Ödesdag för Orbán i EU-parlamentet

Strasbourg, TT:s korrespondent TT

Publicerad 2018-09-12

Ungerns premiärminister Viktor Orbán på plats i EU-parlamentet.

Efter en hätsk debatt gör sig EU-parlamentet redo att fria eller fälla Viktor Orbán och hans ungerska regering.

Frågan är bara vem som vinner mest på dagens ovissa omröstning om att inleda en formell rättsstatsgranskning av Ungern.

I debatten i går var Orbán själv på plats för att med emfas försvara sig och sin regering.

– Ni fördömer inte bara en regering, utan också ett land och en nation. Vi kommer inte att ge efter för utpressning, lovade premiärministern.

Både han och hans anhängare anklagar EU för att vilja ge igen för att Ungern inte vill ta emot flyktingar och migranter. Debatten i Strasbourg fylldes av ilskna inlägg från hans ungerska partikamrater, regeringspartiet i Polen och en lång rad EU-skeptiker och invandringskritiker från olika länder.

En spjutspets?

– Kom och anslut er till vår brexit. Ni kommer att älska det! lockade brittiske EU-motståndaren Nigel Farage.

– Ni och (Italiens inrikesminister) Matteo Salvini är spjutspetsarna för vårt Europa, det vi vill ha! lovordade Nicolas Bay från franska Nationell samling (tidigare Nationella fronten).

Orbáns kritiker var dock inte tysta.

– Ungern är mycket mer än er, fräste den liberale gruppledaren Guy Verhofstadt från Belgien, som inte gillade att Orbán gärna vill utmåla situationen som en attack mot hans land, snarare än kritik mot hans regering.

Svårt att fälla

I centrum för debatten står en rapport från EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter som vill dra igång en formell granskning av om Ungern åsidosätter EU:s grundläggande värderingar. Ett sådant så kallat "artikel 7-förfarande" kräver stöd från två tredjedelar av parlamentets ledamöter för att komma igång.

Det är dock högst ovisst om motståndarna är tillräckligt många i dagens omröstning.

Dessutom är det sedan i princip omöjligt för processen att nå i mål. För att verkligen fastslå att ett medlemsland åsidosätter EU:s värden måste samtliga andra länder vara eniga om det. Och Ungern har redan nu starkt flankstöd från åtminstone Polen.

– I mitt land så ökar stödet för min regering efter varje spektakel där Polen kritiseras i EU-parlamentet. Kanske är det så att författarna bakom den här rapporten är era oavsiktliga – eller hemliga – anhängare, sade Ryszard Legutko från polska regeringspartiet Lag och rättvisa med ett leende till Viktor Orbán i debatten i går.