Så åker du på en klimatsmart weekend

Publicerad 2019-08-25

Att avgöra vad som är bäst för miljön är svårt, menar forskarna.

Att resa klimatsmart kan vara svårt. Den som verkligen vill vara snäll mot miljön kan välja att stanna hemma. Men hur ska du göra om du inte kan stå emot den där efterlängtade weekendresan? Här är några tips för att resa så klimatsmart som möjligt – och platser att åka till.

Klimatkrisen gör sig allt mer påmind för varje dag, och sommaren 2019 har inneburit rekordhetta för många länder. Med en ökad medvetenhet om klimatet är det många som undrar vad de själva kan göra för att hjälpa till, eller i alla fall för att bidra så lite som möjligt till klimatkrisen. Samtidigt är det höst och en tid på året då många väljer att ta en weekendresa. Så, går det att åka på en klimatsmart weekendresa? Det gör det, enligt Ola Hansén, senior rådgivare för hållbar energi och klimat vid Världsnaturfonden WWF.

– Det är klart att det gör. Den första frågan man måste ställa sig är om man måste resa så långt? Det finns massor av platser i Sverige och dess närmiljö dit man kan resa klimatsmart, säger Ola Hansén.

Buss, tåg, bil eller båt?

Tågskryt och flygskam har blivit vanliga ord på svenskarnas läppar. Men är tåget alltid bäst? Inte alltid, enligt Maria Börjesson, professor nationalekonomi vid VTI.

– Tåg är inte alltid bättre. Speciellt inte nere i Europa där energi produceras med kolkraft. Och om vi börjar resa med tåg så mycket att vi måste bygga nya räls så ökar utsläppen igen på grund av utsläpp från själva bygget, säger hon.

Maria Börjesson menar att det är svårt att som enskild konsument avgöra vilka transportmedel som är bäst och vilka som är sämst.

– I princip allt resande förutom gång eller cyklande bidrar till utsläpp, men vi vill ju göra det ändå. Allt i livet handlar ju inte bara om utsläpp. Det effektivaste sättet att minska sina utsläpp på är att inte skaffa barn, men för många är ju det meningen med livet. Det är viktigt att väga utsläpp mot annat i livet när man gör val, säger Maria Börjesson.

Tåget är inte alltid bäst, menar Maria Börjesson

En sak som är säker är dock att flyg inte är lika bra som de andra alternativen.

– Även om tågen i Tyskland har högre utsläppsvärden än i Sverige så orsakar tåget till Berlin hälften så mycket utsläpp om inte mindre, säger Ola Hansén.

En sak som är omdiskuterad inom transportvärlden är hur bra färjor egentligen är för miljön. Enligt Ola Hansén är färjornas utsläpp inte så mycket mindre än flygets, men det finns vissa oklarheter. Exempelvis om färjan ändå ska korsa Östersjön för att transportera varor mellan Sverige och Finland så kanske det inte gör lika stod skillnad om även turister åker med. En annan faktor att tänka på är att människor som reser med färjor ofta reser kortare distanser, till Baltikum eller Finland.

– Färjan till Tallin orsakar fem gånger mindre utsläpp än att flyga till Rom, så avståndet är en parameter oavsett resesätt. Om man ersätter en resa till Mallorca eller Rom med en kryssning till Tallin så är det bättre, säger Ola Hansén.

Svårt för privatpersoner att veta vad som är bäst

Enligt Maria Börjesson är det väldigt svårt för privatpersoner att veta hur de ska agera för att göra rätt. En bra sak är att stanna hemma, men då gäller det också att inte lägga pengarna man sparar in på resan på andra saker som ökar utsläppen, som konsumtion av prylar eller bilkörande.

– Det enda sättet att att effektivt minska utsläppen på sikt är att prissätta dem så att alla betalar lika för sina utsläpp oavsett färdmedel eller vad man konsumerar.

Maria menar att en prissättning baserad på utsläpp även skulle förenkla för konsumenten, då man kan titta på priset för att se hur mycket utsläpp resan skulle generera. Men redan i dag finns det sätt att räkna ut utsläppen, bland annat genom sajten Klimatsmartsemester.se där du kan räkna ut din semesters fotavtryck på klimatet.

På sidan Klimatsmartsemester.se kan resenärerna jämföra olika sätt att resa på.

Finns bättre och sämre val

Trots att Maria Börjesson menar att frågan om vilket transportmedel som är mest klimatsmart är komplex, så finns det vissa saker som är bättre än andra. Bland annat kan man tänka på att samåka i bil, eller försöka åka i en buss med många personer i. Och flygresor utanför EU är aldrig bra ur klimatsynpunkt, menar Maria.

– Åk inte längre än du behöver. Hitta exotiska resor på närmare håll, restiden spelar roll, säger Maria Börjesson.

Ola Hansén menar också att det inte behöver vara klimatosmart att resa många i en bil, eller att åka buss, speciellt om man använder alternativa bränslen eller åker i en elbil. En annan sak man kan tänka på är hur man agerar när man väl nått sin destination.

