Sofia blev akut sjuk i Indien: ”Hade tre deciliter var i magen”

Fick opereras i Nepal – har 16 stygn från naveln

Publicerad 2019-12-22

Sofia blev akut sjuk under resan – ”Kirurgen i Nepal räddade mitt liv”.

Det Sofia Gjertsson, 16, trodde var matförgiftning under resan i Indien visade sig vara en inflammation och var i magen. I Nepal fick hon opereras akut, för att hennes tillstånd inte skulle bli livshotande.

– Man kan inte föreställa sig hur mycket en sådan operation påverkar kroppen, säger Sofia.

Matförgiftning, urinvägsinfektion, brist på B12 och järn. Det trodde läkarna på två indiska sjukhus att Sofia Gjertsson led av. Men när hon kom till det tredje sjukhuset, i Nepal, så fick hon opereras akut.

– De sa att jag hade tre deciliter var i magen, att jag hade luftfickor och fickor med vätska. Att jag behövde opereras. Allt hände jättesnabbt, berättar Sofia Gertsson.

Reser runt jorden med sin pappa

Sedan augusti har Sofia Gjertsson, 16, rest tillsammans med sin pappa. Planen är att de ska besöka 13 länder på ett år. I slutet av september var de i Indien, när Sofia började få magsmärtor.

– Jag hade magkramper och spydde. Det gjorde så ont att vi åkte in till ett sjukhus. Där fick jag antibiotika, säger Sofia.

Sofia och Jonas Gjertsson ska resa runt jorden i ett år.

Sofia fick besöka två sjukhus i Indien, och under ett av besöken blev hon fotograferad av andra patienter samtidigt som hon blev undersökt. Men det blev ändå lite bättre, så far och dotter fortsatte resan till Agra och Taj Mahal, sedan Varanasi och till slut till Katmandu i Nepal. Hela tiden trodde de att Sofia blivit matförgiftad, att hon snart skulle bli bättre. Men så blev det inte. Det skulle dröja tills det tredje läkarbesöket innan man kom fram till vad som var fel på Sofia.

– Då konstaterade läkaren att det inte bara var en matförgiftning, att någonting var väldigt fel.

Efter röntgen och undersökningar kom man fram till att Sofia behövde opereras akut. En bakterieinfektion hade gjort hål i Sofias tarmar, och magen fylldes med var.

– Det farligaste är att kommer bakterierna eller varet ut i blodomloppet så får man sepsis, ett livshotande tillstånd. Det hände aldrig, men det hade kunnat hända när som helst, säger pappa Jonas Gjertsson.

Nu har Sofia 16 stygn från naveln och neråt. Men ett tag var det inte säkert att operationen skulle bli av.

– Sjukhuset hade inte fått behörighet att ta in oss från försäkringsbolaget. De sa att antingen får vi ett papper av försäkringsbolaget, eller så ställer vi in operationen. Pappret kom fem minuter innan de skulle ställa in, säger Jonas.

Tredje sjukhuset som Sofia besökte insåg allvaret och opererade.

Sängliggande i Nepal

Efter operationen blev Sofia sängliggande på sjukhuset. I början kunde hon inte röra en muskel.

– Man kan inte föreställa sig hur mycket en sådan operation påverkar kroppen, hur man mår. Det kändes väldigt tungt.

Sakta men säkert kunde Sofia börja äta igen, såret läkte, stygnen togs bort. Efter operationen hade Sofia två tuber i magen som tömde ut kvarvarande vätska och var.

– De gjorde jätteont att ta ut. Jag kommer ihåg att jag skrek rätt ut, jag kände inte igen mig själv, säger Sofia.

Efter ett tag på sjukhuset fick Sofia och Jonas åka hem till Göteborg för uppföljning. På plats i Sverige sade läkarna att allt såg bra ut, förutom mindre skador på njurar och äggstockar som skulle läka i framtiden. Och efter tre veckor hemma kunde de återuppta resan runt jorden.

Trots att Sofia var rädd hela tiden när hon var sjuk så är hon inte rädd för att resa.

– Jag tänker inte att det hör ihop, jag hade bara otur. Det är många som reser och är glada och kommer undan med lite magsjuka, säger Sofia.

Sofia känner sig tacksam för kirurgerna och personalen på sjukhuset i Nepal.

Känner sin kropp bättre

Jonas och Sofias resa återupptogs i Thailand. Sedan bar det av till Malaysia, Indonesien och nu Australien. Sofia skyddar ärret på magen med tejp, och det mesta känns som innan, om än inte riktigt allt.

– Det som var obehagligast har satt lite spår. Jag är fortfarande lite orolig, men på något sätt har jag skaffat kontroll över min kropp. Jag känner min kropp bättre, vet vad den klarar av och när någonting faktiskt är fel.

Att lyssna på kroppen är Jonas och Sofias främsta tips efter händelsen.

– Man ska söka hjälp snabbt, inte vänta. Vi trodde att det var matförgiftning men troligen var det allvarligt redan från början. Så är man orolig ska man kolla, säger Jonas.

Ett annat tips är att alltid ha koll på viktiga telefonnummer till allt från försäkringsbolag till polis och ambulans.

– Och visa barnen var de finns. I vårt fall blev Sofia sjuk men det kunde lika gärna varit jag och då måste hon veta vad hon ska göra, säger Jonas.

Till slut kunde Sofia och Jonas fortsätta resa, och bland annat upptäcka Kuala Lumpur.

Vill tacka alla

I Nepal fick Sofia hjälp av allt från sjuksköterskor till kirurger, och de hade även kontakt med familj och vänner hemma i Sverige som gav tips och råd. För att inte tala om vännerna, som stöttade Sofia på avstånd när hon låg på sjukhuset.

– Vi var väldigt tacksamma för alla som hjälpte oss. Vi hade så mycket bra hjälp från personer som inte ville ge sig. Kirurgen i Nepal räddade mitt liv, säger Sofia Gjertsson.

Sofia och Jonas delar med sig av sina upplevelser på Instagram.