Ohly portas från V-arrangemang

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2017-11-24

Metoo. Vänsterpartiets förre partiledare Lars Ohly är inte längre välkommen på partiets arrangemang.

Hans framtid som ordförande i Funktionsrätt Sverige är oviss, efter att han berättat att han "varit alltför närgången" mot en kvinna.

Vänsterpartiets beslut innebär bland annat att han inte längre kan närvara på partiets kongresser, vilket tidigare partiledare oftast gör.

– Partiledningen har tagit väldigt allvarligt på den här situationen och jag har meddelat Lars Ohly att han inte är välkommen på våra arrangemang, säger biträdande partisekreterare Hanna Gedin till TT.

– Det krävs att man tar ansvar för sitt eget beteende. I det här fallet har han visat mycket dåligt omdöme, och då har vi meddelat att han inte är välkommen. Och det är främst med hänsyn till den drabbade kvinnan som har rätt att känna sig trygg på våra arrangemang, men det handlar också om att ta ansvar för tryggheten i det stora hela på våra arrangemang, säger hon.

"Besvärad"

Lars Ohly trädde fram med uppgifterna i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Han skriver att en kvinna "känt sig så besvärad av mitt beteende" att hon polisanmälde.

Kvinnan själv, Frida Holmgren som är vice ordförande för V i Dalarna, berättar i DN om händelserna under Vänsterdagarna i Malmö i oktober i år. Lars Ohly ska då ha varit ovälkommet fysiskt närgången och efterhängsen. Hon polisanmälde honom för sexuellt ofredande, men polisen lade ner utredningen redan efter en dag.

– Men jag kommer att överklaga åklagarens beslut att inte inleda förundersökning. Det finns vittnen och en hel del dokumentation som kan styrka min anmälan, säger Frida Holmgren till DN.

Oklart förtroende

Ohly är ordförande i Funktionsrätt Sverige som samlar 41 förbund för funktionshindrades rättigheter. Styrelsen skriver på sin hemsida att den "välkomnar #metoo" och konstaterar att Ohly "figurerat i sammanhanget".

Styrelsen, som sammanträdde på torsdagen, skriver också: "Vi kommer heller aldrig att acceptera att våra företrädare uppträder eller närmar sig andra människor utan respekt." Men styrelsen skriver inget om förtroendet för Ohly.

Förbundets vice ordförande Ines Uusmann säger till TT att förbundet ännu inte tagit ställning i förtroendefrågan.

– Vi hade inte den frågan uppe på mötet. Vi består av 41 medlemsorganisationer och vi behöver tid och ro för att arbeta vidare med frågan. Styrelsen inser att det är en svår fråga och att organisationen påverkas, men frågan är hur.

Inte heller vice ordförande Pelle Kölhed vill kommentera förtroendet för Ohly.

– Det är så upphaussat i dessa metoo-tider. Det verkar kunna vara allt från våldtäkt till bara ord, så har man bara hört en part är det svårt att bedöma vad som hänt, säger han.

Behöver rådrum

På styrelsemötet, som var planerat sedan tidigare, berättade Ohly om det inträffade. Enligt Uusmann fick den övriga styrelsen veta det som stod i debattartikeln, vilket kom som en nyhet för henne. Hon hade inte uppfattat Vänsterpartiets uppgifter tidigare i höst.

– Självklart är detta en allvarlig fråga. Men mitt uppdrag är att värna om vår organisation, och vi behöver rådrum.

Samtliga förbundsordförande har informerats och fortsatta samtal väntar. När Funktionsrätt Sverige kommer fram till ett avgörande återstår att se.

Förbundets pressekreterare Monica Klasén McGrath säger till TT att inget av medlemsförbunden hittills har krävt att Ohly avgår. Hon säger också att Lars Ohly inte ger några kommentarer.

TT

Följ ämnen i artikeln