"Förlorarna" är vinnare

Publicerad 2016-02-02

USA. Visst var det demokraten Hillary Clinton och republikanen Ted Cruz som knep de flesta rösterna i Iowa.

Men de som kan jubla högst är "förlorarna", som kanske var de som egentligen avgick med segern.

Mellan demokraterna Hillary Clinton och Bernie Sanders var det i stort sett dött lopp, med 99 procent av rösterna räknade ligger de på 49,9 respektive 49,6 procent.

– Det är en makalös bedrift av Bernie Sanders som demokratisk socialist, att över huvud taget få i gång en sådan här rörelse och nå den här framgången, även om det förmodligen bara är i Iowa och några andra stater, säger USA-forskaren Frida Stranne till TT.

Låter som Sanders

Det jämna resultatet skakar om Hillarys kampanj och påverkar retoriken, enligt Stranne.

– Man hörde redan i hennes tal i kväll att hon låter som Bernie Sanders i flera frågor. Hon talar om sjukvård och skola för alla. Hon har tydligt präglats av och insett att hon måste svara hans väljare också, att hon är ett alternativ också för dem.

Flera experter som TT talat med lyfter också fram Marco Rubios resultat: 23 procent av rösterna och därmed en tredjeplats bland de republikanska kandidaterna.

– Det överraskar inte mig men det är en väldigt viktigt sak för honom att nå den framgången så här tidigt. Han är definitivt en utmanare nu till Cruz och Trump, säger Frida Stranne.

– Rubio har nästan varit borträknad. Alla har varit så fokuserade på dramatiken mellan Trump och Cruz och Rubio har inte fått lika mycket utrymme. Men han lyckades överraska och visa att man inte ska räkna bort honom, säger Elizabeth Walentin, USA-kännare och pr-konsult.

Extrem retorik

Hon säger att Rubio framstår som en mer mittenorienterad kandidat för högerväljare.

– De andra är så extrema, framför allt i sin retorik, säger Elizabeth Walentin.

Rubio pekas nu ut av bedömare som det republikanska etablissemangets kandidat.

Men att det går bra nu för vissa kandidater behöver inte betyda att framgångarna fortsätter. Under nomineringsprocessen är det de mest engagerade väljarna, som ofta stöder kandidaterna på flanken, som deltar. Det slår igenom på resultatet, säger Dag Blanck, föreståndare för Institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Det är ett problem för sådana som Cruz om han nomineras, han får väldigt svårt i ett allmänt val då det finns många väljare i mitten. Det kommer Clinton säga om Sanders också, att han kommer aldrig att bli vald, går vi med honom förlorar vi.

TT: Vad är det som talar emot Sanders framöver?

– Mycket att han inte går hem i de väljargrupper han behöver, latinamerikaner och den svarta befolkningen. Han har svårt att nå fram i flera delstater. Men han har satt en snöboll i rullning och med det vet man aldrig vad som händer, säger Frida Stranne.

Ingen sopad bana

På den republikanska sidan vinner Ted Cruz med 28 procent framför Trump på 24 procent, rapporterar flera stora amerikanska medier.

Även om det bara skiljde några procentenheter innebär resultatet en viss knäck för Donald Trump, säger Dag Blanck.

– Inte minst hans själv har ju understrukit hur förträfflig han är, och hur han ska sopa banan med alla motståndare. Så ur den aspekten är det ett ordentligt bakslag för honom. Däremot är han ju fortfarande kvar som kandidat.

TT

Följ ämnen i artikeln