Kristersson undvek misstroendevotum

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2012-02-21

Stockholm. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) hade en spännande dag på jobbet i dag sedan han ska ha vägrat följa riksdagsbeslutet om en återgång till gamla sjukregler. De rödgröna partierna hotade med misstroendeomröstning mot honom men lade ner kravet sedan Kristersson bett om ursäkt.

Efter socialförsäkringsutskottets möte i torsdags sade Ulf Kristersson att han inte tänker följa riksdagsbesluten om en återgång till de gamla reglerna i sjukförsäkringen om hur arbetsförmågan ska prövas efter 180 dagars sjukskrivning. I juni och december fattade riksdagen beslut om det men Kristersson sade till TT:

– Det är inte ansvarsfullt att med berått mot gå tillbaka till ett gammalt begrepp som vi vet hade samma problem som dagens.

Peter Eriksson (MP) ordförande i KU sade att riksdagsgruppen skulle diskutera en misstroendeomröstning.

– Ett första steg tas i dag men det är inte säkert om det blir ett beslut, säger Eriksson som inte vill sia om det i slutändan går så långt som till en misstroendeförklaring.

– Vi vill också höra vad andra partier tycker, säger han.

– Men riksdagen kan inte bara acceptera att regeringen struntar i de beslut som fattas. Någonstans längs vägen måste man visa det.

Eriksson menade att Kristerssons agerande är väldigt uppseendeväckande och provocerande.

Riksdagen har två möjligheter att agera om regeringen inte gör som riksdagen sagt. Den kan ta saken i egna händer och själv ta fram lagförslag eller väcka en misstroendeförklaring.

– Men att ta fram egna lagförslag löser inte grundfrågan, regeringens agerande, säger han.

Vänsterpartiet hade inte hunnit diskutera frågan alls ännu, säger gruppledaren Hans Linde.

– Det är ett stort steg att ta och ska användas varsamt. Men vi har inte stängt några dörrar.

– Vi har ju tidigare haft exempel där regeringen på olika sätt förhalat riksdagsbeslut men att öppet motsätta sig dem är extremt uppseendeväckande, säger han.

SD-ledaren Jimmie Åkesson var beredd att stödja ett rödgrönt initiativ om en misstroendeförklaring mot Kristersson.

– Jag kommer i dag att söka stöd i vår riksdagsgrupp för att vara med om att stödja en misstroendeförklaring, om den kommer, säger Åkesson, som är övertygad om att han får gruppen med sig.

– Jag skulle bli mycket förvånad om inte. Det är en väldigt viktig principiell fråga när ett statsråd så tydligt säger att han struntar i vad riksdagen fattar för beslut. Det är inte Ulf Kristersson som stiftar lagar i det här landet. Det gör riksdagen, säger han.

Men misstroendeomröstningen blev inte av. På tisdagseftermiddagen ville socialförsäkringsministern korrigera sitt uttalade:

– Om jag uttryckt mig på sådant sätt att riksdagen uppfattat att jag inte respekterat riksdagens beslut ber jag om ursäkt för det. Jag tar riksdagens beslut på stort allvar, säger Ulf Kristersson.

– Regeringen kommer att återkomma med sin samlade bedömning senast den 1 mars, säger han.

Socialdemokraterna låter sig nöja med Kristerssons ursäkt och därmed avskrivs planerna på att väcka en misstroendeförklaring. Det säger Sven-Erik Österberg (S) efter att ha tagit del av Kristerssons presskonferens.

– Jag noterar att han nu ber riksdagen djupt om ursäkt för att han uttryckt sig arrogant. Den får vi godta, säger Österberg.

– Han har väl kommit till insikt om att man inte beter sig så här gentemot riksdagen.

Därmed är den konstitutionella frågan åtminstone för tillfället avförd.

Österberg tror att regeringen noga prövat frågan eftersom den insåg att den befann sig i en konstitutionell kris om man höll fast vid linjen.

Samtidigt betonar Österberg att man måste vara mycket noggrann när man gör en misstroendeförklaring. Han vill inte säga något om det socialdemokratiska beslutet har något samband med att Sverigedemokraterna hakat på och att det därmed kanske skulle finnas en majoritet i riksdagen vid en omröstning.

– Eftersom vi anser att vi är ett statsbärande parti måste vi vara väldigt noga med detta. Det är ingenting man gör av populistiska skäl utan bara när det finns fog för det, säger han.

– I ett läge där Kristersson lägger sig platt är den frågan inte aktuell just nu.

Själva sakfrågan däremot kommer tillbaka när socialförsäkringsutskottet ska behandla de skrivelse som Kristersson ska lämna till riksdagen senast 1 mars, påpekar han.

– Det finns ingen lag som säger att en minister måste leverera exakt det som varit. Men man måste ange ett sakligt skäl.

TT

Följ ämnen i artikeln