Bränderna stoppar inte Australian Open

avTT

Publicerad:
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Det går att dra för taken på tennisarenorna i Melbourne Park för att hålla eventuell brandrök borta under Australian Open. Arkivbild.

ATP:s spelarråd anser att arrangören av Australian Open-tennisen bör överväga att skjuta upp grandslam-turneringen på grund av de omfattande skogsbränderna.

– Men det är inte troligt, säger Craig Tiley.

Ordföranden i Australiens tennisförbund säger att prognosen är god och att man gör allt för att bränderna inte ska påverka tennisturneringen som startar i Melbourne den 20 januari. Kvalet inleds redan nästa vecka.

– De närmaste bränderna är 100-tals kilometer bort. Och vi har gett extra resurser till att kunna analysera, övervaka och logistiskt säkra turneringens genomförande, säger Tiley.

– Det kommer att finnas experter som ska analysera luftkvalitén i Melbourne Park och vi jobbar alltid nära medicinsk personal och andra lokala experter. Hälsan och säkerheten för spelare, personal och supportrar har högsta prioritet.

Om luftkvalitén blir för dålig på grund av brandrök kan domare stoppa matcherna, precis som de gör vid extrem hetta eller regn. Melbourne Park har dock tre stora arenor med tak och det finns åtta andra inomhusbanor, så det lär inte bli några större förseningar i spelschemat på grund av brandrök.

Det är Novak Djokovic, ordförande i spelarrådet i ATP, som föreslagit att man skjuter på grandslam-turneringen om inte förhållandena i det brandhärjade landet förbättras.

Australian Open ska skänka motsvarande 650 kronor för varje serveess som slås i turneringen till offren för bränderna.

Publicerad: