riktigt gjort.

– Då undviker du att göra de klassiska felen som många gör här nere när de ska göra saker på egen hand, säger Svein Erik Lampe.

Undvik misstag

En typisk fallgrop som många faller i är att de hittar ett objekt de vill ha och betalar pengar i förskott på huset. Sedan klarar de inte av att få finansiering på det i efterhand. Det kan bli en tuff situation att hantera.

Det kan vara svårt att veta hur mycket man ska betala för en fastighet i Spanien. Det är inte lika lätt att se slutpriser på sålda fastigheter som i Sverige eftersom det inte finns någon enheltlig samlad information att hitta via en sajt eller hos en mäklare. Där får man helt enkelt gå på mäklarens erfarenhet och kunskap.

– För fem tio år sedan var det mest en lite äldre publik som köpte, pensionärer som ville njuta av ett varmare klimat på vintern. Nu ser vi att det är mer yngre förmågor som kommer hit, både barnfamiljer och par som väljer att flytta till Spanien. Dels för att det är enkelt att flyga mellan Sverige och Spanien och dels för att många jobbar online på distans och är inte lika knutna till Sverige, säger Fredrik Kristensson, mäklare hos Carl Alex Partners.

Så undviker du de klassiska misstagen

  • Kolla upp exakt hur mycket du kan få i lån och skaffa ett lånelöfte från din bank innan du börjar titta på objekt.
  • Du kan få lån på runt 70 procent av fastighetens värde. Räkna med att det kostar 10–15 procent utöver köpeskillingen att få köpet genomfört. De pengarna måste köpare oftast ha själv.
  • Anlita en advokat som finns på plats i Spanien och som kan kontrollera att allt blir riktigt gjort.