”Tequila – den bästa drycken”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-03-23

Salt och citron bara till dålig dricka.

Så här ska tequila drickas! Javier Gonzales guidar till den rätta sorten och visar hur man dricker en tequila.

Glöm salt och citron. Riktig tequila drickes utan verktyg.

Och så slipper du bakfyllan.

Söndagmorgon och det doftar raffinaderi i sovrummet, något växer på tungan och man hatar Mexiko. Tequila som festverktyg kan få många att snörpa på munnen, vrida sig i plågor och längta hem.

Men tequilaförsäljaren Javier Gonzales hävdar att det bara är myter, att det beror på vilken tequila man dricker och att tequila är den bästa drycken i världen.

Agavehalten. Agave är kaktusen som tequilan är gjord av. Halten ska helst vara 100 procent. På exporterad tequila brukar den vara 80–90 procent och det är inte tillräckligt för en tequilakännare.

Åldern. Det finns tre grupper tequila: Reposada som lagras i tre–fem månader. Añejo som lagras i träfat i ett–tre år. Grandes Reservas som lagras i tre–fem år. Den sistnämnda är den finaste och Reposada den billigaste.

Färgen. Ju äldre tequila desto mörkare färg. Vit tequila känner de flesta till, samt dess effekter. Ju mörkare drycken är desto godare och gynnsammare för huvudet. Men den är lika stark, så konsekvenserna av intaget lär bli de samma under kvällen.

Tillbehör. Salt och citron användes bara till dålig tequila (vit och ung). Rätt sätt att dricka en bra tequila är med ett halvfullt dricksglas.

Ursprung. Precis som champagne måste tequilan härröra från ett särskilt område – den mexikanska regionen Jalisco – för att få kallas tequila. Agavehalten måste också vara minst 51 procent, men helst 100.

Per Ek (resa@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln