Dags igen för omdiskuterat fredspris

Publicerad 2015-10-06

Nobel. Barack Obama var mitt i ett krig i Afghanistan när han tilldelades Nobels fredspris 2009 och tre år därefter var det dags för EU. Sedan dess har kritiken mot utnämningarna fortsatt.

USA:s president Barack Obamas fredspris var omdebatterat - särskilt då han veckor efter att han fått priset skickade fler soldater till Afghanistan och USA fortfarande hade styrkor närvarande i Irak. Även valet av EU, som fick priset för att ha gjort Europa till en fredlig kontinent, kritiserades. Den tidigare fredspristagaren Desmond Tutu var en av tre tidigare pristagare som skrev ett öppet brev till den norska Nobelkommittén om att EU inte står för de värderingar som hör samman med Nobels fredspris.

– Nästan varje år kritiseras fredspriset, men flera av våra mest kontroversiella pristagare har varit de mest lyckade. Fredspriset måste säga ifrån när andra tiger, säger Geir Lundestad som var sekreterare för den norska Nobelkommittén i 25 år.

"Etnocentrerat pris"

Han har nyligen gett ut boken "Fredens sekretær" där han bland annat skriver att kommitténs tidigare ordförande Thorbjörn Jagland var djupt disträ och inte särskilt intresserad av att lära sig av andra, inte ens kommitténs egna konsulter.

Lundestad är inte den enda som funderat över kommitténs arbete. Exempelvis skriver journalisten Rakesh Krishnan Simha i indiska tidningen Tehelka att fredspriset "reflekterar en etnocentrerad och västerländsk politik" - och att nya pris som visar maktförskjutningen som sker från väst till öst borde instiftas.

Lundestad försvarar ändå sammansättningen av en helnorsk fredskommitté.

Helnorsk kommitté

– Den geografiska utgångspunkten har betydelse och det finns starka argument för en internationell kommitté, men hur ska man välja ut medlemmarna? Ska man utgå från länderna i FN:s säkerhetsråd? Då skulle inga kontroversiella priser delas ut. Alla kända internationella namn har ju dessutom en agenda och vill kanske inte bli ovän med Ryssland eller Kina, säger han.

Förra årets fredspristagare, Kailash Satyarthi och Malala Yousafzai, var båda kontroversiella i sina hemländer. Kailash Satyarthis numera välkända organisation Bachpan Bachao Andolan har räddat över 84 000 barn från slaveri, men var innan priset helt okänd även i sitt hemland Indien.

Satyarthis Nobelinspirerade berömmelse till trots ställer sig många samhällsaktivister i Indien frågande till valet.

– Ingen visste vem han var och det vet de fortfarande inte. Jag vet inte vad för bakgrundskontroll kommittén egentligen gjorde, säger aktivisten och Satyarthis tidigare kollega Swami Agnivesh till TT.

TT