Vulkan på turistö har vaknat

Publicerad 2012-09-09

Stockholm. Vulkanen på den populära turistön Santorini i den grekiska övärlden har vaknat till liv. På bara drygt ett år har den glödheta magmakammaren under ön blivit flera miljoner kubikmeter större, visar forskning.

År 1625 före Kristus exploderade en ö i det Egeiska havet i ett av världshistoriens kraftigaste vulkanutbrott. Utbrottet, som sägs ha gett upphov till legenden om Atlantis, var så stort att den minoiska kultur som fanns på ön bokstavligt talat gick upp i rök. Den begravdes och försvann under metervis av aska och pimpsten.

Av den ursprungliga ön återstod bara spillror, rester som i dag utgör de tre öarna Therasia, Aspronisi och Thera. Den sistnämnda är kanske mer känd för soltörstande svenskar under sitt italienska namn: Santorini.

Skakad - inte rörd

Vulkanen lugnade ner sig, men 3 636 år senare, det vill säga förra året, hände något. I början av året visade satellitbilder att jordytan hade rört på sig. Forskare från Oxford University i England fattade misstankar och när de pratade med lokalbefolkningen bekräftades farhågorna. Vulkanen hade vaknat till liv. Forskarna bad de turistguider som besöker vulkanen flera gånger om dagen att hålla ett öga på den.

– En dag i april berättade två av dem att marken hade rört på sig så mycket att den fick dem att hoppa och på barerna hade det klirrat i glasen, säger Michelle Parks vid Oxford University, Department of Earth Sciences.

Miljoner kubikmeter

Med hjälp av radarsatellitbilder och GPS kunde forskarna se att jordytan på ön hade höjts med 8-14 centimeter. Det, i sin tur, betyder att den kammare av smält sten, magma, som finns under vulkanen hade expanderat och blivit större.

Forskarna, som berättar om sina fynd i Nature Geoscience, beräknade att vulkanens glödheta inre hade blivit i storleksordningen 10-20 miljoner kubikmeter större mellan januari 2011 och april 2012. Det motsvarar upp till 15 gånger storleken av Londons olympiska stadion.

Trots det är det svårt att säga om risken för ett vulkanutbrott har ökat eller inte. Att vara oberäkneliga tycks ligga i vulkanernas natur, konstaterar forskarna.

TT