Dåligt väder – då struntar svenskarna i flygskammen

Vill resa medvetet – men fortsätta flyga

Publicerad 2019-11-17

Resandet utomlands ökade i somras.

I somras såg flygandet ut att minska rejält. Men så blev vädret långt ifrån lika bra som 2018, och bokningarna började trilla in. Svenskarna är dock benägna att resa mer hållbart, men inte att ge upp flyget.

Sommaren 2018 var som många minns rekordvarm, vilket ledde till att trenden med ökade antal utlandsresor bröts. Många valde att stanna hemma och njuta av sommaren i Sverige. I somras såg det ut att bli likadant, och resorna verkade minska med 13 procent jämfört med året innan. Men så kom det vanliga sommarvädret tillbaka. Temperaturerna var stundtals låga, vädret varierande, och med det drog bokningarna igång. Totalt ökade antalet utlandsresor med 23,5 procent år 2019 jämfört med året innan, enligt statistik från Ticket.

– Initialt var det en ganska rejäl minskning, men sedan vände det, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig vid Ticket.

Vädret är en viktig faktor för svenskarna.

Många reser även i vinter

Efter sommaren 2018 har ett avvaktande bokningsbeteende blivit norm.

– Man vill vara avvaktande och se om man får bättre väder än hemma, säger Katarina Daniels.

Detta beteende syns i vinterns bokningar, många bokar resan närmare avgång. Enligt Tickets senaste Sifoundersökning ser efterfrågan på utlandsresor ut som i fjol och hela 45 procent av alla svenskar mellan 18 och 79 planerar en utlandsresa i höst eller vinter. Men ser man till bokningarna så har det minskat en aning, med 2,6 procent.

Flygskam hamnar i skymundan

Trots att ordet flygskam har varit frekvent använt de senaste åren så syns det inte i bokningarna, i alla fall inte när vädret är obekvämt på hemmaplan. Det som har minskat sett till privatresor är flygresorna inrikes, där tåget finns som alternativ. Att flygets påverkan på miljön är en stor utmaning för flygbranschen kvarstår enligt Ticket, men svenskarnas resemönster påverkas mer av väder och kronan, där valutan och klimatet styr resmålet.

– Jag tror att valutan kommer att spela en allt större roll. Det har länge varit prat om att vi går mot en lågkonjunktur, och det i kombination med att den svenska kronan är svag gör att resmål där prisläget är lägre kommer att öka i popularitet.

Att svenskarna fortsätter flyga innebär dock inte att de är omedvetna resenärer, snarare är medvetet resande en trend, även om det inte alltid handlar om miljön.

– Resenärer blir mer och mer pålästa kring hur man reser hållbart och vad man kan göra på plats. Det är fortfarande inte jättemycket fokus på klimatkompensation utan det handlar mer om hur mina turistpengar kan gynna landet jag reser till på bästa sätt. Det tror jag kommer att bli en stor trend, säger Katarina Daniels.

Saker som efterfrågas är miljövänliga boendealternativ, lokala restauranger och aktiviteter som gynnar lokala näringsidkare. I linje med detta går även upplevelseresor. Många vill njuta av sol och bad på semestern, men man vill kombinera det med yoga, natur och utflykter.

Många som reser utomlands vill gynna befolkningen på platsen.