Så många svenskar hittar kärleken på semestern

Publicerad 2018-08-20

En av fem svenskar har någon gång inlett ett förhållande under semestern.

Semestern är ofta en bra chans för romantik och nya bekantskaper. Men hur många av svenskarna har hittat kärleken på semestern? Och hur ofta håller det egentligen? Här är svaren.

Kylskåpsmagneter med turistorters namn, snäckor, en solbränna, och en ny partner? Vad vi tar med oss hem efter semestern varierar, men att hitta kärleken på semestern är inte helt ovanligt. Enligt ny statistik från resesöksajten Momondo är det en av fem svenskar som någon gång inlett ett förhållande under semestern. Definitionen av att inleda ett förhållande lämnades dock till svarspersonen, och kan innebära allt från en långvarig relation till en semesterflört.

– Det var förvånande att se att såpass många svenskar verkar ha träffat någon på semestern, men det var såklart en härlig överraskning. Vi tror och vill att resande för människor närmare varandra på alla olika sätt, säger Carl Sundberg, svensk talesperson på Momondo.

Fler i andra länder

Trots att hela 21 procent av svenskarna uppger att de någon gång inlett ett förhållande med en person de träffat på semestern så är svenskarna inte ledande i Europa när det kommer till semesterkärlek. Den titeln tar Polen - där 28 procent inlett ett förhållande under semestern. Det är också ganska vanligt att italienare och spanjorer hittar kärleken när de är på resande fot, och 26 respektive 25 procent av dem har gjort det. Men i norden är det inte lika vanligt att inleda ett förhållande på resan, där ligger svenskarna i topp med sina 21 procent.

I Italien, Spanien och Polen är det ännu fler som inleder relationer under semestern.

Bra på långdistans

Att ha ett långdistansförhållande med en person i ett annat land är inte heller det ovanligt bland svenskarna, och 21 procent har någon gång haft en partner i ett annat land. Svenskarna är bra på att få dessa förhållanden att fungera, och 45 procent av de tillfrågade uppger att de fortfarande är tillsammans med sin partner. I undersökningen var det endast engelsmännen som var bättre på att få långdistansförhållandet att fundera, där 50 procent fortfarande var tillsammans.

– Vi nordbor verkar inte bara vara de som träffar kärleken på resan, utan också ha något bättre förutsättningar för att även hålla ihop långdistansförhållanden än på andra håll i världen och i Europa. Vi är generellt sett vana vid att resa, hög ekonomisk standard som gör att vi kan resa, samt hög IT-mognad som gör att möjligheterna att kommunicera och underhålla sitt förhållande när man inte reser är goda.

I de fall där långdistansförhållandet tog slut var det fler som uppgav att det brast av andra anledningar än på grund av avståndet. 25 procent av svenskarna angav avståndet som orsaken till att förhållandet tog slut, i övriga Europa var den genomsnittliga siffran 32 procent.

Följ ämnen i artikeln