Propulsion kan starta i Prix d'Amerique?

Stig Lindmark/TT

Publicerad 2019-12-28

Hästen Propulsion med ägaren Daniel Redén och kusken Örjan Kihlström. Arkivbild.

Efter fyra månaders tävlingsuppehåll var Propulsion tillbaka på tävlingsbanan – och hästen gjorde ingen besviken. Han vann enkelt sedan Örjan Kihlström kört till ledning efter drygt 500 meter.

– Ett skönt besked, konstaterade segerkusken.

Tränaren Daniel Redén hade valt ett passande lopp i Gulddivisionen på Rommetravet för sin stjärna.

I senaste starten vann Propulsion Mastersfinalen på Vincennes-banan i Paris. Efter loppet fanns tankar om att sluta tävla med åttaåringen som helt skulle få ägna sig åt avelsarbete. Efter hans enorma framgångar under flera år var stod stoägarna i kö för att nyttja hästens tjänster. Men efter diskussion mellan Daniel Redén och ägaren Bengt Ågerup beslutade man sig för att fortsätta ytterligare en säsong.

Huvudmålet skulle vara Elitloppet på Solvalla sista helgen i maj. Men efter några fina träningsrundor den senaste tiden har tankar om Prix d’Amerique 26 januari kommit upp.

Segern ett formbesked

Lördagens lopp var ett första formtest för ”Proppen”, som han kallas i stallet.

– Det såg mycket bra ut, jag är jättenöjd, han var löpglad och fin, sade tränaren Redén till TV12.

Propulsion startade i samma lopp i fjol på Dalabanan men då fick han stryk av On Track Piraten. Dagen efter stod hästen med feber och vägrade äta.

Nu såg Propulsion glimrande ut när han vann efter tidig ledning. Det blev också en dubbel till stallet genom Michelangelo Ås som följde med fint i rygg på storfavoriten till andraplatsen.

– Loppet löste sig bra för vår del när vi fick ledingen. Men det var ett fint besked och hästen kändes precis som vanligt, sade kusken Örjan Kihlström.

Det är en månad kvar till Prix d’Amerique där ”Proppen” varit femma, trea och fyra. Nu lutar det åt ännu ett försök att vinna världens tuffaste travlopp. Därmed får också Sverige ett starkt ekipage i loppet över 2 700 meter.

– Vi får se hur det blir, vi tar en dag i taget med hästen. Om vi startar i Prix d’Amerique så blir det troligen ett lopp på hemmaplan innan, sade en något hemlighetsfull Redén.

Bäst i egen fart

Vinnaren i Silverdivisionen, Doctor Doxey Zenz, siktar också mot Frankrike och Vincennes. Han har flera fina lopp att välja mellan på Vincennes i vinter.

Mattias Andersson körde till spets på första långsidan och drog sedan i ett stenhårt tempo i 1.12-fart. Segertiden blev mycket starka 1.12,8 över medeldistans och på vinterbana.

– Han är i en väldigt bra form och är bäst när han får trava i egen hög fart. Han gillar inte att man tar upp honom. Han borde passa perfekt på kolstybben på Vincennes där han dessutom kan tävla utan skor, sade Mattias Andersson.