Här är Europas farligaste vägar i sommar

Vägarna du bör vara vaksam på under bilsemestern

Publicerad 2019-06-14

De stora motorvägarna i Tyskland är hårt olycksdrabbade.

På semestern ökar bilåkandet söderut.
Men vissa vägar är mer drabbade av olyckor än andra.
SOS International listar länderna och vägarna du bör vara vaksam på.

Sommar är lika med bilsemester för många svenskar. Att ta med familj eller vänner på en bilresa söderut kan vara ett härligt sätt att upptäcka nya länder utan att behöva passa tåg- eller flygtider.

Men under semestertiden sker fler bilolyckor och det är årets mest hektiska period för SOS International. Företaget har noterat en ökning av assistansärenden utomlands för svenska bilresenärer med 18 procent under åren 2014–2018.

De svenska bilisterna drabbas oftast av olyckor eller problem med bilen i våra grannländer Norge, Danmark och Finland. Men även i länder på väg ner mot södra Europa. De nordiska länderna tillsammans med Tyskland, Österrike, Frankrike och Italien utgör nästan 80 procent av hela årets vägassistansfall utomlands. Det har även skett en kraftig ökning i Spanien där assistansinsatserna har ökat med hela 50 procent.

Fler olyckor på de stora motorvägarna

– Svenska bilresenärer använder ofta de tyska och österrikiska motorvägarna på väg mot semesterdestinationer såsom Italien och Frankrike. Kort sagt betyder det att de många bilresenärerna som ska söderut kör genom Tyskland, vilket resulterar i flest utryckningar där, säger Cecilia Billhammar, Team leader på Technical operations, SOS International.

Det vanligaste problemet som svenska bilresenärer drabbas av, och som kräver assistans utomlands, är motorproblem. Främst i Tyskland där den utgör 39 procent av alla skador. Men tyvärr sker det även en ökning av kollisioner i samtliga av de vanligaste skadedestinationerna. Kollisioner har ökat med nästan 20 procent sedan 2014.

Ha koll på trafikinformation

De stora europeiska motorvägarna A9 och A7 i Tyskland är extra hårt belastade med tung trafik, risk för köer och trafikolyckor, och det är också där de flesta av SOS Internationals assistansinsatser sker.

Cecilia Billhammar uppmanar alla bilresenärer att ha koll på sina försäkringar inför resan och gärna ha ett hyrbilstillägg.

– Det är en enkel sak att göra innan resan.

Det är också bra att hålla sig uppdaterad om vägarbeten och liknande saker genom webbsidor och appar.

Vanligaste skadeländerna för svenska bilister 2018

  1. Norge
  2. Tyskland
  3. Danmark
  4. Frankrike
  5. Spanien
Det vanligaste problemet som svenska bilresenärer drabbas av utomlands är motorproblem.

Vanligaste skadetyperna för svenska bilister 2018

  1. Motorproblem
  2. Kollision
  3. Punktering
  4. Elektriska problem

Olycksdrabbade vägar i Europa

  • E 6 Motorväg genom Norge förbi Oslo, västkusten i Sverige och ner till Malmö.
  • E 22 Sveriges sydöstkust ner till Malmö.
  • E 47 Motorväg igenom Danmark, Sjealland, ner mot Rödby.
  • E 20 Öresundsbron genom Danmark mot Jylland i riktning mot Tysklands fastland.
  • A9 i Tyskland.
  • A7 i Tyskland.
Var noga med att ta med försäkringsbrev och registreringsbevis i bilen.

5 Smarta tips

  1. Europeiska kommissionen har en gratisapp som listar internationella trafikregler samt viktig information för bilister som reser inom EU.
  2. Ett sextiotal städer i Tyskland har miljözoner. För att slippa böter på runt 40 euro måste man köpa ett märke att sätta på bilen.
  3. Vissa länder kräver att man har ett så kallat "Grönt kort" för att visa att bilen är försäkrad. Länderna är Albanien, Azerbajdzjan, Bosnien och Hercegovina, Iran, Israel, Makedonien, Marocko, Moldavien, Montenegro, Ryssland, Tunisien, Turkiet, Ukraina och Vitryssland.
  4. Om du är med om en trafikolycka, stöld eller skadegörelse på bilen ska du alltid ringa polisen. Ta även kontakt med ditt försäkringsbolag och fyll i en skadeanmälan. Dokumentera så mycket du kan med bilder.
  5. Ha alltid med försäkringsbrev och registreringsbevis i bilen.