Venus: "Jag vill bli mästaren"

Publicerad 2017-01-24

Tennis. Venus Williams har aldrig vunnit Australian Open i tennis. Nu har den sjufaldiga grand slam-segraren sin bästa chans på 14 år.

– Jag vill bli mästaren, speciellt i år, säger 36-åringen till TT efter 6-4, 7-6 (7-3) i kvartsfinalen mot Anastasia Pavljutjenkova.

Den 36-åriga veteranen är den äldsta kvinnliga singelspelaren på 23 år som når semifinal i en grand slam-turnering.

Skadedrabbade Venus Williams har under den största delen av sin karriär stått i skuggan av sin ett år yngre lillasyster Serena som vunnit 22 grand slam-titlar i singel.

Men i årets Australian Open är det Venus som imponerat mest på både expertis och publik, trots sin ålder och det snabba underlaget.

I tisdagens kvartsfinal på centrecourten i Melbourne Park besegrades Anastasia Pavljutjenkova, Ryssland, i raka set 6-4, 7-6 (7-3) efter en timme och 47 minuters spel.

"Inget att förlora"

– Jag har mycket att ge och har fortfarande bra tennis i mig. Så länge jag känner så kommer jag fortsätta. Och varför inte, jag har inget att förlora, säger den tidigare världsettan Venus Williams.

Williams, rankad 17 i världen och seedad 13 i turneringen, behöll ett stadigt grepp om första set trots att hon tappade serven ett par gånger.

Andra set var jämnare. 25-åriga Pavljutjenkova, rankad 27, hade ett par lägen att komma in i matchen, bland annat efter att hon tagit hem ett 13 minuters game till 1-1 och sedan bröt Venus serve till 2-1. Men storasyster Williams bröt tillbaka direkt till 2-2.

Setet fick avgöras i tiebreak där Venus på nytt hamnade i underläge efter tappad serve men tog sig tillbaka och vann med tiebreaksiffrorna 7-3.

– Jag spelar den tennis jag vill, säger hon trots de tappade servarna.

Möter storspelande skrällen

I semifinal möter Venus Williams 25-åriga landsmaninnan Coco Vandeweghe, rankad 35, som utklassade världssjuan och Franska mästerskapen-mästaren Garbine Muguruza, Spanien, i sin kvartsfinal med setsiffrorna 6-4, 6-0.

Oseedade Vandeweghe är den spelare som överraskat mest i damturneringen.

– Det är jättebra för amerikansk tennis. Det blir hennes första semifinal här, och min andra, säger Williams.

2003 förlorade Venus mot Serena i Australian Open-finalen. Teoretiskt sett kan systrarna mötas i final i år igen.

TT: Tror du att du kan vinna turneringen?

– Jag försöker tro på det. Det är med den mentaliteten jag måste gå in på banan, jag förtjänar det här, säger Venus Williams.

Melbourne, TT:s utsände

Följ ämnen i artikeln