Park vågar inte åka hem till Gangnam

Uppdaterad 2019-07-15 | Publicerad 2017-03-10

Sydkorea. Två personer har dödats i samband med protester efter beskedet att Sydkoreas president Park Geun-Hye avsätts.

Hon måste avgå sedan konstitutionsdomstolen bekräftat parlamentets beslut om riksrätt, som togs i december. Men Park vågar ännu inte lämna presidentpalatset.

Utanför domstolsbyggnaden, som blockerats av polisbussar, har tusentals både anhängare och motståndare till presidenten samlats.

– Vi accepterar inte det här beslutet. VI kommer ge oss ut på gatorna och kämpa till slutet, säger Cho Bong-Am, en av de protesterande som stöttar Park.

Parks supportrar har försökt bryta sig igenom polisens barrikader och i tumultet har två människor dödats. En av dem ska ha omkommit efter att en högtalare ramlat ner på honom från ett polisfordon.

Samtidigt håller sig president Park kvar i presidentpalatset, känt som Blå huset, trots avgångsbeslutet.

– Det har inte gjorts upp några planer kring hennes avfärd. Av säkerhetsskäl kan hon inte bege sig tillbaka till sitt hus i Samseong-dong, säger hennes talesperson Kim Dong Jo och syftar på presidentens privata bostad, som ligger i det välbärgade Gangnam-distriktet i huvudstaden Seoul.

Dalande popularitet

Det enhälliga beslutet om presidenten kommer efter flera månaders politisk turbulens och gör att ett presidentval måste hållas i landet inom 60 dagar, antagligen den 9 maj.

Park Geun-Hyes agerande har "allvarligt försämrat demokratiandan och rättsstaten", sade huvuddomaren Lee Jung-Mi när hon läste upp beslutet.

Park, som är landets första kvinnliga president, är den första ledaren i landet som avsätts på detta sätt.

När hon valdes 2012 hade hon den högsta röstsiffran hittills i ett demokratiskt val i landet, men efter en rad kontroverser har hennes popularitet dalat.

Grupperingar av både anhängare och motståndare till presidenten såg domen läsas upp i direktsänd tv.

"Dolde inblandning"

Park Geun-Hye, som inte fanns med i domstolen på fredagen, har enligt domen brutit mot lagen genom att ha låtit sin vän Choi Soon-Sil lägga sig i statens affärer.

– Presidenten måste använda sin makt enligt konstitutionen och lagarna, och uppgifter om hennes arbete måste visas transparent så att andra kan utvärdera hennes arbete, sade domaren.

– Men Park dolde helt Chois inblandning i statliga affärer och förnekade det när misstankar om handlingarna kom fram, och kritiserade till och med dem som tog upp misstankarna.

Både vännen och en medarbetare till presidenten har anklagats för att pressa stora företag att donera pengar till två stiftelser som har inrättats för att stödja hennes politiska initiativ.

Presidenten har också anklagats för att ha pressat elektronikjätten Samsung på mutor, bland annat för att stödja en sammanslagning av två av Samsungs dotterbolag 2015.

Tappade makten

Åklagare anser att Park, som nu förlorar sin immunitet från att åtalas, är inblandad i två fall som har kopplingar till skandalen. De säger att hon antagligen kommer att utredas och kan bli föremål för vanligt åtal.

Park blev avstängd efter att parlamentet röstade för riksrätt, men har bott kvar i presidentbostaden som hon nu måste lämna.

Premiärminister Hwang Kyo-Ahn utsågs till tillförordnad president i december och kommer att fortsätta att vara det fram till valet.

Ungefär 77 procent av sydkoreanerna har varit för att Park skulle tvingas avgå, enligt opinionsunderökningar.

Hon har upprepade gånger bett om ursäkt för skandalens omfattning, men har nekat till att ha gjort några fel.

– Jag har aldrig försökt göra personlig vinst eller missbrukat makten som president. . . Jag vädjar till domstolen att ta ett klokt beslut, sade hon i rätten i slutet av februari.

TT-AFP-Reuters

Följ ämnen i artikeln