Split – mysig stad och vackra stränder

Uppdaterad 2019-06-10 | Publicerad 2019-05-11

 Antonia och Tonia från Split hoppar från klippan på Bacvice-stranden, strax utanför Split centrum.

Sex minuter. Så snabbt förflyttar du dig från Gamla stan i stadskärnan till en av Splits många vackra stränder.

SPLIT. Under lång tid fungerade Split mest som en avreseort för turister som skulle vidare ut till öarna eller åka till Makarska rivieran,som ligger längre söderut på fastlandet.

Öarna är fantastiska. Om du är på semester i Split är en resa till exempelvis Brač, Korčula eller Hvar något gärna bör ppleva.

Efter att filmen "Mamma Mia - Here we Go Again" spelades in på ön Vis, har flera lokala guideföretag börjat erbjuda dagsturer dit.

Men du ska inte överge staden helt. Split är en fin i sig, med historiska Gamla stan, sina grönskande vandringsmöjligheter, bra restauranger, livliga nattliv och otaliga stränder inom gångavstånd från centrum.

Strandpromenaden är en populär mötesplats.

I denna stad har 32-årige Nina Rani Pedersen från Kristiansand och Martin Tufteland från Oslo studerat i sex år. Nu är båda snart utexaminerade läkare, och de har inte ångrat en sekund att de valde att studera medicin här.

– Skolan har ett gott rykte. Och det är helt underbart att bo i Split, säger Martin.

Blev rekommenderade av lokalbo

När familj och vänner kommer på besök, tar Nina och Martin med dem till sina favoritplatser. De börjar vanligtvis med en lunch på Trattoria Tinel.

När norska VG möter dem på restaurangen, välkomnas paret varmt av servitören. De är stamgäster.

– Vi blev rekommenderade det här stället av en lokalbo. Sedan dess har Tinel blivit vårt favoritställe. Här får vi god mat som kostar betydligt mindre än på restauranger vid Riva, säger Martin.

Trattoria Tinel ligger på en avskild sidogata bara 30 meter från den populära strandpromenaden Riva. (Adress Tomica Stine 1).

Nina Rani Pedersen och Martin Tuftelands på sitt favoritmatställe.

På menyn finns lokala specialiteter i form av pasta, grillat kött, mat från havet och svart risotto, färgad av bläck från bläckfisk.

Nina och Martin behöver inte titta på menyn. De vet vad de vill ha: hemlagad grön pasta med lax och scampi i en riklig gräddsås.

– Det är få ställen jag får pastan så perfekt som här. Det ska vara al dente, med lite tuggmotstånd, säger Martin.

För tre stora portioner pasta och tre glas vin betalar vi 293 kuna, vilket motsvarar cirka 390 svenska kronor. Till efterrätt får vi pannacotta, den står huset för, om alltid för stamgäster.

Nästa ”måste” när Ninas och Martin har besök i Split är Marjan, den skogbeklädda bergstoppen på halvön i utkanten av staden.

HVIT SAND: Ninas favorittstrand, Plaza Kasuni på Marjan.

Marjan

Ju högre upp vi kommer på Marjan, desto bättre blir utsikten över staden och öarna. På många platser finns det bänkar där vandrare kan sitta och njuta av utsikten. Tallarna ger en skön nyans, och det enda ljud som hörs är fåglarnas högljudda kvitter.

– Här finns trappor och cykelvägar. Ett utmärkt område både till fots och på cykel, säger Nina.

Vi korsar den lilla bergstoppen och passerar ett enormt kors som turisterna tar selfies framför. Vi går förbi kyrkor som är inbyggda i bergsväggen, så högt att det är svårt att förstå att någon kan besöka dem. Snart ser vi Plaza Kasunistranden nedanför oss. Den har den vitaste sanden i Splitområdet. Och få turister.

– Det är min favoritstrand, säger Nina.

På ”västkusten” finns också båthamnen.

Radler

På vägen tillbaka mot stadskärnan slår vi oss ned på ett utomhuskafé på "Västkusten", promenadstråket som är förlängningen av Riva. Det är dags för en Radler. En lokal specialitet som smakar som en blandning av öl och citronsoda med en alkoholprocent på två procent. Den kalla drycken smakar extra bra efter att vi har gått långt i värmen.

Trots att vi har gått runt hela Marjan är vi fortfarande mätta efter pastan på Tinel. Men tillbaka i centrum måste vi ändå smaka på den lokala take-away-specialiteten Ćevapčići då vi passerar den plats som säljer stadens bästa Ćevapčićis: Kantun Paulina (adress Matošića ul. 1).

Utanför är det nästan alltid kö. Ćevapčići, eller Cevapi som det också kan heta, liknar hamburgare, men köttfärsen är formad som små korvar.

– Det är brödet som gör att detta ställe är bäst. Det är extra saftigt här, säger Martin.

Diokletians palats

Efter att ha studerat sex år i Split är det norska paret välkänt i Gamla stan. Mina egna försök att hitta genvägar genom gatuabyrinterna, slutar varje varje gång med längre sträckor, där jag hamnar på helt andra ställen än planerat. Men det är ett roligt sätt att utforska staden inuti kejsaren Diokletians gamla sommarpalats.

