Ola Karlman/TT

Publicerad 2019-12-30

Oskarshamns tränare Håkan Åhlund har fortfarande en hel del at fundera över. Arkivbild.

SHL-nykomlingen Oskarshamn anlände till Kronobergs län, ivrigt längtande efter sin första derbyseger i svensk ishockeys finrum.

Men Växjö tog så småningom kommando över matchen och vann Smålandsderbyt med 3–1.

Oskarshamn kom till spel med tre raka segrar och närhet till en tabellplacering på säker mark, ovanför kvalstrecket. I matcherna mot HV71 samt Växjö har det dock gått trögt, laget hade bara mäktat med att få med sig en poäng som resultat från sina fyra första SHL-derbyn.

Oskarshamns största glädjeämne denna afton lär ha varit att backen Oskar Nilsson gjorde comeback efter sin långa skadefrånvaro, tre månader efter att han i samma arena olyckligt flugit in i sargen efter en tackling från Brendan Shinnimin. Redan under den inledande perioden hade Nilsson och Shinnimin viss närkontakt med varandra, lugnt och stillsamt den här gången.

Tät kamp

Matchbilden blev en tät derbykamp, med bra fart ute på isen. Halvvägs in i matchen var skottstatistiken nästan jämn och resultatet helt jämnt, lika på noll. Efterhand öppnade spelet upp sig allt mer, lagen turades om att tappa puck och bytte halvchanser med varandra.

Ludvig Nilssons ledningsmål för Växjö satte en ny ton för matchen. I det läget hade Oskarshamn 22 minuter på sig att vända och vinna sin högt efterlängtade derbyseger.

Olycklig utflykt

Tidigt i den tredje perioden gav sig Oskarshamns målvakt Fredrik Petterson-Wentzel ut på en utflykt bakom eget mål som slutade olyckligt för honom och hans lag. Växjö fick tag på pucken och Richard Gynge gjorde 2–0 i övergiven kasse. En stund senare satte lagkapten Erik Josefsson hemmalagets tredje puck i nät.

Några minuter före slutsignalen lyckades Oskarshamn spräcka sin målnolla framåt. Laget förhindrade då också att målvakten Viktor Andrén och hans Växjöförsvar höll sin tredje nolla inför hemmapubliken under december månad. Joakim Thelin var mannen bakom 1–3-målet.