Design

Då öppnar dramatiska valbyggnaden i norr

The Whale ska locka turister till orten

avJennifer Berg Eidebo

Foto: MIR
The Whale ska hylla valarna som migrerar utanför ön.

På den nordligaste delen av ön Andøya kommer ”The Whale” att resa sig upp ur naturen. Byggnaden ska fira valarna som passerar varje år, och locka besökare till platsen.

– Med detta fantastiska förslag har vi vad som krävs för att skapa en attraktion i världsklass.

Våren 2019 bjöds arkitektbyråer in till en tävling för att få designa en byggnad i Andenes i norra Norge. Nu har vinnaren presenterats, det blev danska arkitektbyrån Dorte Mandrups design av ”The Whale”.

– Här vid havets kant kommer vi att sätta prägel på ett fantastiskt och forntida landskap. Denna möjlighet kommer med ett stort ansvar, vilket är extremt motiverande och inspirerande, säger Dorte Mandrup, grundare och creative director för arkitektbyrån, i ett pressmeddelande.

Foto: MIR
Det är viktigt för arkitektbyrån att byggnaden ska passa med platsens natur.

En av världens bästa platser för valskådning

Varje år besöker runt 50 000 personer Andenes på ön Andøya i Norge, 300 kilometer norr om polcirkeln. Lanskapet är dramatiskt med ett vilt hav, höga berg, och migrerande valar som passerar platsen via Bleiksdjupa, en djuphavsdal utanför kusten. Nu har arkitektbyrån Dorte Mandrups vunnit en internationell tävling om att få designa attraktionen ”The Whale” som väntas stå klar 2022.

– Att välja en vinnare av arkitekttävlingen har varit en stor utmaning eftersom vi hade flera förslag av mycket hög kvalitet. Projektet från Dorte Mandrup är dock en tydlig vinnare och uppfyller tävlingskriterierna på bästa sätt. Det är poetiskt och lågmält men samtidigt en väldigt spännande och ovanlig byggnad. Vi ser fram emot att samarbeta med Dorte Mandrup för att förverkliga ”The Whale in Andenes”. Med detta fantastiska förslag har vi vad som krävs för att skapa en attraktion i världsklass, säger Børre Berglund, VD för Whale AS och och chef för juryn som utsåg vinnaren i tävlingen.

Foto: MIR
Stora fönster möjliggör valskådning från värmen inomhus.

”The Whale” ska växa upp ur landskapet det står på, enligt Dorte Mandrups. När det är färdigbyggt ska besökare kunna gå upp på byggnadens tak för att titta på havet, bergen och valarna. Nattetid kan besökarna även njuta av antingen midnatssol eller norrsken under stora delar av året.

Foto: MIR
Taket på byggnaden ska vara öppen för besökare.

Plats för utställningar och kafé

Förhoppningen är att byggnaden ska förstärka Andenes som turistort och lyfta platsens naturliga karaktär. Det som kommer att få plats i byggnaden är utställningar, kontor, ett kafé och en butik. Stora fönster ut mot havet kommer att hjälpa besökarna njuta av utsikten utan att frysa i norra Norge.

– Beläget så långt norrut är Andøya en unik plats och The Whale ett extraordinärt projekt. Vi skapar inte bara arkitektur i ännu ett anmärkningsvärt landskap utan vi kommer också bidra till att öka förståelsen för valar och bevara det marina livet, säger Dorte Mandrup.

Foto: MIR
Inne i byggnaden ska det finnas plats för utställningar och ett kafé.
ARTIKELN HANDLAR OM

Design

Norge

Valar