En ny gräns mot Irland blir ”en katastrof för Nordirland”

Varor riskerar att bli uppåt 40 procent dyrare

Uppdaterad 2017-06-08 | Publicerad 2017-03-18

LONDONDERRY. Träd på en lång rad som tar stopp vid landsvägen är det enda som indikerar att det går någon landsgräns här.

Bil efter bil svischar förbi i hög fart i båda riktningarna. Men snart kan de tvingas stanna.

– Brexit är en katastrof för Nordirland, säger Dermot O´Hara.

Han måste höja rösten för att jag ska höra vad han säger där vi står på gränsen mellan EU-landet Irland och Nordirland som är en del av det Storbritannien som snart kommer att lämna EU.

Trafiken på den här landsvägen mellan Londonderry och den irländska staden Donegal är så tät att vi får vänta ett bra tag innan vi kan ta oss över till rätt sida. Många som bor i Donegal jobbar i Londonderry och pendlar varje dag till jobbet.

Så länge båda länderna är med i EU kan lastbilarna med färskvaror och andra produkter fritt passera gränsen.

Vill slippa lämna EU

Dermot O´Hara är en av många privatpersoner som sedan Storbritannien röstade för brexit förra året engagerat sig för att Nordirland ska behandlas som ett specialfall och i praktiken slippa lämna EU. Ett tiotal grupper på olika platser längs gränsen försöker påverka både London, Dublin och Bryssel att ta hänsyn till Nordirlands särskilda omständigheter.

För några helger sedan satte Dermots grupp upp en fejkad gränsstation precis där vi står nu. En kur placerades mitt i vägen med uniformsklädda tulltjänstemän. Allt för att visa på de praktiska följderna av brexit.

– Vi hade noga annonserat vad vi skulle göra i förväg och genomförde aktionen under bara en timme en lördagsmorgon för att inte ställa till med för mycket kaos, berättar han. Ändå ringlade det snart långa köer i båda riktningarna. En föraning om hur det kommer att bli om det på nytt blir en riktig gräns mellan våra två länder.

Men, invänder jag, brittiska folket har ju redan röstat för att lämna EU. Varför accepterar ni inte bara resultatet?

Den kolugne Dermot ser inga problem att motivera sitt motstånd.

– Här på Nordirland var det 56 procent som röstade för att stanna kvar i EU. I Londonderry var det hela 76 procent. Vi vill att vår röst också ska räknas. Dessutom var det väldigt oklart vid folkomröstningen vad en brexit skulle innebära. Hade folk förstått alla de skadliga effekterna på Nordirland tror jag att ännu fler röstat emot.

Oklar framtid för Nordirland

Problemet är att det fortfarande är väldigt oklart exakt hur brexit kommer att se ut även på Nordirland. Osäkerheten skapar oro och rädsla.

– Måste irländare söka arbetstillstånd i Storbritannien för att kunna pendla till sina jobb i Derry, undrar Dermot. Kommer de jordbruksprodukter och andra varor som idag enkelt passerar gränsen att beläggas med tull?

Premiärminister Theresa May har visserligen sagt att det mesta kommer att fungera som vanligt på gränsen mellan Irland och Nordirland men Dermot och många med honom tror inte på hennes försäkringar.

– Eftersom hon förespråkar en hård brexit måste det rimligen bli en gräns mellan Nordirland och Irland. Annars kommer EU-medborgare från Östeuropa att kunna ta sig till Storbritannien via Irlands obevakade gräns med Nordirland och då försvinner ju en av de saker som den brittiska regeringen vill uppnå, att få stopp på invandringen.

Befarar kraftigt höjda priser

Bland de många fordon som susar förbi oss finns många lastbilar. Tullkontroll riskerar inte bara att lamslå trafiken. Varorna blir även dyrare.

– Jag har hört experter säga att grönsaker och andra varor kan bli 40 procent dyrare.

När freduppgörelsen för Nordirland kom till 1998, det så kallade Långfredagsavtalet, spelade EU en stor roll genom att erbjuda pengar ur unionens olika investeringsfonder.

– Vi är fortfarande beroende av detta stöd för vår ekonomi. Det handlar om närmare fem miljarder kronor om året som vi nu kommer att gå miste om.

Vi är redan längst ner på stegen

Dermot O´Hara får ett extra bekymrat uttryck i ansiktet när han beskriver Londonderry-området som ett av de mest eftersatta i Storbritannien med en arbetslöshet på mellan 12 och 14 procent.

– Vi är redan längst ner på stegen. Nu kommer vi att bli avsparkade. Så allvarligt är det.

En av alla som tar emot EU-stöd är ett allaktivitetshus i Londonderry där man bland annat ordnar träffar mellan katolska och protestantiska ungdomar för att öka förståelsen och säkra en långsiktig fred. Föreståndaren Gerry MacLochlainn skräder inte på orden när han ger sin syn.

– Brexit riskerar att innebära ett stor lidande för Nordirland. Bara tanken på att gränsen ska komma tillbaka känns skrämmande. Regeringen i London leker verkligen med elden. Hela vår fredsprocess, som världen betraktat med sådan avundsjuka, ser vi nu ifrågasättas.

Brexit kan få kriget att blossa upp
igen
Efter brexit: Så blir EU och Europa år
2021