Farlig hundsmitta nu i Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. En räv som hittats död i norra Skåne led av den fruktade parasiten fransk hjärtmask.

Myndigheterna oroas av att masken - som även kan angripa hundar - för första gången hittats på svenska fastlandet.

– Det är en obehaglig parasit, säger Ulrika Forshell, laboratorieveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) till TT.

I Sverige har fransk hjärtmask (angiostrongylus vasorum), som finns i Danmark, bara tidigare rapporterats på två hundar och åtta rävar på ön Sydkoster utanför Strömstad. Den nu hittade räven i norra Skåne visar att infektionen är etablerad även på svenska fastlandet.

– Det känns väldigt tråkigt. På fastlandet ökar ju risken för att fler ska smittas, dels räv - men framför allt tamhundar, säger Forshell.

Fransk hjärtmask kan inte drabba människor. De vuxna maskarna lever i höger hjärtkammare och i lungornas blodkärl på räv och hund och producerar där nya larver. Symptom är nedsatt ork och aptit, snabb andning samt hosta. I svåra fall kan blödningar och proppar uppstå i inre organ.

Prognosen är ofta god för hundar där masken diagnosticerats. Men den kan vara lurig att hitta. Symptomen är typiska för flera åkommor.

Infekterade rävar och hundar sprider masken genom sin avföring. Men för att ett nytt djur ska bli infekterad måste den äta eller slicka på en snigel - eller eventuellt en padda eller groda - som varit i kontakt med avföringen.

– Det är inte ovanligt att olika parasiter har mellanvärdar, säger Forshell.

Det är oklart hur smittan kommit till Skåne. Sedan några veckor samlar SVA in rävar från Bohuslän och Halland i jakten på smittan, men vill nu även ha in döda rävar från Skåne.

TT

Publicerad: