Tänk på det här om du ska volontärresa

Publicerad 2020-02-16

Organisationen Volontärresor vill att världen ska bli en bättre plats för både människor och djur.

Att kombinera resor med volontärarbete är populärt.

Men vill du bidra till förändring utan att befästa utanförskap gäller det att ha ett öppet sinne, menar Oscar Barajas vid Latinamerikagruppen.

– Välgörenhet bygger på att det är vi i väst som har alla lösningar på världens problem.

Volonturism innebär att kombinera volontärarbete och turism. Kanske är det att arbeta med djur, kanske med människor. Men är det att sträcka ut en hjälpande hand, eller att befästa orättvisa strukturer i samhället? Det kan vara båda, enligt Oscar Barajas, folkbildnings -och praktikantansvarig på Latinamerikagruppen.

– Välgörenhet innebär att vi i väst ska åka ut och rädda stackars fattiga människor som är offer för allt möjligt. Det finns en tendens att inte lyfta politiska aktörer med egna tankar och förslag. Det vi vill ha är solidaritet som bygger på ett utbyte, säger Oscar Barajas.

Latinamerikagruppen har anordnat resor för volontärer, praktikanter och folkhögskolor till Latinamerika sedan 1970-talet. Bland annat åker praktikanter till Colombia för att arbeta med fredsprocessen i landet.

– Poängen är att de ska lära sig om svenskt bistånd och gå djupare in i globala rättvisefrågor. De ska lyfta politiska aktörer som är mer än bara offer.

Oscar Barajas pratar om olika perspektiv som påverkar arbetet. Är det ett samarbete, eller en enkelriktad gärning?

– För oss på Latinamerikagruppen är det viktigt med ett utbyte. Det är inte vi svenskar som ska berätta vad de i Latinamerika ska göra utan det är ett ömsesidigt arbete. Vi lär oss av dem, och de av oss.

Oscar Barajas flyttade till Sverige från Colombia när han var 14.

Inte fel att vilja hjälpa till

Trots att Oscar Barajas menar att välgörenhet bygger på koloniala tankesätt så måste det inte vara fel att vilja hjälpa till, enligt honom.

– Men man ska vara öppen för att också lära sig. Det är inte fel att tänka att man faktiskt kan bidra till en förändring, för det kan man göra. Men förändringen bygger inte på en person utan man ska se det som en kollektiv process.

En annan arrangör som arbetar med volonturism är organisationen Volontärresor. Sedan 2005 anordnar de resor där människor kan arbeta med djur eller människor.

– Vi vill att världen ska bli en bättre plats för både människor och djur, där det ska finnas ett samband och en förståelse för att ta hand om varandra och utbyta tankar och idéer, samtidigt som du har väldigt roligt, säger Sebastian Sandberg, operativ chef på Volontärresor AB.

Sebastian Sandberg tycker inte att Volontärresor bidrar till koloniala strukturer, utan syftet är att bidra till projekt som drivs av lokalbefolkningen. Även på Volontärresor understryker man vikten i utbyten och ömsesidigt lärande.

Sebastian Sandberg tycker det är viktigt att ha ett öppet sinne under en volontärresa.

Skapar nya arbetstillfällen

Enligt Sebastian Sandberg bidrar volontärer till den lokala ekonomin. Att arbetstillfällen skulle tas från lokalbefolkningen och istället göras av volontärer känner han inte igen.

– Jag skulle bestämt säga att det är helt tvärtom. Volontärer betalar för att åka och hjälpa till på ett projekt vilket istället skapar arbetstillfällen.

På Latinamerikagruppen vill man vara tydlig med att det volontärerna gör är inte ett jobb, utan en lärandeprocess.

– Man får inget jobb som en person i Colombia exempelvis kan göra utan man får följa med en person och lära sig. Man kan ju givetvis hjälpa till men organisationen ska inte falla om en praktikant försvinner, säger Oscar Barajas.

Latinamerikagruppen anordnar praktikantresor till Latinamerika. Här är Elma Silva, Evelina Sartori Valck, Sandra Ilave  och Linn O'Connell.

Oscar Barajas tips inför volontärresan

  1. Tänk på att du inte har alla lösningar, människor i andra länder har mycket att lära dig.
  2. Åk inte om du inte är helt säker. En volontärresa kan vara krävande, och om du inte är helt hundra kan det bli jobbigt för dig, personerna du arbetar med och arrangören du åker med.
  3. Ha tålamod, allt fungerar inte alltid på samma sätt som i Sverige.
  4. Se allt som en lärdom, även misstagen.

Sebastian Sandbergs tips inför volontärresan

  1. Innan du åker bör du fundera på vilket område du vill arbeta med samt var i världen du helst vill åka. Sedan är det bra att göra research om vilket projekt och organisation som passar bäst. Du ska känna förtroende för organisationen du åker med.
  2. Ha ett öppet sinne och ta seden dit du kommer.
  3. Visa respekt för dina nya kollegors kunskaper, men våga också ta egna initiativ. Ofta är nya idéer mycket välkomna.
  4. Det finns organisationer som skickar volontärer till projekt med tvivelaktiga syften, framför allt projekt som involverar lejon. Så om du har en känsla av att någonting inte står rätt till ska du absolut gå till botten med de frågor du funderar på och hitta en organisation som du litar på.