Smakstart på Österlen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-23

Primörsafarin "Matrundan" ska göra Österlen till Mecka för matälskare

”Rå sparris är en delikatess”, säger Karin von Schenk, i Östra Hoby. Hennes gård är ett av många kulinariska stopp på Matrundan.´

Glöm Provence och Toscana.

Nu lanseras Matrundan – som ska göra skånska ÖSTERLEN till matresenärens nya mecka.

Sparrissafari, rabarberfestival och provsmak av årets första tomater. När Österlen bjuder in till Matrundan i maj är de nyskördade primörerna den stora attraktionen.

– Vi har haft Provence och Toscana som förebilder. Tanken är inte att man ska äta sig mätt utan att man ska få en inblick i hur man till exempel gör svenskt vin enligt champagneprocessen, säger Anna Maris, projektledare.

Kulturella inslag

Tanken är att Matrundan ska bli en återkommande tradition varje pingst. Inspirationen kommer från den populära Konstrundan, som nyligen firat 40-årsjubileum i sydöstra Skåne.

– Det finns även vissa kulturinslag på Matrundan, säger Anna Maris. I klostret i Ystad kan man lära sig mer om vårt kulinariska kulturarv och i Ystad blir det matfilmsfestival.

Aktiviteterna är utspridda över Österlen. Måste man ha bil för att hinna uppleva allt?

– Nej, köp dagskort till lokaltrafiken och ta tåget till exempelvis Ystad.

Matrundan pågår 10–18 maj.

Läs mer på www.matrundan.se

ANNONS

Följ ämnen i artikeln