Till nästa solsystem i vår tid

Uppdaterad 2018-03-14 | Publicerad 2016-04-13

Rymden. Ambitionen svindlar: Att inom en generation kunna skicka en rymdfarkost till ett annat solsystem.

Professor Stephen Hawking tror på det interstellära projektet.

Hittills har teknologiska begränsningar låtit visionen stanna vid en utopi. Men det vill en expertgrupp ändra på genom ett forskarprogram på 100 miljoner dollar som den ryske internetentreprenören och miljardären Yuri Milner satsar, stödd av Facebookgrundaren Mark Zuckerberg.

Närmaste solsystem håller sig på avståndet 40 triljoner kilometer (en triljon är en etta följd av 18 nollor). Med dagens teknik tar den resan runt 30 000 år.

Expertgruppen siktar på att kapa restiden till 30 år, en blinkning i sammanhanget.

Får fart med laser

Tanken är att tillverka farkoster så små som ett elektroniskt chip och utrustade med ett slags solsegel, rapporterar BBC. Ett tusental sådana minimala farkoster sänds upp i omloppsbana varpå en gigantisk laser från jorden skjuter i väg dem med en femtedel av ljushastigheten.

– Astronomer tror att det finns en rimlig chans att en jordliknande planet går i omlopp runt en av stjärnorna Alfa Centauri-systemet. Vi kommer att veta mer inom två årtionden från teleskop på jorden och i rymden, säger Stephen Hawking till BBC.

Vår framtid som art

Detta starkt science fiction-präglade projekt står inför enorma tekniska utmaningar. Det handlar om att kunna tillverka miniatyrversioner av kameror, instrument och sensorer samt att utveckla pyttesmå "solsegel" som tål att beskjutas av en kraftig laserstråle under flera minuter. Och hur ska det gå till att skicka tillbaka bilder och data till jorden från ett annat stjärnsystem?

Enligt Stephen Hawking kan, och måste, drömmen bli verklighet inom 30 år.

– Livet på jorden står inför astronomiska faror som asteroider och supernovor.

– Om vi ska överleva som art måste vi till slut spridas ut över stjärnorna, säger den världsberömde brittiske fysikern som backar Yuri Milners Breakthrough Foundation.

TT

Följ ämnen i artikeln