Målet: Bli världens bästa stad när det regnar

Fototävling tillägnad regnet i Göteborg

Uppdaterad 2020-02-21 | Publicerad 2020-02-20

I fototävlingen får människor fritt tolka regn.

Det regnar i genomsnitt var tredje dag i Göteborg.

Nu vill Rain Gothenburg göra staden till den bästa i världen när det regnar – bland annat med en fototävling.

– Vi vill få människor att reflektera över regn, säger Jens Thoms Ivarsson, konstnärlig ledare för Rain Gothenburg.

Regn kan ses som någonting kallt och jobbigt, eller som en förutsättning för livet. Nu vill jubileumssatsningen Rain Gothenburg göra Göteborg till en stad som är attraktiv att bo, jobba i och besöka – med regnet som utgångspunkt.

– Det vi arbetar med är att se hur vi kan uppmärksamma och hylla regn. Det är en väldigt outnyttjad resurs, säger Jens Thoms Ivarsson, konstnärlig ledare för Rain Gothenburg.

Rain Gothenburg är en satsning inför Göteborgs 400-årsjubileum 2021. En del i satsningen är en fototävling som startade 14 februari. I tävlingen får människor fritt tolka ett regnigt Göteborg.

– Det måste inte vara vackert utan man får göra hur man vill. Hur tolkar du regn och Göteborg?

Målet med Rain Gothenburg är att uppmärksamma regn.

Del i större projekt

Målet med projektet är inte att marknadsföra Göteborg som en extra regnig stad.

– Göteborg är inte den regnigaste staden i Europa. Regnet är ett medel för att visa hur vi är kreativa, säger Jens Thoms Ivarsson.

Förutom fototävlingen har regnlekparker öppnats i Göteborg, där föräldrarna kan sitta under tak samtidigt som regnets används för att skapa lekmöjligheter för barn.

– Barn slutar inte leka när det regnar, det är föräldrarna som drar sig för att gå ut då.

En lite allvarligare del av projektet är att rusta Göteborg för kommande klimatförändringar. Då gäller det att förändra sättet att arbeta med dagvatten.

– I städer i dag blir det mer och mer hårda ytor. Under dessa har vi ledningssystem som ska ta hand om vatten. I och med klimatförändringar som leder till mer regn blir det översvämningar så att orenat vatten trycks ut i vattendrag. Detta är skadligt mot miljö och klimat, för i orenat vatten finns bland annat mikroplaster, berättar Jens Thoms Ivarsson.

Målet är inte bara att förändra arbetet med dagvatten, utan att göra det tillsammans med fastighetsägare och designers för att skapa en mer trivsam stad.

Vinnarbilden visas i hela staden

Fototävlingen går till så att deltagarna lägger ut sina regnbilder på Instagram. Sedan går en jury igenom bilderna för att välja ut de tio bästa och därefter får allmänheten rösta. Vinnarbilden kommer sedan att synas på Göteborgs stads skärmar. Tävlingen pågår till 31 mars.