Svenska stjärnan om diagnosen: "Inte skamfyllt"

Carl Göransson/TT

Publicerad 2024-05-17

Frida Kinhult är tillbaka på LPGA-touren efter att ha opererats. Arkivbild.

Frida Kinhult är tillbaka på golfbanan igen – med ett stort leende.

En månad har gått sedan hon berättade att hon opererat bort en cysta på äggstockarna och diagnosticerats med endometrios.

– Jag tycker att det är bra att vara öppen med det och prata om det. Det är inte skamfyllt, det är så normalt, säger svenskan.

Det var i mitten av april som 24-åriga Frida Kinhult på Instagram publicerade en bild på sig själv liggande i sjukhussängen efter en operation, där en cysta på äggstockarna hade tagits bort. Kinhult fick samtidigt diagnosen endometrios och missade samma vecka årets första major, Chevron Championship.

”Hjälpt mig”

Nu tävlar Kinhult igen och i en intervju på LPGA-tourens hemsida berättar hon om den kroniska diagnosen och smärtorna som har plågat henne i flera års tid. Endometrios innebär att det finns livmoderslemhinna eller celler som liknar livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern. Det drabbar enligt världshälsoorganisationen WHO runt tio procent av alla kvinnor i reproduktiv ålder och går inte att bli av med.

– Det är uppenbarligen en ganska normal diagnos, men inte många pratar om det. Jag ser inte varför man inte skulle prata om det. Jag har hjälpt mig själv mycket genom att kolla på Instagram och Tiktok eller bara googlat om personer som skriver om sina erfarenheter av det. Jag har till och med pratat med folk här (på touren), som jag inte visste hade det men som får hantera det varje dag, säger Kinhult.

”En bonus”

Även om smärtan hade varit konstant närvarande ett tag blev det allt värre under våren. Frida Kinhult lyckades trots det med en tredjeplacering i Arizona i slutet av mars, i det som blev hennes sista tävling innan operationen.

Nu har Kinhult – en gång världsetta bland amatörer och nu 103:a på världsrankningen – inlett veckans spel i New Jersey med fina 69 slag och en delad sjätteplats. Trots att hon bara har kunnat svinga golfklubban en kort tid inför tävlingen.

– Jag är bara glad och känner att det här är en bonus. Jag var inte säker på hur mycket tid jag behövde för att återhämta mig, men jag fick klartecken för ungefär en vecka sedan. Jag bara njuter av ögonblicket, njuter av att gå på gräs, att ha en bra tid med min caddie Bruce (Lowe).