Jack: Skulle ha knockat honom direkt

Publicerad 2017-01-15

Boxning. Den svenske boxaren Badou Jack tycker att han vann titelmatchen mot britten James DeGale. Men enligt domarna blev det oavgjort. Båda boxarna får behålla sina bälten.

– Jag skulle ha knockat honom direkt, säger Jack.

Bland de drygt tiotusen åskådarna som tagit sig till Barclays Center i New York fanns familj, släkt och vänner till Badou Jack - boxaren från Mariatorget i Stockholm som gick den största match som en svensk gått sedan Ingemar Johansson blev världsmästare i tungvikt. Och inne i arenan var temperaturen betydligt högre än i den snöiga Brooklynkvällen utanför.

Fighten var 33-årige Jacks viktigaste i karriären. I potten fanns hans eget WBC-bälte i supermellanvikt (76 kilo) och James DeGales från organisationen IBF - de två tyngsta världsmästartitlarna i proffsboxning.

Oavgjort

Matchen blev en riktig rysare. Den var jämn rakt igenom, men Jack var trögstartad och var nere i golvet redan i första ronden. DeGale levererade många snabba slagserier och inledde som den starkare boxaren.

Femte ronden avslutades med att Jack råkade slå till domaren under stor dramatik, men han fick också in några fina träffar på DeGale. Här någonstans vände också matchen till Jacks fördel, som också slog ut minst en av DeGales tänder.

I tolfte och sista ronden fick Jack ner sin motståndare i marken med en välriktad uppercut. Men det räckte inte för att ta hem segern.

Burop

Både Jack och DeGale gjorde vinnargester - men när domarna fick säga sitt stod det klart att matchen varit så jämn att de båda boxarna får behålla sina bälten. Publiken mötte beskedet med högljudda burop.

– Jag vann matchen, men jag säger inte att jag utklassade honom. Han vann några ronder men sedan tog jag över. Sju ronder till fem kanske, sade Jack i omklädningsrummet efter matchen.

TT: Hade du kunnat göra något annorlunda?

– Skulle ha knockat honom direkt. Man ska inte låta det gå till domslut.

"Kolla hans ansikte"

Även Jacks förra match, när han försvarade WBC-bältet mot Lucian Bute i april förra året, slutade oavgjort.

– Jag är besviken, men det är inte första gången. Jag gjorde vad jag kunde. DeGale var ganska klurig, men kolla hans ansikte... Jag slog ut hans tand, och nästan domaren med.

Han fick medhåll från storstjärnan Floyd Mayweather Jr, i vars stall Badou Jack ingår.

– James DeGale är en bra boxare men i natt vann han inte. Jack var den bättre boxaren, sade Mayweather.

Byter viktklass

Båda boxarna kom till matchen med endast en förlust som proffs vardera. 30-åriga DeGale har en imponerande meritlista, med bland annat ett OS-guld från Peking i bagaget. Jack vann sin WBC-titel mot Anthony Dirrell våren 2015 och har tidigare försvarat den mot George Groves och Lucian Bute.

För Jack väntar nu en tids semester. Sedan är planen att gå upp en viktklass - både för att slippa banta men också för att där finns mer pengar att tjäna. Jack hoppas få gå en titelmatch direkt efter bytet.

På frågan om han kan tänka sig en ny match mot DeGale, svarade Jack:

– Jag ska till lätt tungvikt.

New York, TT:s utsända

Följ ämnen i artikeln