På 300-talet, efter att den romerska kejsaren dött 311, började stadens invånare flytta in i palatset. Folket byggde hus och gator och skapade det som idag framstår som en labyrint av en gammal stad.

Nina och Martin vet hur man ska gå. De går förbi Choco Cafe (adress: Ilicev Prolaz 1) som säljer himmelska kakor. Och La Bodega (adress: Mihovilova širina 1) där det går att dricka vin. De visar trappan där stegen utgör sittplatser för barerna längs med sidorna – en populär samlingsplats både dag och natt, särskilt efter midnatt.

Med målinriktade stegen tar vi oss genom Gamla stan till restaurangen Dvor på andra sidan. (adress: Put Firula 14).

Detta är den mest exklusiva restaurangen studentparet besöker i Split. Inte särskilt ofta, bara om det är ett speciellt tillfälle.

Dvor betyder trädgård. Och hela restaurangen är en stor trädgård i flera våningar, med vita och blåmålade smidesjärnstolar och bord mellan palmer och tallar, med utsikt över stranden nedanför.

 Lyka Breen och Tim van der Werf från Nederländerna gör som lokalbefolkningen: Spelar "picigin"

Picigin

Medan vi väntar på efterrätten på Dvor går vi ner till havet för att doppa tårna. Där möter vi turisterna Lyka Breen och Tim van der Werf från Nederländerna. De gör som lokalbefolkningen, spelar "picigin".

Om du är på en strand i närheten av Split, kan du inte låta bli att lägga märke till dem: Ofta stora gäng med pojkar och män som står i vattnet till knäna och slår bollen till varandra med hjälp av handflatan som racket. Vi ser många av dem efter middagen på Dvor när vi promenerar tillbaka längs havet strax innan solen går ned. Det finns fortfarande människor på stränderna. Och ute i vattnet, börjar killgängen spela picigin.

I kvällens sista solstrålar står Philipp Dernen från Hannover på stranden och jonglerar med nyinköpta piciginbollar. En bit bort spelar fyra backpackers från Melbourne, Sydney och London, kort i sanden. En gäng engelska tjejer packar ihop strandväskorna och bestämmer att de ska träffas igen senare på kvällen.

Efter att solen har gått ned, vaknar nattklubbarna vid Bacvice-stranden och inne i Gamla stan till liv. På sommaren pulserar Split dygnet runt.

Det finns flera restauranger längs trapporna i Gamla stan.

Missa inte detta i Split:

  • Gamla stan: Den gamla delen av Split byggdes inuti kejsaren Diokletians sommarpalats för 1 700 år sedan. Idag bor cirka 3 000 personer innanför murarna. Många boende hyr även ut rum till turister. Staden inuti slottet är på UNESCO världsarvslista.
  • Peristil: Hjärtat av Gamla stan. Den öppna platsen framför domkyrkan och klocktornet är omgivet av pelare. På dagen klär lokalinvånare ut sig till romerska soldater och låter sig fotograferas för någon kuna. När mörkret faller spelas det ofta levande musik på trappan.
  • St Domnius katedral: Ursprungligen byggd som Diokletians mausoleum. Ta med dig Jesu liv i 28 konstverk, urhuggna från den massiva ingångsdörren i trä.
  • Klocktornet: Den som inte är höjdrädd kan gå uppför trappan inne i tornet och belönas med en fantastisk utsikt.
- Jag handlar alltid med blommor och grönsaker här. Det finns bättre kvalitet och lägre priser än hos stormarknaderna. Jag vet också att produkterna kommer direkt från bonden, säger Vesna Leskur-Lemo medan hon handlar av marknadsförhandlare Jase Demir.
  • Marknaderna: På fiskmarknaden inomhus eller grönsaksmarknaderna utomhus kan du känna stadens själ i form av ljud, dofter, prut och rop.
  • Riva: Strandpromenaden är stadens ansikte utåt och mötesplatsen nummer ett med kaféer, restauranger och människor som vill ses eller bara sitta och titta på folk. Här ligger för övrigt palatset från tiden då Napoleon härskade i området.
  • Västkusten: En över 600 meter lång förlängning av Riva längs utmed havet. Asfalterad med vita stenar från ön Brac och bronsplattor med namnen på alla invånare från staden som vunnit olympiska medaljer. Här ligger de lyxiga båtarna förtöjda. Här finns också kaféer och restauranger, och är en populär mötesplats för lokalbefolkningen.
  • Stränderna: Den första, Bavice, ligger bara ett stenkast från stadens centrum i öster. Stranden är populär bland både turister och lokalbefolkningen. Så populär att den blir mycket full på sommaren.
  • Gå sedan till nästa strand. Eller nästa. Eller nästa. De minst befolkade stränderna ligger på Marjan, väster om centrum.
  • Marjan: Det skogbevuxna lilla berget är beläget på en halvö bredvid stadsbyggnaderna. Det är möjligt att köra till stränderna på södra sidan, men resten av berget är bilfritt. På toppen, 178 meter över havet, vajar den kroatiska flaggan.
  • Öarna: Skärgården är fantastisk och båtar går till många av öarna.