Här räcker pudret till alla

Uppdaterad 2017-07-26 | Publicerad 2008-01-21

Whistler i Kanada tillbaka på tio i topp-listan

Tillbaka igen efter ett år utanför listan. Kanadensiska Whistler når visserligen inte ända fram till Aspen i år, men visst lockar det att provåka backarna före Anja Pärson & co.

Någon snögaranti behövs inte – och känslan är?… ja, titta själv.

Klockan är åtta på morgonen och liftarna öppnar om en halvtimme, men redan nu står skidåkare på kö vid Creekside express-liften. Solen skiner och det har fallit 40 centimeter snö under natten.

– Det kommer att vara sjukt bra där uppe!, säger en laddad ung kille bredvid mig.

Stämningen i kön är minst sagt förväntansfull, men långt ifrån lika hetsig som den kan vara i Europa. Här är det ingen som tränger sig före. Whistlers pudersnö räcker åt alla.

Folk i kön applåderar när liften väl drar igång. Några minuter senare är jag på väg nerför en helt orörd backe med lätt snö som virvlar runt benen. Det är ett oslagbart sätt att börja skiddagen på. ”Sjukt bra!”, helt enkelt.

Whistler ligger två timmar från Vancouvers skyskrapor. En timme från Stilla havet.

Varje helg fylls backarna av skidsugna kanadensare och de senaste åren har allt fler svenskar hittat hit.

Den som tar flyget hit ända från Europa gör det för snöns skull. När backarna i Alperna förra vintern skrek efter snö låg Whistlers branter under ett djupt snötäcke. Det är närheten till Stilla havet som gör Whistler särskilt snösäkert, varje år faller det över tio meter snö här.

Men närheten till kusten kan även vara en nackdel. Det regnar en hel del i Whistler och snön här är tyngre än den man finner längre inåt landet.

Just nu har byn OS-feber. Whistler är värd för vinterolympiaden 2010 tillsammans med Vancouver och förberedelserna pågår för fullt. En stor anläggning för bob och rodel byggs strax ovanför basstationen och i ett tidigare grustag växer OS-byn upp. Redan nu går det att testa backarna där Anja och de andra i alpina landslaget ska hålla till. Du tar liften till området som kallas Creekside och sätter fart nerför ”Franz’s run” och ”Dave Murray downhill” – det är där störtloppet ska avgöras. Förutom de alpina grenarna ska även längdloppen avgöras i Whistler, men spåren kommer gå i ett område som än så länge är avspärrat för nyfikna turister.

Att Whistler får arrangera en vinter-olympiad är inte konstigt. Det är Kanadas största och mest populära skidort. Byn har expanderat rejält sedan nittiotalet och det ligger hundratals villor i mångmiljonklassen i området.

Naturen är storslagen och påminner om Alperna på många sätt – bergen är branta och vidsträckta, stora glaciärer vilar bland topparna. Whistlers skidområde består av två berg, Whistler Mountain och Blackcomb. När man kommer till basstationen på morgonen är det bara att välja – liftarna till bergen utgår båda från torget i Whistler Village.

Vissa av lokalborna hävdar bestämt att Blackcomb har den häftigaste skidåkningen, andra håller på Whistler Mountain – liftkortet gäller för båda bergen, så det är bara att testa.

Väl uppe i skidområdet finns allt från klippiga branter för extremskidåkaren till välpistade backar för nybörjaren. Den som gillar att jibba kan hålla till i någon av Whistlers parker.

Efter en hel dag med puder i backarna styr vi ner mot uteserveringarna runt torget i byn. Dags för en välförtjänt öl och nachos. Whistler byggdes till stor del på nittiotalet och saknar den rustika charm man kan finna i alpbyar. Byn ritades för att vara praktisk och nordamerikanskt lyxig och har lite av en Disneyland-känsla. Det är förbjudet att köra bil inne i Whistler Village, så när vi ser ut över torget som är fullt med skidåkare känns byn rätt mysig.

Whistler har satsat på att vara en året runt-destination. I slutet av april anordnas en stor skid- och musikfestival i byn, Ski and snowboard festival. Det hålls gratiskonserter på stora torget där bland annat Black Eyed Peas har spelat och svenske jibbaren Jon Olson har vunnit den årliga Big jump-tävlingen flera gånger.

Den som fortfarande är skidsugen kan åka uppe på glaciärerna ända till juni. Golfbanorna öppnar så fort snön har smält i byn, men det är främst den populära mountainbike-parken på berget som lockar turister hit på sommaren.

Välorganiserat, snösäkert och vackert. Whistler kommer att bli en god värd för vinterolympiaden.

Hetast 2008

26 000 läsare har röstat fram vilka resmål de vill åka till under 2008. Här är deras svar i kategorin Vinter & snö.

1 (1) Aspen

"Skidorternas Beverly Hills". Här trängs USA:s kändiselit.

2 (3) Åre

... och här är den svenska motsvarigheten. Fjällens Stureplan.

3 (5) Sälen

Familjefavoriten i Dalarna vinner mark.

4 (2) Chamonix

Pister och party i en svårslagen kombination. Bäst i franska Alperna, enligt läsarna.

5 (ny) Whistler

Årets nykomling!

I vinter-OS år 2010 får vi se ännu mer av pudermeckat.

6 (ny) S:t Anton

7 (ny) Bad Gastein

8 (6) Cortina

9 (9) Trysil

10 (8) Val d'Isère

Följ ämnen i artikeln