Upptäck paradiset bortom paradiset

Lev det exotiska livet utanför hotellkomplexen

Njut av en ridtur på Punta Canas vackra strand.

I Dominikanska republiken tar man all inclusive på allvar.

På de gigantiska hotellen i Punta Cana ingår verkligen allt som behövs för en drömsemester.

Men för den som letar sig utanför hotellens murar finns mycket mer att upptäcka.

Dagens schema: ridtur på stranden. En helt vanlig aktivitet på hotell Excellence i Punta Cana, ett av de många gigantiska all inclusive-anläggningarna i området där det mesta – till och med ridning – ingår i priset. Vi samlas, en glad skara, precis efter frukost och går tillsammans längs den fortfarande morgonsvala stranden. 

Under ett par palmer väntar hästarna, och vi sitter upp och börjar i maklig takt skritta i vattenbrynet på väg bort mot udden som ramar in den vackra bukten där hotellet ligger.

Hästarna är vana vid turen, de vet exakt vad som förväntas av dem och vi kan bara sitta och njuta. Ett par mörka moln lurar vid horisonten, men vi hinner precis slutföra den halvtimmeslånga strandpromenaden innan ett stilla regn börjar falla. Inte för att det gör något, luften är varm och mina gympadojjor är redan genomblöta efter att hästen svalkat magen i havet.

– Det här var underbart, som en dröm! Jag skulle gärna betala för att få rida mera, säger Yvonne Cocco, dominikanska som numera bor i Holland.

Bara vajande palmer och mjuk sand

Och visst är det så de tänker. Vår guide är noga med att berätta om de längre ridturerna som enkelt kan bokas via hotellet, och så erbjuder han oss varsin cd-skiva med dominikansk musik. Omslaget – en bild på de glada ryttarna! 

De flesta all inclusivehotell i Punta Cana har så mycket att erbjuda att det inte finns någon som helst anledning att lämna området. Men vi vill ändå utforska landet utanför murarna och åker iväg till en annan strand.

På Macao finns det än så länge inga solstolar eller paraplyer. Här finns bara vajande palmer och mjuk, vit sand. Macao är en av få stränder i Punta Cana-området som inte tillhör någon hotellanläggning och som därför är tillgänglig för alla.
 

Cecilia Billgren /text & foto