Därför är kullen täckt med miljontals kors

Publicerad 2019-09-21

Det är oklart hur länge korskullen har existerat.

En kulle full av kors, stora som små, finns i Litauen. Ingen vet exakt hur länge kullen har funnits, eller hur många kors som trängs på den, men platsen är i dag en symbol för både tro och motstånd.

Norr om Litauens fjärde största stad, Šiauliai, ligger en aningen märklig kulle. På omkring 5 000 kvadratmeter finns miljontals kors. Vissa är några centimeter stora, andra upp till 10 meter. Det är Kryžių kalnas, korskullen på svenska, som lockar besökare.

Symbol för motstånd

När det första korset uppfördes på platsen är oklart, men kullen omnämns i skriftliga källor så tidigt som 1348. Under 1800-talet var det dock inte alls lika många kors på platsen som i dag, men under 1900-talet ökade antalet till tusentals.

Litauen invaderades av Sovjetunionen i slutet av andra världskriget och blev en del av Sovjet fram tills dess fall. Under 60-talet, när antalet kors blivit upp till 5 000, fick den antireligiösa kommunistregimen nog. Efter det skedde flera försök att bli av med korsen på kullen. Det skövlades, brändes och planerades för att jämna kullen med marken. Men varje gång som korsen avlägsnades så sattes nya upp, och trots förbud så fortsatte antalet kors att öka. I dag har platsen överlevt och är inte bara laddad med religiös symbolik utan även politisk.

Stora som små kors finns på kullen.

Miljontals kors

Korskullen är 6–7 meter över marken. Vid en räkning på 1990-talet sades det att antalet kors som står själva på platsen är 12 000. Men då räknades inte mindre kors fästa eller hängda på de större, och inte heller de som lags i högar på marken. Att turister och pilgrimer dagligen lägger till nya kors bidrar till svårigheterna att uppge hur många som finns. Vissa menar hundra tusentals, andra att det rör sig om miljoner.

Dagligen tillkommer fler kors på kullen.

Turister i mängder

Trots att korskullen i dag är en viktigt religiös och symbolisk plats så är det många turister som tar sig till platsen bara för att få se det märkliga fenomenet. Det går att köpa souvenirer och åka på guidade dagsturer från Vilnius eller Riga.

I dag är besöksmålet populärt bland turister.

Följ ämnen i artikeln