Sjöstedt: Välfärdsvinst viktig fråga

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2014-01-12

Stockholm. Vinstintressen i välfärden kommer vara Vänsterpartiets viktigaste fråga i valet, sade partiledaren Jonas Sjöstedt i V-kongressens avslutningstal. Kongressen petade ner Mikael Gustafsson från förstaplatsen på EU-listan till förmån för Malin Björk.

När kongressen i morse fastställde listan i valet till EU-parlamentet gick kongressen emot valberedningens förslag om att sätta V:s nuvarande ledamot i parlamentet, Mikael Gustafsson, först på listan. I stället röstades det nionde namnet på valberedningens lista, Malin Björk, upp till förstaplatsen.

Listan i EU-valet toppas nu av Malin Björk, Bryssel, med Mikael Gustafsson, Storstockholm, som tvåa och Liselotte Olsson från Västerbotten på tredje plats. På fjärde plats placeras Linda Snecker, Östergötland och på femte plats Dror Feiler, Storstockholm.

Vänsterpartiets kongress debatterade aldrig förslaget till uttalande inför EU-valet den 25 maj. Tidsbrist gör att uttalandet kanske tas utan debatt, trots att uttalandet beskrivits som en av de viktigaste frågorna inför mötet.

Frågan om sex timmars arbetsdag togs upp, och kongressen vill att partiet ska trycka på. Mot partistyrelsens förslag om avslag biföll kongressen att den grupp i partiet som utrett sextimmarsdag snarast redovisar vad den kommit fram till och att "Vänsterpartiet tar på sig rollen att vara den drivande och offensiva politiska kraften i denna viktiga samhällsfråga."

Kongressen ger också riksdagsgruppen i uppdrag att motionera i riksdagen om en utredning om vad sextimmarsdag med bibehållen lön skulle innebära för samhällsekonomin.

Partistyrelsen hävdade att den redan driver på för en generell arbetstidsförkortning, också i riksdagen, men att förslag ännu saknas för hur en förkortning skulle gå till.

Kongressen gick i en annan känslig fråga på partistyrelsens linje. V ska inte driva att välfärd bara ska kunna ske i offentlig regi. Det ska fortfarande vara öppet för privata, kooperativa och andra icke vinstdrivande alternativ inom välfärden.

Att besluta att enbart tillåta verksamhet i offentlig regi vore att göra självmål, har partiledaren Jonas Sjöstedt varnat.

När Jonas Sjöstedt avslutade kongressen med ett längre tal sade han att Vänsterpartiet är partiet som vill lyfta fram frågan om sex timmars arbetsdag, vill lyfta kulturen och grundlagsskydda public service. Men framförallt är V, hävdade han, partiet som ska strida mot vinstintressen i välfärden.

– Vinstslöseriet i välfärden kommer att vara vår viktigaste fråga i valet, sade han och lovordade kongressen för att ha fattat kloka beslut, inga självmål.

Han sade att han inte har något emot pengar och att priserna på tandkräm och tv-apparater sätts efter utbud och efterfrågan.

– Men det skrämmer mig när samma marknadstänkande letar sig in varje vrå av våra liv. Våra mest intima stunder och sårbara stunder ska inte värderas i pengar, sade Sjöstedt och tillade:

– Den som vill göra snabba klipp får göra det någon annanstans, men inte i välfärden, sade han.

Förutom att vinna stöd för en rödgrön regering handlar riksdagsvalet om att möta högerextremism och Sverigedemokraterna, enligt Sjöstedt.

– Vad är Sverigedemokraterna, är de högerextrema? Är de främlingsfientliga? Låt oss vara tydliga, de är rasister, hävdade V-ledaren.

– De kan vara för eller emot EU, ha den ena eller andra åsikten om a-kassan. Men när det väl gäller kokar deras budskap ner till hatet mot invandrare, sade han.

Sjöstedt beskrev Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som en borgerlig politiker och del av etablissemanget.

– Han är en tidigare ungmoderat som har läst statsvetenskap i Lund. Han har aldrig haft ett riktigt jobb, sade Sjöstedt och tillade att Åkesson i dag tjänar "runt 100 000 kronor i månaden" som yrkespolitiker.

Motmedlet mot SD:s ökade stöd i arbetarklassen är, enligt Sjöstedt, att arbeta för kollektivavtal, schysst konkurrens och schyssta villkor på arbetsmarknaden.

Kongressen bekräftade också partistyrelsens beslut att utesluta Markus Allard, som varit ordförande för Ung Vänster i Örebro, ur partiet. Han utesluts för att ha uttryckt stöd för Revolutionära Fronten, en vänsterextrem organisation som accepterar våld som medel.

TT

Följ ämnen i artikeln