Prix d'Amerique eller inte för Propulsion?

TT

Publicerad 2020-01-11

Hästen Propulsion och kusken Örjan Kihlström. Arkivbild.

Propulsion fick nöja sig med en andraplats i gulddivisionsloppet på Bergsåker. Prestationen var bra men han var utan chans mot vinnaren Elian Web.

Frågan kvarstår: Blir det start i Prix d’Amerique om två veckor för den svenske världsstjärnan?

Tränaren Daniel Redén lär nog fortsätta att fundera ett tag till om framtiden för Propulsion. Han har tidigare varit trea, fyra och femma i Prix d’Amerique.

– Propulsion gjorde ett bra lopp, det gör han ju alltid. Men han är inte samma häst nu på vintern som han är på sommaren. Om det beror på att han inte kan tävla barfota, som ju är hans bästa balans, eller om det beror på årstiden är svårt att säga. Vi får se vad Daniel (Redén) bestämmer sig för, sade Örjan Kihlström.

Propulsion fick en jobbig löpning utvändigt om ledande Elian Web där Jorma Kontio höll ett tufft tempo. I sista kurvan ökade Elian Web farten ytterligare och då kunde inte Propulsion hänga med riktigt.

– Hästen gjorde så gott han kunde men räckte helt enkelt inte till mot vinnaren, sade Kihlström.

"Lätt seger"

Daniel Redén har en dryg vecka på sig att bestämma om det blir start på Vincennes den 26 januari.

Elian Web vann på mycket fina 1.12,4 över medeldistans – en topptid på en långsam bana.

– Han har gjort sig förtjänt av den här segern efter flera bra insatser på sistone. I sista kurvan såg jag att Propulsion var trött medan min häst kändes pigg. Det blev en lätt seger, konstaterade Kontio.

Elian Web tränas av finländskan Katja Melkko som har ett mindre stall i Sverige.

Dubbelseger för Djuse

Magnus Djuse tog en dubbelseger på V75 och framgångarna fortsätter för 19-åringen. Guldtopp fick ett perfekt lopp i rygg på ledaren i kallblodsloppet och speedade till klar seger när luckan kom på upploppet.

– Det var bara att hålla i sig och se till att inte Guldtopp galopperade på upploppet. Han var väldigt pigg när luckan kom, sade Djuse.

Abrystir tog hem V75-6 efter en väl avvägd styrning. I sista kurvan synade hon ledande Red Alert WF och det syntes tidigt att Djuse satt bakom starkaste hästen.

I fjol vann Magnus Djuse hela 141 lopp och körde in över tio miljoner kronor.