Expertens bästa tips till dig som vill tågluffa

Dan Olofsson har åkt tåg i över 70 länder

Publicerad 2019-05-09

Dan Olofsson har åkt tåg i över 70 länder och gör minst en tågluff varje år.

Glöm sena tåg och trasiga kontaktledningar.
En lång tågresa kan lika gärna innebära sköna landskap som flimrar förbi, en bensträckare till restaurangvagnen och ett spontant stopp i en liten bergsby.
Dan Olofsson som är expert på tågluff ger sina bästa tips för att din tågresa ska bli lyckad.

Han har rest med tåg i över 70 länder och gör minst en tågluffarresa per år.

Dan Olofsson, 44, har minst sagt ett passionerat intresse för tåg och det startade redan när han var liten.

– Familjen hade inte någon bil och tåg var det naturliga sättet för oss att ta oss någonstans, berättar Dan.

När han blev äldre började han tågluffa i Sverige och njöt av frihetskänslan. Sedan fortsatte det med resor i Europa och länder som Kina, Kanada, USA och Australien.

– Att ta tåget är ett fantastiskt sätt att se världen på. Men man måste betrakta den på ett annat sätt än flyget. Tågresan är en del av själva semestern om man ska resa långt, säger Dan.

Minnesvärda tågresor

I dag jobbar han inte helt oväntat på SJ, men det är som tågluffarexpert han ger sina bästa råd till Aftonbladets läsare.

Vissa tågresor minns han särskilt väl. Att åka genom Kanada från Toronto till Vancouver var en fantastisk upplevelse. Resan tog tre dagar och tågen är anpassade för turister med god mat i restaurangvagnen och sköna säten. Dan minns även en tågresa i Kina genom sidenvägen, långt från turistströmmarna. Där kom han närmare människors vardagsliv och träffade medresenärer som var på väg att hälsa på släktingar, var på väg till jobbet och marknaden.

– Det är inte tillrättalagt för turister och det skapar spännande situationer. Man får stava sig fram till vad man ska beställa i restaurangvagnen, säger Dan med ett skratt och berättar att det har hänt att han använt sig av en pekbok på sådana resor för att kunna beställa mat.

Börja med en kortare tågluff

Han brukar ge rådet till nybörjare att skippa längre resor och börja med en tågluff till Danmark, Tyskland eller Norge. Då får man en känsla för hur det är att resa en längre sträcka med tåg.

Interrailkortet skapar en stor frihetskänsla eftersom man inte behöver planera resan i detalj. På vissa tåg behöver man komplettera kortet genom att boka platsbiljett.

Hamburg är en stor knutpunkt för tågresor. Därifrån går nattåg bland annat till Wien, Basel och Innsbruck. Därifrån kan man ganska snabbt ta sig ner mot kontinenten.

– Ska man åka tåg i sommar kan det vara en bra idé att välja en rutt bortanför de mest populära stråken och undvika Hamburg. Jag börjar många resor med att ta mig till Malmö, Trelleborg eller Ystad och därifrån ta färja över till Travemünde eller Polen, säger Dan.

Flera favoriter i Östeuropa

En av Dans favoritresmål med tåg är Odessa i Ukraina som har både strandliv och kultur. Han gillar även Rumänien som är ett stort land och med mycket att se.

– På närmare håll får man inte glömma bort Norge. Dit kommer folk från hela världen för att åka tåg genom vackra landskap.

En annan vacker tågresa som Dan gärna tipsar om är Kinnekullebanan via Mariestad och Lidköping där man passerar sjöar och röda stugor. Den har röstats fram som Sveriges vackraste järnväg av SJ:s resenärer. Att åka från Gävle till Östersund är också en upplevelse.

Det största misstaget många nybörjar-tågluffare gör är att ta med sig för mycket packning.

– Då förlorar man ju den där friheten man söker som tågluffare. Undvik en 20 kilos ryggsäck, man behöver inte ha så mycket kläder och saker med sig. Att ha händerna fria är skönt. Jag brukar packa runt sju kilo, säger Dan.

Dans nästa semesterresa går med tåg till Finland, men han kommer även hinna med en tågluff i Tyskland i sommar.

– Jag ska utforska små orter och mindre städer den här gången, säger Dan.

En av Dans mest minnesrika tågresor var Transibiriska järnvägen.

