Parks öde ett fall framåt för Sydkorea

Uppdaterad 2019-07-15 | Publicerad 2016-12-11

Sydkorea. President Park Gyun-Hyes fall - från konservativ politisk ikon till korrupt och riksrättsåtalad, har svärtat bilden av landet de senaste veckorna.

Men hennes öde tecknar också en hoppfull bild av det moderna Sydkoreas demokrati.

Sydkoreanerna har gått man ur huse för att kräva Parks avgång. Förra helgen samlades 1,7 miljoner människor i centrala Seoul, den största demonstrationen i landets historia.

Sådant hör inte till vanligheterna. När folk reste sig mot nationens auktoritäre grundare Syngman Rhee 1960 flöt blod sedan polisen beväpnat sig med gevär. Presidenten flydde, men oordningen som följde öppnade dörren för general Park Chung-Hee, pappa till den nu utskämda presidenten, som tog makten i en kupp 1961.

Förtryck och tillväxt

Under hans 18 år långa diktatur tog undantagslagar hand om kritiker i tortyrceller innan de nådde gatorna. Park senior mördades av sin egen livvakt 1979, sedan han vid sidan av förtrycket också kraftfullt moderniserat landets ekonomi.

Men militärstyret och korruptionen fortsatte fram till 1987, året innan Seoul stod värd för sommar-OS. Demonstranter gick då ut på gatorna och krävde fria presidentval, och mötte åter regimens våld, men den gången tvingades militärerna till sist backa och en demokratisering kunde påbörjas.

Den här gången har folkmassor demonstrerat i veckor utan något tecken på repression eller våld.

System lever kvar

– Det är en seger för folkviljan och Koreas demokrati. Det är Koreas strålande revolution, uppnådd utan blod och utan allvarligt våld, säger Kang Won-Taek, statsvetarprofessor vid Nationella universitetet i Seoul till New York Times.

Men också på ett djupare plan syns tecken på en islossning.

General Park byggde Sydkoreas remarkabla ekonomiska framgång på ett särskilt system av familjeägda företagsimperier, så kallade Chaebol. Systemet har skapat internationellt kända industrigrupper som Samsung, LG, Hyundai, och Hanjin.

Det byggde på förmånliga villkor, toppstyrning och täta och ofta korrupta kontakter mellan den politiska och ekonomiska makten. Ett effektivt system för att rycka landet ur den desperata fattigdom som rådde efter 35 år av japansk kolonial ockupation fram till 1945 och Koreakrigets förödelse därefter.

"Svårt säga nej"

Men systemet är klart sämre anpassat till en modern transparent ekonomi. Det var just sådant klassiskt maktmissbruk som fällde Park Gyun-Hye, vars medarbetare bland annat anklagas för att med presidenten i ryggen ha pressat Samsung på mångmiljonbelopp till skumma fonder.

– Det är svårt för företag att säga nej när regeringen frågar. Sådan är verkligheten i Sydkorea, säger ordföranden i ett mäktigt industriförbund, Huh Chang-Soo, lakoniskt till New York Times.

Det finns de som ser höstens folkliga resning som ett underkännande av mer än presidentens vandel.

– Den här riksrättsprocessen är inte bara en process mot presidenten utan också mot det konservativa partiet och hela den efterkrigsordning som behållit makten i Sydkorea under så många år, säger sociologen Kom Dong-Choon, vid Sungkonghoe-universitetet i Seoul till tidningen.

Hur det slutar för Park Gyun-Hye avgörs av landets konstitutionsdomstol någon gång det kommande halvåret.

TT

Följ ämnen i artikeln