Krönikan: ”Har du inte solsäkrat vintern än?”

Har du redan bokat din solresa i vinter? Då har du kanske anammat det nya resespråket. För nu ska det minsann ”solsäkras”. ”Tre av tio svenskar har redan solsäkrat vintern”, lät charterbolagen oss förstå redan långt före sommaren.

Det har alltså gått så långt nu att solen måste säkras. Men hur

säkert är det att säkra solen?

Ja, ganska. Om du kan tänka dig två veckor i Danakilöknen i Etiopien så är det väldigt säkert. Det är världens varmaste plats med en årlig snittemperatur på drygt 34 grader.

Fast med vädret vet man ju inte riktigt nu för tiden. Många solsäkrare skickade in bilder till oss i fjol. På bortsköljda solstolar i Egypten och vadande turister på gator i Thailand. Så kanske borde det snarare säkras värme än sol.

Tjatet om säkrande av solen stressar också. Hinner jag? Tänk om solen är fullbokad? Vad blir det då i vinter? Ett tiokort på solariet i Örebro, eller en gammal hederlig kvartslampa på Blocket?

Fort, vi måste boka. Nu!

Det är precis så bolagen vill att vi ska tänka.

Men för mig blir effekten den omvända. Vill någon att jag ska boka nu väntar jag till sedan. Det har hittills alltid fungerat.

Jag brukar inte behöva så mycket sol heller för den delen. Mitt enda krav är att det finns en skugga bredvid solen. Och gärna en frisk fläkt i närheten.

Några som, tror jag, skulle behöva solsäkra är invånarna i Vuoggatjålme i Lappland. Mitt på Polcirkeln finns det ingen säker sol varken vinter eller sommar. Däremot kan orten ståta med flera svenska köldrekord. Värst var det i februari 1966 då tempen sjönk ned till -52,6.

Jag vet inte vad som överraskar mig mest av den noteringen. Hur himla kallt 52,6 grader är eller om folk i Vuoggatjålme verkligen har termometrar som når så långt ner.

De kan i alla fall glädja sig åt den nya trenden med regionala avgångar som numera sveper som en skön värmebölja över Sverige. Från Vuoggatjålme är det bara fyra timmars bilresa till Luleå och närmaste flyg till solen.

Men det beror förstås på om de solsäkrat.

ANNONS