– Det kan vara bra att titta på andra parametrar än bara själva resandet, helgen kan vara klimatsmart på många sätt även om resan ofta står för det stora klimatavtrycket. Man kan välja ett boende som jobbar med miljöfrågor, inte skapa så mycket avfall, äta klimatsmart och fråga var fisken eller köttet kommer ifrån om man vill äta det, säger Ola Hansén.

Och när det kommer till framtiden så tror Ola Hansén att vi kommer att välja mer klimatsmarta alternativ.

– Redan nu ser vi trendbrott som kommer av diskussionen, hur mycket kan man flyga? Många funderar på vad de kan avvara. Jag tror att vi kommer att flyga även i framtiden, men väsentligt mycket mindre, säger Ola Hansén.

Hit kan du åka på klimatsmart semester

  • Köpenhamn – Danmark
    Till Köpenhamn går det att åka direkt med tåg från Sverige. Det finns direkttåg från bland annat Stockholm, eller resor med byten. Väl på plats kan du strosa runt i det märkliga Christiania där många valt att leva en alternativ livsstil, äta Smørrebrod, besöka nöjesparken Tivoli eller sitta på en uteservering vid Nyhavn.
Nyhavn i Köpenhamn är ett mysigt besöksmål.
  • Bergen – Norge
    Den norska staden Bergen ligger 13 timmar med bil från Stockholm, och då såklart betydligt mycket närmare från platser som Örebro, Karlstad, Göteborg eller Trollhättan. Så är ni några personer som åker tillsammans kan bilen vara ett klimatsmart alternativ. Det går även att åka tåg till Bergen via Oslo eller Narvik. Bergen är Norges näst största stad och den är full med vackra berg, utsiktsplatser och fjordar. Ta bergbanan Fløibanen för att se på den vackra utsikten, ta en båttur genom det vackra båtlandskapet eller strosa på kajen Bryggen.
Kajen Bryggen är ett populört besöksmål i Bergen.
  • Berlin – Tyskland
    Att åka till den tyska huvudstaden går faktiskt att göra relativt klimatsmart. Snälltåget har vissa avångar med nattåg till Berlin under hösten från Stockholm och Malmö, och så går det att åka buss till Berlin. Bland annat kör Flixbus till Berlin från Stockholm, Malmö, Göteborg och Linköping. I Berlin finns det någonting för alla. Den som gillar nattliv hittar definitivt en klubb att besöka, den som gillar historia kan besöka Berlinmuren eller Brandenburger Tor, den pampiga porten som byggdes i slutet av 1700-talet. Den som gillar utsikter kan åka upp i TV-tornet vid Alexanderplatz, och den som inte vill planera så mycket kan nöja sig med att strosa runt på Berlins gator och fika, äta och titta i affärer.
Utsikten från TV-tornet i Berlin är ganska maffig.
  • Gdansk – Polen
    Gdansk är en mysig stad vid Polens riviera. Det går att åka buss till staden från Malmö via Berlin, eller så kan du ta färjan från Karlskrona till Gdynia, bara en halvtimme från Gdansk med lokaltåg. Färjan är visserligen inte det klimatsmartaste alternativet, men resan är inte speciellt lång. Det går även att åka tåg till Gdansk via Berlin. Gdansk har en gammal stad som förstördes under andra världskriget för att sedan byggas upp igen, och i dag är platsen populär bland turister. Besök långa torget, Dlugi Targ, promenera vid hamnen på promenadstråket Dlugie Pobrzeze eller drick och ät gott. Gdansk är dessutom sammanvuxen med Sopot och Gdynia, och i Sopot är det populärt att sola och bada på sommaren.
Gdansk ligger på det som kallas Polens riviera.
  • Hamburg – Tyskland
    Till Hamburg i Tyskland går det att ta sig med tåg eller buss. Resorna innebär ofta ett eller två byten från Stockholm, men många resor sker på natten så att du kan sova under tiden. Om du bor i södra Sverige kan det vara värt att överväga en resa från Köpenhamn då det går resor mellan de orterna utan byten. Hamburg är tysklands näst största stad. Ta dig upp i St: Mikaelskyrkan och beundra utsikten från det 132 meter höga kyrktornet, strosa eller ta det lugnt vid Alstersjön, gå under Elbesjön i den 426,5 meter långa tunneln som ansågs vara ett tekniskt under när den byggdes, eller ät på någon av stadens många Michelinbelönade restauranger.
Hamburg har många Michelinbelönade restauranger.
  • Oslo – Norge
    Att åka till den norska huvudstaden är relativt enkelt utan att flyga. Bussen från Stockholm tar drygt 7 timmar och tåget tar drygt 6 timmar med ett byte. Från Göteborg och Karlstad går det direkttåg. Besök Oslos opera i Bjørvika, Den Norske Opera & Ballett, ta en båttur på Oslo-fjorden, titta på växtligheten i den botaniska trädgården eller titta på byggnader och myllrande storstadsliv på huvudgatan Karl Johans gate.
Oslos opera i Bjørvika, Den Norske Opera & Ballett, kan vara värd ett besök.