Kristersson vägrar följa riksdagen

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2012-02-16

Stockholm. Riksdagen har beslutat om en återgång till de gamla reglerna i sjukförsäkringen, när sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas efter 180 dagar. Men socialförsäkringsminister Ulf Kristersson vägrar följa beslutet.

– Det är inte ansvarsfullt att med berått mod gå tillbaka till ett gammalt begrepp som vi vet hade samma problem som dagens, säger Ulf Kristersson.

Socialutskottets vice ordförande Tomas Eneroth (S) tycker Kristerssons vägran är "anmärkningsvärd".

Två gånger har en majoritet i riksdagen, i juli och december 2011, kört över regeringen och krävt att de tidigare reglerna ska återinföras.

Men Kristersson har inte följt uppmaningen. Han är övertygad om att det går att hitta en betydligt bättre modell än dagens, men inte någon som alla kan bli nöjda med.

– Det kommer alltid finns situationer där den enskilde säger en sak och de medicinska förutsättningarna säger något annat, säger han.

Kristersson förnekar bestämt att han obstruerar mot riksdagens beslut.

– Vi tar frågan på mycket stort allvar och vill verkligen lösa detta, säger han och påminner om att om majoriteten verkligen är säker på att en återgång löser problemet "så har den full frihet att själv lagstifta om det".

2011 valde Kristersson att ge Försäkringskassan i uppdrag att jämföra de tidigare och nuvarande reglerna samt svara på frågan om det går att finna en tredje och bättre väg. Utredningen blev klar i veckan och enligt den finns en skillnad men av begränsad betydelse.

– Den visar att en återgång inte löser de problem som finns, säger Kristersson som senast den 1 mars ska överlämna en skrivelse till riksdagen om den fortsatta hanteringen.

Han hänvisar till det uppdrag som regeringen gav redan 2010 om en prövning av arbetsförmågan, om vilka yrken det är realistiskt att prövas mot, och att det arbetet ska vara klart januari 2013.

– Den nya 180-dagarsregeln har satt blixtbelysning på problemet. När dagarna tickar - du kan inte gå tillbaka till ditt gamla yrke och du ska prövas för andra möjligheter - blir problemet tydligt och synligt. Men vi har aldrig haft någon bra modell för det, säger Kristersson.

Efter mötet i socialförsäkringsutskottet var de rödgrönas ledamöter påtagligt irriterade på att Kristersson inte avser att följa riksdagsbesluten.

– Det är anmärkningsvärt. Det är väldigt nonchalant mot riksdagen. När regeringen införde rehab-habkedjan gick det i en rasande fart. Nu går det påfallande långsamt, säger Gunvor G Ericson (MP).

– Statsrådet obstruerar riksdagsbeslut. Det är ytterst ovanligt. Hans uppdrag är att fullfölja beslutet, säger Tomas Eneroth (S).

– Det är arrogant och provocerande att strunta i två riksdagsbeslut, säger Wiwi-Anne Johansson (V).

Inte heller Sverigedemokraterna har övertygats av Kristerssons argument utan håller fast vid de tidigare riksdagsbesluten säger partiets David Lång.

– Det känns väldigt tråkigt att man ignorerar riksdagens beslut, säger han.

TT

Följ ämnen i artikeln