Dans tre tips för en lyckad tågresa

  • Välj alternativa resmål. I juli och augusti vill de flesta vill åka till Barcelona, London, Paris och Gardasjön. Där är det högre hotellpriser och ganska trångt på tågen. Välj hellre Svarta havskusten som har fina bad och är billigare. Eller besök badorter i Norra Tyskland eller Polen.
  • Ta inte med så mycket grejer. En vuxen tågluffare behöver en ryggsäck på ungefär 7 kilo. Sommarkläder väger inte så mycket och man behöver inte så många skor. Köp en badhandduk som är tunn och snabbtorkande.
  • Planera inte för mycket. Boka nattåg i god tid, för de tar slut snabbast. Jag brukar boka utresan från Sverige och första hotellnatten. Sen ska man använda möjligheten att vara spontan när man tågluffar.

Tips för packningen

  • Räkna inte med att kunna låsa in väskan överallt. Förvaringsskåp är mer sällsynta i väst och i bästa fall ersatta med manuell förvaring med säkerhetsskanning. Så skönt att slippa den processen och kunna traska ut och se en stadskärna mellan två tåg.
  • Använd ryggsäck, ca 30 liter. Lägg några kronor på inköpet så att den har bra avbärarband (både midja och bröst) och gärna ventilerad baksida för att göra ryggen mindre svettig.
  • Smarta kläder. Moderna funktionskläder (gärna naturmaterial) väger lite.
  • Lämna kappa/rock, regnkläder, stövlar hemma. Det är varmt på sommaren i Europa. Ta en tunn vattenavvisande vindjacka som blir knytnävsstor i sitt fodral. Visst kan det komma skyfall, men man torkar.
  • Välj ett par bekväma skor. Du kommer att gå mycket. Ta med max ett par till i ryggsäcken.
  • Häll över schampo, lotion, parfym, etc i reseförpackningar. Låtsas som att du ska flyga, max 1 liter fördelat på 100 ml-förpackningar.
  • Spara lite plats till att kunna fylla på med mat, vatten och sådant du vill köpa längs vägen.
  • Använd gärna persedelpåsar i olika färger. Lätt att hitta bland rent och smutsigt.
  • I västra Europa, till exempel på höghastighetståg i Spanien, Frankrike och Eurostar under Engelska kanalen, sker säkerhetsskanning på samma sätt som på flygplatser. Då får man inte ha med sig knivar eller annat som kan ses som ”vapen”. De har dock inte flygets vätskeförbud.
  • Ska du göra något speciellt under luffen? Fjällvandra i Alperna? Cykla i Toscana? Bergsklättra? Glaciärskidåkning? Ta inte med utrustning. Det går utmärkt att hyra cykelhjälm, vandringskängor, tält, säkerhetsutrustning och annat på plats.
Det viktigaste är att ta med pass och tågbiljetter, resten kan man i värsta fall köpa på plats enligt Dan.

Dans checklista

  • Viktiga dokument
    Pass, Interrailkortet/tågbiljetter, kontanter (EUR/Dollar), 2 kort, (tex VISA och MasterCard). Ta kopia på pass och förvara inte alla pengar på samma ställe. I de flesta länder är kontakter dominerande betalsätt. Ta ut pengar i landet, inte hemma.
  • Liten hopvikbar ryggsäck till dagsutflykter
  • Resehandduk – lätt, torkar snabbt och tar upp lite plats
  • Tvättmedel och klädstreck
    Ett enkelt sätt att slippa ta med sig jättepackning. Många ställen har också billig tvättservice.
  • Nödproviant
    Kan till exempel vara bars, nötter, torkad frukt, flingor och vattenflaska. Bra om tåget saknar restaurangvagn.
  • Kåsa, fältbestick, tvättsvamp, pytteflaska med diskmedel
    En tågresa blir aldrig tråkig med en picknick ombord.
  • Pekbok
    Bästa reskamraten i länder där man inte förstår språket. Finns att köpa i form av små bilderböcker eller symbolböcker.
  • Sidenlakan, nackudde, öronproppar och ansiktsmask
    Om du har en smal budget och ska sova i sovsalar på hostel eller åka nattåg utan sovvagn är detta räddningen.
  • Förströelse
    Minispel, frågesport, kortlek, skissblock, powerbank, reseadapter, hörlurar, e-boksläsare och ladda telefonen med poddar och filmer. Men tänk på att många svenska streamingtjänster inte funkar utanför Sverige.
  • Resapotek
    Solskydd, skavsårsplåster, plåster, våtservetter, toalettpapper, handsprit, sax, värktabletter, antidiarroikum (tex Imodium) och ett litet sykitt.